Sałatka z awokado z pomidorkami koktajlowymi i serem mozzarella
Składniki dla 4 osób:
1 główki sałaty rukola
1 główki sałaty lodowej
1 dojrzałe awokado
Sok z 1 cytryny
1 ogórek
100 g kuleczek sera mozzarella
6 żółtych pomidorów koktajlowych
6 czerwonych pomidorów koktajlowych
1 pęczka świeżej bazylii
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 op. sosu włoskiego Prymat
Sól, grubo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i również pokroić w kostkę. Sałaty połączyć z serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat i doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią, podawać z chrupiącą bagietką czosnkową.
Duszone podudzia z kurczaka po myśliwsku z grzybami leśnymi
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka bez skóry
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku
1 pokrojona w kostkę cebula
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g oczyszczonych kurek
100 g oczyszczonych borowików
100 ml bulionu
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu pszczelego
100 ml oliwy z oliwek
Sól, tymianek, liść laurowy
grubo mielony czarny pieprz Prymat
10 pomidorów cherry
Przygotowanie:
Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek zmieszaną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać kurczaka, po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.
Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN