Materiał promocyjny

Kuchnia z Prymatem

Robert Sowa z pomocą Piotra Galińskiego przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN sałatkę z awokado oraz duszone podudzia z kurczaka.

Sałatka z awokado z pomidorkami koktajlowymi i serem mozzarella

Składniki dla 4 osób:

1 główki sałaty rukola

1 główki sałaty lodowej

1 dojrzałe awokado

Sok z 1 cytryny

1 ogórek

100 g kuleczek sera mozzarella

6 żółtych pomidorów koktajlowych

6 czerwonych pomidorów koktajlowych

1 pęczka świeżej bazylii

3 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 op. sosu włoskiego Prymat

Sól, grubo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i również pokroić w kostkę. Sałaty połączyć z serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat i doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią, podawać z chrupiącą bagietką czosnkową.

Duszone podudzia z kurczaka po myśliwsku z grzybami leśnymi

Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka bez skóry

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku

1 pokrojona w kostkę cebula

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 g oczyszczonych kurek

100 g oczyszczonych borowików

100 ml bulionu

200 ml czerwonego wina

2 łyżki miodu pszczelego

100 ml oliwy z oliwek

Sól, tymianek, liść laurowy

grubo mielony czarny pieprz Prymat

10 pomidorów cherry

Przygotowanie:

Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek zmieszaną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać kurczaka, po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości