Materiał promocyjny

Przed wielkim obżarstwem...

Święta już tuż, tuż dlatego też nasz kucharz Joseph Seeletso zaproponował dziś widzom przepisy na dania lżejsze pozwalające dobrze przygotować się do wielkiego świątecznego obżarstwa.

Sałatka z brokułami i bekonem

Składniki:

1 brokuł podzielony na różyczki i zblanszowany

2 łyżki rodzynek

2 łyżki pestek słonecznika

200 g. plastrów bekonu

dressing:

100 ml. śmietany lekkiej

50 g. posiekanego szczypiorku

sok z cytryny

Przygotowanie:

Upiecz plastry bekonu w piekarniku w 150 st. (powinny być chrupiące po ok. 30 minutach). W misce wymieszaj brokuły z rodzynkami, slonecznikiem i bekonem. W oddzielnej miseczce wymieszaj składniki dressingu i polej nim sałatkę.

Marynowany kurczak z warzywami

Składniki:

200 g. piersi z kurczaka

2 łyżki sosu ostrygowego

2 jajka

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 czerwona cebula

1 łyżka oliwek

2 łyżki soku z limonki

1 marchewka pokrojona w plasterki i zblanszowana

1 seler pokrojony w plasterki i zblanszowany

sól, pieprz

100 ml. oleju

Przygotowanie:

W misce ubij jajka z sosem ostrygowym i mąką kukurydzianą. Dodaj kurczaka i marynuj 30 minut. Rozgrzej olej w patelni i usmaż na nim kurczaka (po 8-10 minut z każdej strony). Odsącz na papierowym ręczniku. Wymieszaj w dużej misce pozostałe składniki i podawaj z kurczakiem.

Sałatka z kaczki i bananów

Składniki:

4 piersi kaczki

4 czerwone papryki (upieczone, pozbawione pestek i pokrojone w paski)

200 g. ugotowanego makaronu

4 banany

50 ml. octu balsamicznego

50 ml. oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Dopraw kaczkę solą i pieprzem, podsmaż na patelni, zaczynając od strony skóry. Smaż 10 minut, aż kaczka będzie złota. W razie potrzeby, dopiecz kaczkę w piekarniku. Pokrój w plastry. W misce wymieszaj banany pokrojone w plasterki, paprykę, oliwę, ocet i makaron. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z kaczką.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana