Sałatka z brokułami i bekonem
Składniki:
1 brokuł podzielony na różyczki i zblanszowany
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pestek słonecznika
200 g. plastrów bekonu
dressing:
100 ml. śmietany lekkiej
50 g. posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Upiecz plastry bekonu w piekarniku w 150 st. (powinny być chrupiące po ok. 30 minutach). W misce wymieszaj brokuły z rodzynkami, slonecznikiem i bekonem. W oddzielnej miseczce wymieszaj składniki dressingu i polej nim sałatkę.
Marynowany kurczak z warzywami
Składniki:
200 g. piersi z kurczaka
2 łyżki sosu ostrygowego
2 jajka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwek
2 łyżki soku z limonki
1 marchewka pokrojona w plasterki i zblanszowana
1 seler pokrojony w plasterki i zblanszowany
sól, pieprz
100 ml. oleju
Przygotowanie:
W misce ubij jajka z sosem ostrygowym i mąką kukurydzianą. Dodaj kurczaka i marynuj 30 minut. Rozgrzej olej w patelni i usmaż na nim kurczaka (po 8-10 minut z każdej strony). Odsącz na papierowym ręczniku. Wymieszaj w dużej misce pozostałe składniki i podawaj z kurczakiem.
Sałatka z kaczki i bananów
Składniki:
4 piersi kaczki
4 czerwone papryki (upieczone, pozbawione pestek i pokrojone w paski)
200 g. ugotowanego makaronu
4 banany
50 ml. octu balsamicznego
50 ml. oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dopraw kaczkę solą i pieprzem, podsmaż na patelni, zaczynając od strony skóry. Smaż 10 minut, aż kaczka będzie złota. W razie potrzeby, dopiecz kaczkę w piekarniku. Pokrój w plastry. W misce wymieszaj banany pokrojone w plasterki, paprykę, oliwę, ocet i makaron. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z kaczką.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN