Kurczak w redd’sie pieczony
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 cebula
1 seler naciowy
1 jabłko
masło, oliwa do duszenia
sól, pieprz czarny
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka porcjujemy jak chcemy. Sprawiamy go solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy kawałki kurczaka - obsmażamy "gościa" na złoty kolor. Z pergaminu przygotowujemy papilot, lekko smarujemy go masłem. Na każdy papilot kładziemy cząstki jabłek, selera naciowego, natkę pietruszki oraz cebulę. Oczywiście porcje kurczaka i na koniec wlewamy piwo jabłkowe. Zamykamy papiloty i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
6 ziemniaków
2 jabłka
seler naciowy
2 cebule
liście laurowe
majeranek
sól
pieprz czarny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plastry, podobnie postępujemy z jabłkami. Ziemniaki, jabłka, seler i cebulę mieszamy z natką pietruszki, solą oraz pieprzem. Dodajemy liście laurowe i posypujemy majerankiem. Wstawiamy do piekarnika.
Smażone gruszki, pieczone pietruszki i sos serowy
Składniki:
4 gruszki
2 łyżki miodu
50 g masła
4 pietruszki
50 ml oliwy
150 g sera Rokpol
100 ml śmietany
rozmaryn
czarny pieprz
Przygotowanie:
Gruszki przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż smarujemy oliwą i miodem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Powinny zrobić się bursztynowe. Gruszki dokładamy do pietruszek w połowie ich pieczenia, dla aromatu dodajemy jeszcze rozmaryn. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy ser pleśniowy i powstaje nam pyszny sos serowy. Troszkę pieprzu czarnego jak najbardziej wskazane. Gruszki i pietruszki w tym sosie super smakują z cienkimi plastrami szynki suszonej.
Ciasto orzechowe z gruszkami karmelizowanymi oraz pigwą
Składniki:
150 g mąki
150 g orzechów włoskich
150 g masła
6 żółtek
cukier waniliowy
100 g cukru
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki.
6 gruszek
6 pigw ogrodowych
2 łyżki miodu
50 g masła
1 paczka biszkoptów
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Pigwę kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i pokrojone owoce. Smażymy często mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i łączymy z połamanymi biszkoptami. Ciasto z orzechami dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na blat i wypiekamy go w temp. 180 stopni na złoty kolor. Na upieczony blat wykładamy owoce z biszkoptami i na koniec wierzch posypujemy drugą częścią ciasta orzechowego. Pieczemy około 30 miniuj w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN