Materiał promocyjny

Jabłka, gruszki i… kawałek pietruszki

kuchnia - jabłka
kuchnia - jabłka
Co smakowitego przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan? Przekonajcie się sami.

Kurczak w redd’sie pieczony

Składniki:

2 udka z kurczaka

1 cebula

1 seler naciowy

1 jabłko

masło, oliwa do duszenia

sól, pieprz czarny

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka porcjujemy jak chcemy. Sprawiamy go solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy kawałki kurczaka - obsmażamy "gościa" na złoty kolor. Z pergaminu przygotowujemy papilot, lekko smarujemy go masłem. Na każdy papilot kładziemy cząstki jabłek, selera naciowego, natkę pietruszki oraz cebulę. Oczywiście porcje kurczaka i na koniec wlewamy piwo jabłkowe. Zamykamy papiloty i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

6 ziemniaków

2 jabłka

seler naciowy

2 cebule

liście laurowe

majeranek

sól

pieprz czarny

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plastry, podobnie postępujemy z jabłkami. Ziemniaki, jabłka, seler i cebulę mieszamy z natką pietruszki, solą oraz pieprzem. Dodajemy liście laurowe i posypujemy majerankiem. Wstawiamy do piekarnika.

Smażone gruszki, pieczone pietruszki i sos serowy

Składniki:

4 gruszki

2 łyżki miodu

50 g masła

4 pietruszki

50 ml oliwy

150 g sera Rokpol

100 ml śmietany

rozmaryn

czarny pieprz

Przygotowanie:

Gruszki przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż smarujemy oliwą i miodem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Powinny zrobić się bursztynowe. Gruszki dokładamy do pietruszek w połowie ich pieczenia, dla aromatu dodajemy jeszcze rozmaryn. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy ser pleśniowy i powstaje nam pyszny sos serowy. Troszkę pieprzu czarnego jak najbardziej wskazane. Gruszki i pietruszki w tym sosie super smakują z cienkimi plastrami szynki suszonej.

Ciasto orzechowe z gruszkami karmelizowanymi oraz pigwą

Składniki:

150 g mąki

150 g orzechów włoskich

150 g masła

6 żółtek

cukier waniliowy

100 g cukru

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki.

6 gruszek

6 pigw ogrodowych

2 łyżki miodu

50 g masła

1 paczka biszkoptów

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Pigwę kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i pokrojone owoce. Smażymy często mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i łączymy z połamanymi biszkoptami. Ciasto z orzechami dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na blat i wypiekamy go w temp. 180 stopni na złoty kolor. Na upieczony blat wykładamy owoce z biszkoptami i na koniec wierzch posypujemy drugą częścią ciasta orzechowego. Pieczemy około 30 miniuj w temp. 180 stopni.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości