Materiał promocyjny

Posłowie gotują

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" królowali politycy. Posłanka Renata Zaremba i poseł Ryszard Kalisz pokazali nam co jadają parlamentarzyści. Wspólnie przygotwali boczniaki w panierce, spaghetti’ala Ola, macę Brey,prawdziwkowy "Wstęp do Jesieni", sałatkę z mortadelą i lody z szampanem.

Boczniaki w panierce (przepis posłanki Renaty Zaremby)

Składniki:

1 kg boczniaków

2 jajka

Mąka

Bułka tarta

Mleko

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Grzyby opłukać i suszyć. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, jajku wymieszanym z niewielką ilością mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. PO zdjęciu z patelni lekko odsączyć tłuszcz.

Sałatka z mortadelą (przepis posłanki Renaty Zaremby)

Składniki:

Mortadela

2 papryki czerwone i żółte

2 lub 3 cebule czerwone

1 słoiczek oliwek czarnych

1 słoiczek oliwek zielonych

Ser feta

Sól,

Pieprz,

Knorr do sałatek

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Najpierw pokroić cebule i lekko osolić. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić.

„Lody z szampanem!” (przepis posłanki Renaty Zaremby)

Składniki:

Sorbet lodowy cytrynowy

Lody cytrynowe

Szampan wytrawny

Jabłko zielone

Limonka

Jajko

Cukier

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia włożyć dwie gałki sorbetu cytrynowego, gałkę lodów cytrynowych i gałkę waniliowych. Brzegi szklanego wysokiego naczynia zanurzyć w białku a następnie w cukrze i udekorować limonką i zielonym jabłkiem.

Spaghetti’ala Ola (przepis posła Kalisza)

Składniki:

1 opakowanie spaghetti

1 puszka pomidorów krojonych

1 opakowanie pomidorów koktailowych

1 słoik czarnych drylowanych oliwek

1 suszona papryczka chili

5 ząbków czosnku

4 filety anchovis z oliwy

Świeża bazylia

Parmezan (starty na grubej tarce)

Przygotowanie:

Wrzucamy całe ząbki czosnku i suszone chili na rozgrzaną oliwę. Gdy widzimy, że czosnek się zarumienił, dodajemy pomidory z puszki i wrzucamy filety anchovis (całe). Podgrzewamy, aby powstały sos trochę odparował i zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwki. W międzyczasie gotujemy makaron. Do sosu wkrawamy pomidorki koktailowe. Na talerzu układamy makaron. Polewamy sosem. Posypujemy parmezanem i przyozdabiamy kilkoma listkami bazylii.

Maca Brey (przepis posła Kalisza)

Składniki:

Kilka opakowań macy

10 jajek

Sól

Pieprz

Masło

Przygotowanie:

Rozbijamy i mieszamy jajka. Solimy i pieprzymy. Moczymy w powstałej mieszaninie kawałki macy, aż będą miękkie. Następnie smażymy je na gorącym maśle i gotowe.

Grzyby, czyli „ Wstęp do Jesieni” (przepis posła Kalisza)

Składniki:

1/2 kg prawdziwków

4 piersi indycze (w plastrach)

2-3 jajka

Bułka tarta

Oliwa z oliwek

Masło

Panierka do indyka

Przygotowanie:

Lekko rozbijamy mięso indycze. Grzyby smażymy na rozgrzanym maśle, dodając bułki tartej. Na rozbite mięso nakładamy przygotowany farsz, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką. 2 jajka mieszamy na talerzu, przygotowane roladki panierujemy w jajku, potem w bułce tartej wymieszanej z panierką do indyka. Opiekamy na patelni z oliwą.

Autor: DDTVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości