Boczniaki w panierce (przepis posłanki Renaty Zaremby)
Składniki:
1 kg boczniaków
2 jajka
Mąka
Bułka tarta
Mleko
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Grzyby opłukać i suszyć. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, jajku wymieszanym z niewielką ilością mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. PO zdjęciu z patelni lekko odsączyć tłuszcz.
Sałatka z mortadelą (przepis posłanki Renaty Zaremby)
Składniki:
Mortadela
2 papryki czerwone i żółte
2 lub 3 cebule czerwone
1 słoiczek oliwek czarnych
1 słoiczek oliwek zielonych
Ser feta
Sól,
Pieprz,
Knorr do sałatek
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Najpierw pokroić cebule i lekko osolić. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić.
„Lody z szampanem!” (przepis posłanki Renaty Zaremby)
Składniki:
Sorbet lodowy cytrynowy
Lody cytrynowe
Szampan wytrawny
Jabłko zielone
Limonka
Jajko
Cukier
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia włożyć dwie gałki sorbetu cytrynowego, gałkę lodów cytrynowych i gałkę waniliowych. Brzegi szklanego wysokiego naczynia zanurzyć w białku a następnie w cukrze i udekorować limonką i zielonym jabłkiem.
Spaghetti’ala Ola (przepis posła Kalisza)
Składniki:
1 opakowanie spaghetti
1 puszka pomidorów krojonych
1 opakowanie pomidorów koktailowych
1 słoik czarnych drylowanych oliwek
1 suszona papryczka chili
5 ząbków czosnku
4 filety anchovis z oliwy
Świeża bazylia
Parmezan (starty na grubej tarce)
Przygotowanie:
Wrzucamy całe ząbki czosnku i suszone chili na rozgrzaną oliwę. Gdy widzimy, że czosnek się zarumienił, dodajemy pomidory z puszki i wrzucamy filety anchovis (całe). Podgrzewamy, aby powstały sos trochę odparował i zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwki. W międzyczasie gotujemy makaron. Do sosu wkrawamy pomidorki koktailowe. Na talerzu układamy makaron. Polewamy sosem. Posypujemy parmezanem i przyozdabiamy kilkoma listkami bazylii.
Maca Brey (przepis posła Kalisza)
Składniki:
Kilka opakowań macy
10 jajek
Sól
Pieprz
Masło
Przygotowanie:
Rozbijamy i mieszamy jajka. Solimy i pieprzymy. Moczymy w powstałej mieszaninie kawałki macy, aż będą miękkie. Następnie smażymy je na gorącym maśle i gotowe.
Grzyby, czyli „ Wstęp do Jesieni” (przepis posła Kalisza)
Składniki:
1/2 kg prawdziwków
4 piersi indycze (w plastrach)
2-3 jajka
Bułka tarta
Oliwa z oliwek
Masło
Panierka do indyka
Przygotowanie:
Lekko rozbijamy mięso indycze. Grzyby smażymy na rozgrzanym maśle, dodając bułki tartej. Na rozbite mięso nakładamy przygotowany farsz, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką. 2 jajka mieszamy na talerzu, przygotowane roladki panierujemy w jajku, potem w bułce tartej wymieszanej z panierką do indyka. Opiekamy na patelni z oliwą.
Autor: DDTVN
Źródło: Dzień Dobry TVN