Winne gołębie pieczone w listkach winogron podane z sosem z oscypka
Składniki:
garść pęczaku, lub kaszy jaglanej
kilka borowików lub kurek
mała cebulka
3 łyżki natki pietruszki
3 łyżki kopru
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
wywar do gotowania kaszy
oscypek
70 ml śmietany
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy al dente w wywarze z łyżką oliwy. Cebule smażymy na maśle z borowikami pokrojonymi w kostkę z czosnkiem, dodajemy kaszę i zioła – doprawiamy (możemy lekko aromatyzować farsz winem białym). Zawijamy gołąbki z farszu i liści winogron (muszą być plastyczne, dlatego używamy kiszonych lub blanszowanych). Masłem smarujemy formę do pieczenia, układamy gołąbki i do pieca aż skórka stanie się chrupka. Gotowe gołębie serwujemy z sosem na bazie masła śmietany i tartego oscypka.
Pstrąg z grilla w winogronowej skorupce z pikantnym sosem z kwiatów nasturcji
Składniki:
filet z pstrąga
kilka kiszonych lub blanszowanych w winie liści winogron
1 łyżka koperku
1 łyżka tymianku cytrynowego
kilka pąków nasturcji
50 ml Rieslinga
szczypta chilli
łyżka masła
3 pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Pstrąga filetujemy, oprawiamy ze skóry doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Rybkę zawijamy w listki i wkładamy do pieca… lub na grill . Na patelni przygotowujemy sos. Na masło wrzucamy pączki kwiatów nasturcji chilli i pomidorki koktajlowe, podlewamy winem, redukujemy (odparowujemy). Serwujemy z rybką w chrupkiej otulinie i grzankami z chleba staropolskiego natartymi czosnkiem.
Odświeżający koktajl winogronowy
Składniki:
garść różnych odmian winogron deserowych w dwóch kolorach
1 szklanki wody mineralnej gazowanej
50 ml Rieslingu
1 limonka
kruszony lód
mięta kilka listków
Przygotowanie:
Limonkę i winogrona kroimy i układamy na dnie szklanki, posypujemy szczyptą brązowego cukru i ucieramy, aż owoce puszczą dużo soku. Dolewamy wino, wodę i miętę. Lekko mieszamy i podajemy.
Sałatka z młodych liści winogron i malin
Składniki:
mała garstka młodych liści winogron
pędy winorośli z samej góry
garść rukoli
kilka malin
15 winogron
50 g sera korycińskiego lub z niebieską pleśnią
Sos:
1 cytryna
pół pomarańczy
20 ml oliwy
szczypta chilli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Cytrynę i pomarańcz wyciskamy i dodajemy oliwę oraz chilli. Polewamy sałatkę.
Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN