Materiał promocyjny

Kuchnia z winogron

Jakie potrawy można przygotować z winogron? By się o tym przekonać, wybraliśmy się do Zielonej Góry, która słynie z uprawy winorośli.

Winne gołębie pieczone w listkach winogron podane z sosem z oscypka

Składniki:

garść pęczaku, lub kaszy jaglanej

kilka borowików lub kurek

mała cebulka

3 łyżki natki pietruszki

3 łyżki kopru

2 ząbki czosnku

oliwa do smażenia

wywar do gotowania kaszy

oscypek

70 ml śmietany

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy al dente w wywarze z łyżką oliwy. Cebule smażymy na maśle z borowikami pokrojonymi w kostkę z czosnkiem, dodajemy kaszę i zioła – doprawiamy (możemy lekko aromatyzować farsz winem białym). Zawijamy gołąbki z farszu i liści winogron (muszą być plastyczne, dlatego używamy kiszonych lub blanszowanych). Masłem smarujemy formę do pieczenia, układamy gołąbki i do pieca aż skórka stanie się chrupka. Gotowe gołębie serwujemy z sosem na bazie masła śmietany i tartego oscypka.

Pstrąg z grilla w winogronowej skorupce z pikantnym sosem z kwiatów nasturcji

Składniki:

filet z pstrąga

kilka kiszonych lub blanszowanych w winie liści winogron

1 łyżka koperku

1 łyżka tymianku cytrynowego

kilka pąków nasturcji

50 ml Rieslinga

szczypta chilli

łyżka masła

3 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Pstrąga filetujemy, oprawiamy ze skóry doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Rybkę zawijamy w listki i wkładamy do pieca… lub na grill . Na patelni przygotowujemy sos. Na masło wrzucamy pączki kwiatów nasturcji chilli i pomidorki koktajlowe, podlewamy winem, redukujemy (odparowujemy). Serwujemy z rybką w chrupkiej otulinie i grzankami z chleba staropolskiego natartymi czosnkiem.

Odświeżający koktajl winogronowy

Składniki:

garść różnych odmian winogron deserowych w dwóch kolorach

1 szklanki wody mineralnej gazowanej

50 ml Rieslingu

1 limonka

kruszony lód

mięta kilka listków

Przygotowanie:

Limonkę i winogrona kroimy i układamy na dnie szklanki, posypujemy szczyptą brązowego cukru i ucieramy, aż owoce puszczą dużo soku. Dolewamy wino, wodę i miętę. Lekko mieszamy i podajemy.

Sałatka z młodych liści winogron i malin

Składniki:

mała garstka młodych liści winogron

pędy winorośli z samej góry

garść rukoli

kilka malin

15 winogron

50 g sera korycińskiego lub z niebieską pleśnią

Sos:

1 cytryna

pół pomarańczy

20 ml oliwy

szczypta chilli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Cytrynę i pomarańcz wyciskamy i dodajemy oliwę oraz chilli. Polewamy sałatkę.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości