Krem z białych ziemniaków ze śmietanką i oliwą truflową
Składniki:
3 duże białe ziemniaki
śmietana 30%
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa truflowa
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki. Najlepiej, żeby były białe w środku. Gotujemy w osolonej delikatnie wodzie z zielem i liściem laurowym. Następnie blenderujemy do postaci kremu. Dodajemy odrobinę śmietanki, lekko wymieszamy i polewamy delikatnie oliwą truflową.
Zraziki z polędwiczek wieprzowych z krewetkami
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
5 krewetek tygrysich
1 ogórek kawaszony
50 g kaszy gryczanej (torebka)
100 g podgrzybków
śmietana 30%
1 kieliszek czarwonego wina
2 cebule
musztarda
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę gryczaną. Krewetki przesmażamy na oliwie z cebulką i czosnkiem. Zalewamy czerwonym winem, czekamy aż odparuje wino. Odstawimy na bok. Polędwiczkę oczyszczamy, rozkrawamy, solimy, pieprzymy, smarujemy delikatnie musztardą, wcześniej zmieszaną z świeżym majerankiem, układamy dwa paski ogórka z beczki, wcześniej ugotowaną kaszę i nasze krewetki z połową cebulki i czosnku, na którym były przesmażane krewetki. Wszystko zawijamy, wiążemy sznurkiem do wędlin, obsmażamy na patelni grillowej, żeby były tylko paski i wkładamy do pieca na około 8 minut. Gotowe polędwiczki kroimy pod kontem i ustawimy na talerzu, sos przesmażamy na oliwce, cebulkę i podgrzybki solimy, pieprzymy, zalewamy winem czerwonym, a następnie śmietaną, czekamy jak się zredukuje śmietana. I sos gotowy.
Malinowy suflet w pomarańczy
Składniki:
4 żółtka
1 białko
100 ml soku z przetartych malin
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka mieszamy z sokiem malinowym i następnie ubijamy białko, jeśli jest sztywne dodajemy trochę wanilii. Mieszamy to wszystko z wcześniej ubitym żółtkiem i świeżą miętą. Pomarańcz wydrążamy. Wkładamy do pieca na 8 min w temperaturze 200 stopni i to na tyle.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN