Materiał promocyjny

Tilapia w trzech odsłonach

Pyszne potrawy z ryb zaprezentował dziś w Dzień Dobry TVN Joseph Seeletso.

Pieczona tilapia z makiem i skórką z cytryny

Składniki:

4 – 6 filetów z tilapii

1 szklanka bułki tartej

4 łyżki masła

50g. maku

50g. skórki otartej z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Wysmaruj foremkę do zapiekania masłem. Ułóż w niej filety. Posmaruj łyżką rozpuszczonego masła. Pozostałe masło wymieszaj z bułka tartą, makiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Posyp mieszanką rybę, piecz 15-20 minut. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Smażona tilapia z karmelizowaną cebulą i sałatą

Składniki:

5 – 6 kawałków tilapii

sól, pieprz

1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli

2 łyżki octu winnego

1 łyżeczka miodu

4 łyżki mąki

1 łyżeczka papryki

200g. mieszanych sałat

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Na patelnię wrzuć cebulę, miód i ocet – smaż, aż cebula się skarmelizuje. Dopraw solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni rozgrzej olej. Rybę oprósz mąką, solą i papryką. Smaż po 4-6 minut z każdej strony. Podawaj z cebulką.

Tilapia z kremową zasmażaną kapustą i kiełbasą

Składniki:

4- 6 tilapii

200g. poszatkowanej kapusty włoskiej

1/ 2 posiekanej cebuli

100g. wędzonej kiełbasy (posiekanej)

150ml. śmietany

100g. pomidorków koktajlowych

sól, pieprz

2 łyżki masła

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż 2 minuty. Dodaj kapustę i kiełbasę, smaż kolejne 2 minuty. Dodaj pomidorki i śmietanę, smaż na małym ogniu 10 minut, dopraw solą i pieprzem, dodaj rybę i smaż kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj dowolne zioła. Podawaj z ziemniakami puree.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości