Pieczona tilapia z makiem i skórką z cytryny
Składniki:
4 – 6 filetów z tilapii
1 szklanka bułki tartej
4 łyżki masła
50g. maku
50g. skórki otartej z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Wysmaruj foremkę do zapiekania masłem. Ułóż w niej filety. Posmaruj łyżką rozpuszczonego masła. Pozostałe masło wymieszaj z bułka tartą, makiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Posyp mieszanką rybę, piecz 15-20 minut. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Smażona tilapia z karmelizowaną cebulą i sałatą
Składniki:
5 – 6 kawałków tilapii
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki mąki
1 łyżeczka papryki
200g. mieszanych sałat
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Na patelnię wrzuć cebulę, miód i ocet – smaż, aż cebula się skarmelizuje. Dopraw solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni rozgrzej olej. Rybę oprósz mąką, solą i papryką. Smaż po 4-6 minut z każdej strony. Podawaj z cebulką.
Tilapia z kremową zasmażaną kapustą i kiełbasą
Składniki:
4- 6 tilapii
200g. poszatkowanej kapusty włoskiej
1/ 2 posiekanej cebuli
100g. wędzonej kiełbasy (posiekanej)
150ml. śmietany
100g. pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż 2 minuty. Dodaj kapustę i kiełbasę, smaż kolejne 2 minuty. Dodaj pomidorki i śmietanę, smaż na małym ogniu 10 minut, dopraw solą i pieprzem, dodaj rybę i smaż kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj dowolne zioła. Podawaj z ziemniakami puree.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN