Zimą powinniśmy zwracać uwagę na odpowiednie zestawienie składników odżywczych, jakie dostarczamy organizmowi. Jest zimno, więc jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, zatem potrzebujemy witamin. Jednak zamiast łykać syntetyczne kapsułki, lepiej przygotować sobie sałatkę uodparniającą z pomarańczy (witamina C), natki (witamina C i żelazo) i czosnku (naturalny antybiotyk).
Sałatka "Zdrówko"
Składniki:
3 pomarańcze
małe opakowanie czarnych oliwek bez pestek
sok z 1 limonki
pęczek drobno posiekanej natki
2 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomarańcze obrać i wyfiletować. Oliwki posiekać. Cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę i zamarynować w soku z limonki przez 10 minut, potem przelać ją zimna woda i odsączyć. Czosnek rozetrzeć i połączyć z oliwą, miodem solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na pok. 20 minut.
Kolorowa zupa
Składniki
1/2 litra bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów bez skórki
2 papryki - czerwona, pomarańczowa i zielona
2 papryczki chilli
2 czerwone cebule
2 marchewki
ząbek czosnku
200 ml słodkiej śmietanki (18%)
2 łyżki masła
szczypta soli, pieprzu, pietruszki, koperku
Przygotowanie:
Papryki kroimy w paseczki i wraz z cebulą smażymy na maśle aż nie zmiękną. Pomidory z całym sokiem wrzucamy do miksera i z ugotowaną marchewką, paprykami i cebulką miksujemy. Do wywaru z warzyw wlewamy miks, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiamy, ostrożnie wlewamy śmietankę i gotowe!! Pyszna, gęsta, sycąca zupa w sam raz na rozgrzewkę w zimowe dni!
Grzanka na zimny poranek
Składniki:
1 duża kromka ciabatty
1 małe jajko
plaster sera żółtego
plaster szynki szwardzwaldzkiej
świeży tymianek
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W kromce robimy zgrabna dziurę i kładziemy na rozgrzanej oliwie. W miejsce gdzie bułka została pozbawiona miąższu, wlewamy jajko. Jak zacznie się ścinać ułożyć plaster szynki i sera, zakryć pokrywką i smażyć aż ser się rozpuści, a jajko zetnie. Przed podaniem posypać listkami tymianku.
Tarta z kaszanką i jabłkami
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 kaszaki z ekologicznej masarni
3 kwaśnie jabłka
szczypta cynamonu
1 jajko
masło do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto ułożyć na blasze. I wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na patelni podgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę jabłko, sypnąć cynamonem. Podsmażyć chwilę aż jabłko zmięknie. Wymieszać z kaszanką obrana z osłonki i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Farsz ułożyć na podpieczonym cieście, na wierzch rzucić gałązkę rozmarynu, wstawić do piekarnika na 15 minut.
Zobacz także: www.funkyfood.pl
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN