Sałatka "Zdrówko"
Składniki:
3 pomarańcze
małe opakowanie czarnych oliwek bez pestek
sok z 1 limonki
pęczek drobno posiekanej natki
2 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomarańcze obrać i wyfiletować. Oliwki posiekać. Cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę i zamarynować w soku z limonki przez 10 minut, potem przelać ją zimna woda i odsączyć. Czosnek rozetrzeć i połączyć z oliwą, miodem solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na pok. 20 minut.
Kolorowa zupa
Składniki
1/2 litra bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów bez skórki
2 papryki - czerwona, pomarańczowa i zielona
2 papryczki chilli
2 czerwone cebule
2 marchewki
ząbek czosnku
200 ml słodkiej śmietanki (18%)
2 łyżki masła
szczypta soli, pieprzu, pietruszki, koperku
Przygotowanie:
Papryki kroimy w paseczki i wraz z cebulą smażymy na maśle aż nie zmiękną. Pomidory z całym sokiem wrzucamy do miksera i z ugotowaną marchewką, paprykami i cebulką miksujemy. Do wywaru z warzyw wlewamy miks, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiamy, ostrożnie wlewamy śmietankę i gotowe!! Pyszna, gęsta, sycąca zupa w sam raz na rozgrzewkę w zimowe dni!
Grzanka na zimny poranek
Składniki:
1 duża kromka ciabatty
1 małe jajko
plaster sera żółtego
plaster szynki szwardzwaldzkiej
świeży tymianek
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W kromce robimy zgrabna dziurę i kładziemy na rozgrzanej oliwie. W miejsce gdzie bułka została pozbawiona miąższu, wlewamy jajko. Jak zacznie się ścinać ułożyć plaster szynki i sera, zakryć pokrywką i smażyć aż ser się rozpuści, a jajko zetnie. Przed podaniem posypać listkami tymianku.
Tarta z kaszanką i jabłkami
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 kaszaki z ekologicznej masarni
3 kwaśnie jabłka
szczypta cynamonu
1 jajko
masło do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto ułożyć na blasze. I wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na patelni podgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę jabłko, sypnąć cynamonem. Podsmażyć chwilę aż jabłko zmięknie. Wymieszać z kaszanką obrana z osłonki i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Farsz ułożyć na podpieczonym cieście, na wierzch rzucić gałązkę rozmarynu, wstawić do piekarnika na 15 minut.
Zobacz także: www.funkyfood.pl
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN