Materiał promocyjny

Zimowa dieta

Zimą powinniśmy zwracać uwagę na odpowiednie zestawienie składników odżywczych, jakie dostarczamy organizmowi. Jest zimno, więc jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, zatem potrzebujemy witamin. Jednak zamiast łykać syntetyczne kapsułki, lepiej przygotować sobie sałatkę uodparniającą z pomarańczy (witamina C), natki (witamina C i żelazo) i czosnku (naturalny antybiotyk).

Sałatka "Zdrówko"

Składniki:

3 pomarańcze

małe opakowanie czarnych oliwek bez pestek

sok z 1 limonki

pęczek drobno posiekanej natki

2 ząbki czosnku

oliwa

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomarańcze obrać i wyfiletować. Oliwki posiekać. Cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę i zamarynować w soku z limonki przez 10 minut, potem przelać ją zimna woda i odsączyć. Czosnek rozetrzeć i połączyć z oliwą, miodem solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki. Odstawić do lodówki na pok. 20 minut.

Kolorowa zupa

Składniki

1/2 litra bulionu warzywnego

1 puszka pomidorów bez skórki

2 papryki - czerwona, pomarańczowa i zielona

2 papryczki chilli

2 czerwone cebule

2 marchewki

ząbek czosnku

200 ml słodkiej śmietanki (18%)

2 łyżki masła

szczypta soli, pieprzu, pietruszki, koperku

Przygotowanie:

Papryki kroimy w paseczki i wraz z cebulą smażymy na maśle aż nie zmiękną. Pomidory z całym sokiem wrzucamy do miksera i z ugotowaną marchewką, paprykami i cebulką miksujemy. Do wywaru z warzyw wlewamy miks, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiamy, ostrożnie wlewamy śmietankę i gotowe!! Pyszna, gęsta, sycąca zupa w sam raz na rozgrzewkę w zimowe dni!

Grzanka na zimny poranek

Składniki:

1 duża kromka ciabatty

1 małe jajko

plaster sera żółtego

plaster szynki szwardzwaldzkiej

świeży tymianek

Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

W kromce robimy zgrabna dziurę i kładziemy na rozgrzanej oliwie. W miejsce gdzie bułka została pozbawiona miąższu, wlewamy jajko. Jak zacznie się ścinać ułożyć plaster szynki i sera, zakryć pokrywką i smażyć aż ser się rozpuści, a jajko zetnie. Przed podaniem posypać listkami tymianku.

Tarta z kaszanką i jabłkami

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 kaszaki z ekologicznej masarni

3 kwaśnie jabłka

szczypta cynamonu

1 jajko

masło do smażenia

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto ułożyć na blasze. I wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na patelni podgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę jabłko, sypnąć cynamonem. Podsmażyć chwilę aż jabłko zmięknie. Wymieszać z kaszanką obrana z osłonki i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Farsz ułożyć na podpieczonym cieście, na wierzch rzucić gałązkę rozmarynu, wstawić do piekarnika na 15 minut.

Zobacz także: www.funkyfood.pl

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości