Materiał promocyjny

Fioletowa kuchnia

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił kilka przepisów na fioletowe dania.

Kapusta z wędzonym drobiem w tortilli

Składniki:

kapusta czerwona 300g

cebula czerwona 2szt

sól, pieprz,

ocet winny

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy jak najdrobniej i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła oraz soli. Odcedzamy, dodajemy ocet winny. Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy do niej ugotowaną kapustę. Wszystko razem smażymy aż do odparowania. Doprawiamy na ostro solą oraz pieprzem. Na placki tortilli wykładamy wędzone plastry drobiu, rozkładamy kapustę i zwijamy ruloniki. Opiekamy w piekarniku. Podajemy okraszone masłem z wędzonym boczkiem.

Blachę ciacha z winogronami i… figę ci dam

Składniki:

Mąka 250g

Masło 125g

Żółtka 4szt

Cukier waniliowy 1szt

Przygotowanie:

Z w/w składników wyrabiamy ciasto. Szybko i bez ceregieli. Ciastem wykładamy blaszkę i wypiekamy go w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Orzechy włoskie 100g

Cukier 150g

Żółtka 2szt

Śmietana 125ml

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy starte orzechy i śmietanę, szybkie mieszanko i gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Winogrona 300g

Sok z czarnej porzeczki 100ml

Figi 4szt

Przygotowanie:

Winogrona i figi układamy na upieczonym ciachu i polewamy odparowanym sokiem z czarnej porzeczki. I jeszcze na moment do piekarnika.

Polędwiczka wieprzowa z fioletowym sosem z musztardy i owoców czarnego bzu

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa 2szt

Sos sojowy, pieprz gruboziarnisty,

Anyż w gwiazdkach,

Przygotowanie:

Mięso marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu gruboziarnistego oraz roztartego w możdzieżu anyżu.

Musztarda Dijon 2 łyżki

Cebula 1szt

Śmietana 200ml

Pieprz, sól,

Owoce czarnego bzu,

Ziemniaki fioletowe, szpinak

Przygotowanie:

Cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy śmietanę i odparowujemy,. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy musztardę. Teraz dopiero doprawiamy solą oraz pieprzem. Owoce czarnego bzu zagotowujemy w małej ilości wody i przecieramy przez sitko. Powstały mus dodajemy do sosu musztardowo-śmietanowego. Polędwiczki obsmażamy na patelni i wstawiamy do piekarnika. Podajemy polane naszym fioletowym sosem. Ziemniaczki w tym samym kolorze jak najbardziej mile widziane i zielony szpinak lub liście boćwiny dla kontrastu.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości