Kapusta z wędzonym drobiem w tortilli
Składniki:
kapusta czerwona 300g
cebula czerwona 2szt
sól, pieprz,
ocet winny
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła oraz soli. Odcedzamy, dodajemy ocet winny. Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy do niej ugotowaną kapustę. Wszystko razem smażymy aż do odparowania. Doprawiamy na ostro solą oraz pieprzem. Na placki tortilli wykładamy wędzone plastry drobiu, rozkładamy kapustę i zwijamy ruloniki. Opiekamy w piekarniku. Podajemy okraszone masłem z wędzonym boczkiem.
Blachę ciacha z winogronami i… figę ci dam
Składniki:
Mąka 250g
Masło 125g
Żółtka 4szt
Cukier waniliowy 1szt
Przygotowanie:
Z w/w składników wyrabiamy ciasto. Szybko i bez ceregieli. Ciastem wykładamy blaszkę i wypiekamy go w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Orzechy włoskie 100g
Cukier 150g
Żółtka 2szt
Śmietana 125ml
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy starte orzechy i śmietanę, szybkie mieszanko i gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Winogrona 300g
Sok z czarnej porzeczki 100ml
Figi 4szt
Przygotowanie:
Winogrona i figi układamy na upieczonym ciachu i polewamy odparowanym sokiem z czarnej porzeczki. I jeszcze na moment do piekarnika.
Polędwiczka wieprzowa z fioletowym sosem z musztardy i owoców czarnego bzu
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa 2szt
Sos sojowy, pieprz gruboziarnisty,
Anyż w gwiazdkach,
Przygotowanie:
Mięso marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu gruboziarnistego oraz roztartego w możdzieżu anyżu.
Musztarda Dijon 2 łyżki
Cebula 1szt
Śmietana 200ml
Pieprz, sól,
Owoce czarnego bzu,
Ziemniaki fioletowe, szpinak
Przygotowanie:
Cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy śmietanę i odparowujemy,. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy musztardę. Teraz dopiero doprawiamy solą oraz pieprzem. Owoce czarnego bzu zagotowujemy w małej ilości wody i przecieramy przez sitko. Powstały mus dodajemy do sosu musztardowo-śmietanowego. Polędwiczki obsmażamy na patelni i wstawiamy do piekarnika. Podajemy polane naszym fioletowym sosem. Ziemniaczki w tym samym kolorze jak najbardziej mile widziane i zielony szpinak lub liście boćwiny dla kontrastu.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN