Zupa z indyka i porów z Żubrówką
Składniki:
200 g piersi z indyka pokrojonej w kostkę
1 pokrojony w plasterki por
50 ml syropu malinowego
100 g masła
50 ml żubrówki
1 l wywaru z kurczaka
sól, pieprz
50 g mieszanych posiekanych ziół
100 g startego oscypka
Przygotowanie:
Podsmaż pory na maśle. Wlej sok malinowy i smaż tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj indyka i podsmaż. Zalej wywarem i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wlej żubrówkę i dopraw solą i pieprzem. Posyp ziołami i oscypkiem.
Udka indyka duszone w piecu
Składniki:
4 udka i nogi indyka
200 g pomidorów z puszki
2 liście laurowe
2 łyżki miodu
2 łodyżki szałwii
4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
2 posiekane papryczki chili
sól, pieprz
500 ml wywaru z kurczaka
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, przełóż do foremki do zapiekania, zalej wywarem i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 2-3 godziny. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.
Szaszłyki z piersi z indyka i ananasa marynowane w curry
Składniki:
200 g pokrojone w kostkę piersi indyka
100 g pokrojonego w kostkę ananasa
100 g przyprawy curry
50 g ml oleju sezamowego
50 g zmiażdżonego imbiru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Nadziej naprzemiennie indyka i ananasa na patyczki do szaszłyków. W misce wymieszaj olej sezamowy, curry, imbir, sól i pieprz. Zalej marynatą szaszłyki i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Piecz w 200 st. aż będą miękkie. Podawaj z ryżem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN