Materiał promocyjny

Rozgrzewające potrawy

W dzisiejszej kuchni zaproponujemy Państwu rozgrzewające dania. Kucharz Joseph Seeletso przygotował trzy potrawy: zupę z indyka i porów z żubrówką, udka indyka duszone w piecu oraz szaszłyki z piersi z indyka i ananasa marynowane w curry.

Zupa z indyka i porów z Żubrówką

Składniki:

200 g piersi z indyka pokrojonej w kostkę

1 pokrojony w plasterki por

50 ml syropu malinowego

100 g masła

50 ml żubrówki

1 l wywaru z kurczaka

sól, pieprz

50 g mieszanych posiekanych ziół

100 g startego oscypka

Przygotowanie:

Podsmaż pory na maśle. Wlej sok malinowy i smaż tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj indyka i podsmaż. Zalej wywarem i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wlej żubrówkę i dopraw solą i pieprzem. Posyp ziołami i oscypkiem.

Udka indyka duszone w piecu

Składniki:

4 udka i nogi indyka

200 g pomidorów z puszki

2 liście laurowe

2 łyżki miodu

2 łodyżki szałwii

4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

2 posiekane papryczki chili

sól, pieprz

500 ml wywaru z kurczaka

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, przełóż do foremki do zapiekania, zalej wywarem i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 2-3 godziny. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.

Szaszłyki z piersi z indyka i ananasa marynowane w curry

Składniki:

200 g pokrojone w kostkę piersi indyka

100 g pokrojonego w kostkę ananasa

100 g przyprawy curry

50 g ml oleju sezamowego

50 g zmiażdżonego imbiru

sól, pieprz

Przygotowanie:

Nadziej naprzemiennie indyka i ananasa na patyczki do szaszłyków. W misce wymieszaj olej sezamowy, curry, imbir, sól i pieprz. Zalej marynatą szaszłyki i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Piecz w 200 st. aż będą miękkie. Podawaj z ryżem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości