Materiał promocyjny

Fajna babka

Autorzy książki - Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło - po napisaniu pierwszej książki pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się na pomyśle rodzinnego i zdrowego gotowania postanowili napisać kolejną, która jest poświęcona tylko słodyczom.

Pączki

Składniki dla 2 - 4 osób:

1/2 szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki mleka

20 g drożdży

25 g masła

szczypta szafranu

2 łyżki białego Cukru Królewskiego

1/2 szklanki mąki do podsypywania

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Konfitura

około 200 g malin

1 łyżeczka trzcinowego Cukru Królewski

Do posypania:

cukier puder w młynku Cukier Królewski

Przygotowanie:

Maliny podgrzewam z łyżeczką trzcinowego Cukru Królewskiego aż całkowicie się rozgotują. Do letniego mleka dodaję szafran i łyżeczkę drożdży roztartych z Cukrem Królewskim. Następnie wlewam roztopione masło i całość mieszam z mąką. Na stolnicy, podsypując mąką, wyrabiam sprężyste ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość, zagniatam ponownie i rozwałkowuję na grubość około 1 cm. Szklanką wycinam z ciasta krążki, na których kładę odrobinę konfitury. Z każdego krążka z konfiturą robię sakiewkę, sklejam palcami rant i robię kulkę. Smażę na złocisty kolor w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu tak, by pączki zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Po usmażeniu posypuję cukrem pudrem w młynku - Cukier Królewski.

Deser z soku winogronowego

Składniki dla 2 osób:

szklanka soku winogronowego( najlepiej wyciśniętego ze świeżych jasnych winogron)

4 płaskie łyżki mąki

2 łyżeczki białego Cukru Królewskiego

1/3 szklanki półwytrawnego wina musującego

mała garść zielonych winogron

kostki lodu

olej do posmarowania foremek

Przygotowanie:

Mąkę gotuję z sokiem z winogron i białym Cukrem Królewskim, ciągle mieszając około 7 minut, aż masa stanie się szklista. Przelewam do foremek wysmarowanych olejem i wstawiam do lodówki, by masa zgęstniała. Po wyjęciu z foremek podaję na talerzu polanym winem musującym z kostkami lodu i jasnymi winogronami.

Tarteletka z owocami leśnymi

Składniki dla 4 osób:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki krupczatki

75 g masła

1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki śmietanki 30%

Nadzienie

300 g owoców leśnych

2 łyżki trzcinowego Cukru Królewskiego

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i krupczatkę mieszam z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Następnie dodaję śmietankę. Jak najszybciej zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, którym wypełniam formę do tarteletki. Nadmiar ciasta obcinam, a spód nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180 stopni (termoobieg) na złoty kolor. Owoce leśne zagotowuję w garnku z trzcinowym Cukrem Królewskim i przecieram przez sitko. Powstałą galaretką napełniam 4 tarteletki.

Ciasteczka miodowe z kremem i galaretką

Składniki dla 4 osób:

Ciastka

1 szklanka mąki

2 łyżki miodu

8 łyżek stopionego masła

4 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

Krem

1 szklanka mleka

3 czubate łyżki kaszy manny

100 g masła

1 łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego BIO

1 łyżka miodu

1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej

3 łyżki soku z pomarańczy

Galaretka

1 pomarańcz

2 łyżeczki pektyny

1 łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego BIO

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam w garnuszku z miodem. Zdejmuję z kuchenki i dodaję śmietanę. Po wystygnięciu dosypuję mąkę, proszek i sodę. Wyrabiam ciasto podsypując mąką. Wałkuję na grubość 1/2 cm i nożem albo foremką wycinam kwadratowe ciasteczka. Piekę w piekarniku z termoobiegiem około 10 minut na złoty kolor. Kaszę manną gotuję z mlekiem, mieszając, aby nie powstały grudki. Po ok. 7 minutach zdejmuję z kuchenki i studzę. Mieszam mikserem ze skórką pomarańczową, sokiem z pomarańczy, trzcinowym Cukrem Królewskim BIO, miodem i masłem do uzyskania kremu. Ciasteczka przekładam kremem. Wierzch polewam odrobiną rozpuszczonej czekolady i posypuję wiórkami kokosowymi. Podaję z galaretką pomarańczową. Pomarańczę parzę wrzątkiem i na tarce ścieram skórkę z połowy owocu. Wyciskam sok, mieszam ze skórką, dodaję trzcinowy Cukier Królewski BIO, pektynę rozrobioną z odrobiną soku i gotuję 5 minut. Wlewam do płaskiego pojemnika posmarowanego olejem. Po zastygnięciu kroję na kwadratowe kawałki.

Karpatka z kremem cytrynowym

Składniki dla 2 osób:

1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ryżowej

20 g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

woda

olej do głębokiego smażenia

Krem

100 g śmietanki 36%

100 g serka homogenizowanego, naturalnego

1 łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego

1/2 cytryny

cukier puder w młynku - Cukier Królewski do posypania

1/2 marakui

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i ryżową mieszam z rozpuszczonym masłem i proszkiem do pieczenia. Dodaję tyle wody, by uzyskać gęste, sprężyste ciasto, które bardzo dokładnie wyrabiam. Wałkuję jak najcieńszy, praktycznie przezroczysty placek ( można zrobić to maszynką do makaronu), z którego wycinam prostokąty o wymiarach około 10 cm x 5 cm. Smażę z dwóch stron w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Śmietankę ubijam z cukrem i startą skórką z połowy cytryny. Następnie śmietankę delikatnie mieszam z serkiem homogenizowanym. Kremem śmietankowo-cytrynowym przekładam prostokąty usmażonego ciasta, a wierzch posypuję cukrem pudrem. Karpatki podaję z wydrążonym miąższem marakui.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości