Pączki
Składniki dla 2 - 4 osób:
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mleka
20 g drożdży
25 g masła
szczypta szafranu
2 łyżki białego Cukru Królewskiego
1/2 szklanki mąki do podsypywania
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Konfitura
około 200 g malin
1 łyżeczka trzcinowego Cukru Królewski
Do posypania:
cukier puder w młynku Cukier Królewski
Przygotowanie:
Maliny podgrzewam z łyżeczką trzcinowego Cukru Królewskiego aż całkowicie się rozgotują. Do letniego mleka dodaję szafran i łyżeczkę drożdży roztartych z Cukrem Królewskim. Następnie wlewam roztopione masło i całość mieszam z mąką. Na stolnicy, podsypując mąką, wyrabiam sprężyste ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką. Gdy podwoi swoją objętość, zagniatam ponownie i rozwałkowuję na grubość około 1 cm. Szklanką wycinam z ciasta krążki, na których kładę odrobinę konfitury. Z każdego krążka z konfiturą robię sakiewkę, sklejam palcami rant i robię kulkę. Smażę na złocisty kolor w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu tak, by pączki zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Po usmażeniu posypuję cukrem pudrem w młynku - Cukier Królewski.
Deser z soku winogronowego
Składniki dla 2 osób:
szklanka soku winogronowego( najlepiej wyciśniętego ze świeżych jasnych winogron)
4 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki białego Cukru Królewskiego
1/3 szklanki półwytrawnego wina musującego
mała garść zielonych winogron
kostki lodu
olej do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Mąkę gotuję z sokiem z winogron i białym Cukrem Królewskim, ciągle mieszając około 7 minut, aż masa stanie się szklista. Przelewam do foremek wysmarowanych olejem i wstawiam do lodówki, by masa zgęstniała. Po wyjęciu z foremek podaję na talerzu polanym winem musującym z kostkami lodu i jasnymi winogronami.
Tarteletka z owocami leśnymi
Składniki dla 4 osób:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietanki 30%
Nadzienie
300 g owoców leśnych
2 łyżki trzcinowego Cukru Królewskiego
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i krupczatkę mieszam z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Następnie dodaję śmietankę. Jak najszybciej zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, którym wypełniam formę do tarteletki. Nadmiar ciasta obcinam, a spód nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180 stopni (termoobieg) na złoty kolor. Owoce leśne zagotowuję w garnku z trzcinowym Cukrem Królewskim i przecieram przez sitko. Powstałą galaretką napełniam 4 tarteletki.
Ciasteczka miodowe z kremem i galaretką
Składniki dla 4 osób:
Ciastka
1 szklanka mąki
2 łyżki miodu
8 łyżek stopionego masła
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem
1 szklanka mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
100 g masła
1 łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego BIO
1 łyżka miodu
1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
3 łyżki soku z pomarańczy
Galaretka
1 pomarańcz
2 łyżeczki pektyny
1 łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego BIO
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w garnuszku z miodem. Zdejmuję z kuchenki i dodaję śmietanę. Po wystygnięciu dosypuję mąkę, proszek i sodę. Wyrabiam ciasto podsypując mąką. Wałkuję na grubość 1/2 cm i nożem albo foremką wycinam kwadratowe ciasteczka. Piekę w piekarniku z termoobiegiem około 10 minut na złoty kolor. Kaszę manną gotuję z mlekiem, mieszając, aby nie powstały grudki. Po ok. 7 minutach zdejmuję z kuchenki i studzę. Mieszam mikserem ze skórką pomarańczową, sokiem z pomarańczy, trzcinowym Cukrem Królewskim BIO, miodem i masłem do uzyskania kremu. Ciasteczka przekładam kremem. Wierzch polewam odrobiną rozpuszczonej czekolady i posypuję wiórkami kokosowymi. Podaję z galaretką pomarańczową. Pomarańczę parzę wrzątkiem i na tarce ścieram skórkę z połowy owocu. Wyciskam sok, mieszam ze skórką, dodaję trzcinowy Cukier Królewski BIO, pektynę rozrobioną z odrobiną soku i gotuję 5 minut. Wlewam do płaskiego pojemnika posmarowanego olejem. Po zastygnięciu kroję na kwadratowe kawałki.
Karpatka z kremem cytrynowym
Składniki dla 2 osób:
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ryżowej
20 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
woda
olej do głębokiego smażenia
Krem
100 g śmietanki 36%
100 g serka homogenizowanego, naturalnego
1 łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego
1/2 cytryny
cukier puder w młynku - Cukier Królewski do posypania
1/2 marakui
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i ryżową mieszam z rozpuszczonym masłem i proszkiem do pieczenia. Dodaję tyle wody, by uzyskać gęste, sprężyste ciasto, które bardzo dokładnie wyrabiam. Wałkuję jak najcieńszy, praktycznie przezroczysty placek ( można zrobić to maszynką do makaronu), z którego wycinam prostokąty o wymiarach około 10 cm x 5 cm. Smażę z dwóch stron w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Śmietankę ubijam z cukrem i startą skórką z połowy cytryny. Następnie śmietankę delikatnie mieszam z serkiem homogenizowanym. Kremem śmietankowo-cytrynowym przekładam prostokąty usmażonego ciasta, a wierzch posypuję cukrem pudrem. Karpatki podaję z wydrążonym miąższem marakui.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN