Focaccia z oscypkiem maślanym
ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki białej
1/4 kostki drożdży
letnia woda
1 łyżka cukru
3/4 szklanki łyżeczki soli
dodatki:
4 małe oscypki maślane
1/4 szklanki oliwy z oliwek
ok. 150 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozgniatamy z cukrem w kubku, aż się zaczną rozpuszczać i dolewamy do nich szklankę letniej wody. W dużej misce mieszamy mąkę krupczatkę i białą z solą i wlewamy drożdże cały czas mieszając. Do ciasta dodajemy jeszcze 1 szklankę wody, by uzyskać miękkie sprężyste ciasto. Kulkę ciasta przekładamy na blat i wyrabiamy, podsypując odrobiną mąki, żeby się nie przyklejało. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na kulki wielkości mandarynki. Każdą kulkę trzeba bardzo cienko rozwałkować podsypując mąką. Na rozwałkowanym placku rozkładamy kilka jak najcieńszych plasterków oscypka, pokrojone w plasterki czarne oliwki i całość polewamy odrobiną oliwy. Następnie przykrywamy drugim plackiem ciasta i całość delikatnie wałkujemy. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem, aż placek się przyrumieni.
Makaron z ogórkiem kiszonym i twardym oscypkiem
Składniki:
1/2 paczki makaronu tagliatelle
2 ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki szałwii
szczypta pieprzu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki śmietany
garść startego twardego oscypka
oliwa z oliwek
1/2 pęczka dymki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojony czosnek, po chwili szałwię i pokrojone drobno ogórki. Smażymy na średnim gazie 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze chwilę na małym gazie, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu i dodajemy śmietanę. Każdą porcję makaronu posypujemy startym oscypkiem i drobno pokrojoną dymką.
Moskole z oscypkiem i koperkiem
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
pęczek koperku
1/2 szklanki mleka zsiadłego
sól i pieprz do smaku
ok. 200 g oscypka tradycyjnego
100 g masła
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy na parze. Ugniatamy, dodajemy mąkę, drobno pokrojony koperek, mleko zsiadłe, sól i pieprz do smaku. Ciasto dzielimy na porcje wielkości piłeczek pingpongowych. Rozwałkowujemy podsypując mąką na cienkie placuszki. Smażymy na suchej patelni, aż się przyrumienią z dwóch stron. Podajemy z grilowanymi na suchej patelni plastrami oscypka i masłem czosnkowym: masło mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Sałatka oscypkiem
Składniki:
ok. 100 g sałaty endywia
150 g bobu (może być mrożony)
2 małe białe oscypki
5 plasterków pomidorów suszonych z zalewy
1/2 czerwonej średniej cebuli
1/2 średniego zielonego ogórka
sos:
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż stanie się miękki, ale nie będzie się rozpadał (ok. 8 minut) i po przestygnięciu obieramy ze skórki. Sałatę rwiemy na małe kawałki. Oscypki kroimy w plastry, cebulę w cienkie plasterki, pomidory w paski, a ogórka w słupek. Wrzucamy do miski i polewamy sosem: wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku. (Plastry oscypka można również lekko zgrilować na suchej mocno rozgrzanej patelni).
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN