Ciepłe truskawki z pieprzem i octem balsamicznym
Składniki:
20 dkg świeżych truskawek
2 – 3 łyżki brązowego cukru
Sok z jednej limonki
Kilka listków mięty
Łyżeczka octu balsamicznego
Świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy cukier, aż powstanie karmel i dolewamy sok z limonki. Po około minucie wrzucamy truskawki i jak najszybciej ocet i dużo pieprzu. Truskawki po chwili wyciągamy, a sos redukujemy, następnie polewamy truskawki.
Łosoś Teriyaki z truskawkowo–kolendrowym sorbetem
Składniki:
25 dkg surowego łososia
Sześć łyżek gotowego sosu teriyaki
Sorbet:
20 dkg truskawek
Sok z 1 limonki
Łyżka cukru brązowego
Łyżka posiekanej drobno kolendry
Odrobina startego korzenia imbiru
Przygotowanie:
Stek z łososia zalewamy trzema łyżkami sosu i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Truskawki miksujemy z sokiem z limonki, cukrem i imbirem. Po zmiksowaniu dodajemy kolendrę, przekładamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, mieszając co 40 minut. Łososia wkładamy do pieca, smarujemy z wierzchu lekko olejem i pieczemy około 13 minut w 180 stopniach dwukrotnie przekręcając. Pozostałe trzy łyżki sosu redukujemy na małym ogniu i trzymamy w cieple. Na talerz wykładamy łososia, a na niego sorbet i polewamy pozostałym sosem. Świetnie pasuje z sałatką z awokado lub fasolki.
Zielono czerwona sałatka
Składniki:
10 dkg truskawek
5 ugotowanych szparagów
pół awokado
kilka zielonych winogron
łyżka uprażonych migdałów
5 dkg sera lazur lub rokpol
kilka listków bazylii
Sos:
ćwiartka zielonego melona
2 łyżki miodu
sok z połowy limonki
łyżka posiekanej kolendry
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Truskawki i winogrona kroimy na pół, i łączymy z dowolnie pokrojonym awokado, szparagami serem i listkami bazylii. Składniki sosu miksujemy z lodem i polewamy nimi sałatkę, wszystko posypujemy migdałami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN