Karpatka
Składniki:
ciasto:
1 szkl. wody
0,5 kostki masła
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
krem:
1 l mleka 3,2%
1,5 szkl. cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 kostki masła
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska – 1 sztuka
Przygotowanie ciasta:
Zagotuj wodę z masłem. Do wrzątku wsyp mąkę, mieszaj, mieszając trochę ‘’wysusz’’ ciasto. Następnie ściągnij je z ognia, nieco ostudź i stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszaj ciasto używając miksera. Dodaj proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż do 2 takich samych blach/brytfanek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Krem:
Mleko zagotuj z wanilią i cukrem. Żółtka wymieszaj z cukrem, dodaj mąkę. Mleko przelej do jajek wymieszaj a następnie z powrotem przelej do garnka po mleku. Zagotuj, ściągnij z ognia. Ostudź. Dodaj masło, zmiksuj. Na gotowy i wystudzony placek wyłóż krem, przykry drugim plackiem, posyp obficie cukrem pudrem
Karp w sosie pomidorowym z dodatkiem kaparów
Składniki:
2 filety z karpia
cytryna
1 kg pomidorów, najlepiej malinowych
1 cebula
słoiczek kaparów
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz kolorowy w młynku
Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Bazylia
Rozmaryn
Sól morska w młynku
Czosnek w płatkach
Przygotowanie:
Rybę skrop cytryną, dodaj sól, pieprz, rozmaryn, posyp obficie suszonymi pomidorami i. Odstaw na godzinę do lodówki. Smaż na oliwie z oliwek na mocno rozgrzanej patelni, jedynie od strony skóry. Następnie włóż do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 10-12 minut (to zależy od grubości filetu). Sos: pomidory obierz ze skórki, pozbaw nasion i twardych środków. Do rondla nalej odrobinę oliwy dodaj cebule i odrobinę czosnku. Następnie wrzuć pomidory, czekaj aż sos zgęstnieje, dodaj kapary. Rybę podawaj w towarzystwie sosu i dużej ilości bazylii.
Carpaccio z cukinii i pora
Składniki:
2 ładne, równe cukinie
Mały por
10 dag parmezanu
Oliwa miętowa
Cytryna
świeża mięta
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz cytrynowy
Tymianek
Pieprz czarny ziarnisty w młynku
Sól morska w młynku
Przygotowanie:
Za pomocą mandoliny (tarki) albo ostrego noża pokrój bardzo bardzo cienko cukinie. Wymieszaj oliwę z przyprawami i sokiem z cytryny. Zetrzyj parmezan, drobno pokrój por (tylko jego białą część). Cukinie ułóż na talerzu, polej oliwą, dodaj parmezan i miętę, podawaj natomiast!
Carpaccio ananasowe z sosem malinowym i kolorowym pieprzem
Składniki:
Świeży ananas
Sok malinowy
PRZYPRAWY KAMIS:
Ocet balsamiczny
Pieprz kolorowy w młynku
Przygotowanie:
Ananasa obierz ze skóry, pokrój na bardzo cienkie plastry. Zredukuj ocet balsamiczny, dodaj soku malinowego, zredukuj. Ananasa ułóż na talerzu, polej odrobiną sosu, dodaj pieprz i cynamon!
Carpaccio gruszkowe z szynka parmeńską
Składniki:
4 twarde gruszki
200 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
Brązowy cukier
50 g parmezanu
Orzechy włoskie
Kiść winogron
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól morska w młynku
Przygotowanie:
Gruszki pokrój na cienkie plasterki. Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj połowę gruszek, ściągnij z ognia, posól. Na talerzu układaj naprzemiennie surowe i usmażone gruszki. Na środku połóż szynkę. Dodaj orzechy i przekrojone na pół winogrona.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN