Materiał promocyjny

Kuchnia czesko-włosko-polska

Janek jest niezwykle zdolnym i utytułowanym tancerzem. Zdobył najwyższą w tej dziedzinie klasę "S" w tańcach latynoamerykańskich. Dziś gościliśmy go w naszej kuchni.

VEPRO KNEDLO ZELO

( Pieczeń wieprzowa z knedlami i kiszona gotowaną kapustą )

Składniki:

30- 40 dkg karczku wieprzowego bez kości

2 cebule średnie

sól

kminek

czosnek w proszku

50 dkg kapusty kiszonej

4 łyżeczki cukru

1-2 łyżeczki octu

10 dkg słoniny

10 dkg mąki pszennej

Przygotowanie mięsa :

Plastry karczku wieprzowego , 1 cebulę pokrojona drobno , sól, kminek , czosnek zalać wodą i smażyć ok. 1 godziny w piekarniku w temperaturze ok 180 stC. od czasu do czasu polewać woda , aby nie wyparowała .

Przygotowanie kapusty :

Kapustę zalać wodą , dodać szczyptę kminku i soli i gotować do miękkości ok 20 min. W tym czasie przygotować zasmażkę tj. słoninę pokroić w kostkę , wysmażyć dodać drobno pokrojoną 1 cebule a na koniec dodać mąkę i gotować ok. 1 min . do otrzymania brązowego koloru . Tak przygotowaną zasmażkę zmieszać z kapustą dodając ocet sól i cukier do smaku .

Przygotowanie knedlików :

zagotować ok. 1 litra lekko posolonej wody , w tym czasie przygotować ciasto na knedliki i po uformowaniu ugotować. Mięso, kapusta i knedliki podać razem na talerzu.

Ołomunckie smażone twarożki (serki )

Składniki:

6 kawałków ołomunckiego sera ( zakupione w czechach )

20 dkg mąki pszennej

20 dkg tartej bułki

3 jajka

olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie :

Kawałki sera obtoczyć w mące , jajach , tartej bułce .... potem ponownie w jajach i bułce i układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć nie dłużej niż 2 min.

Spaghetti alla carbonara

Składniki:

- 1 paczka spaghetti

- 1 jajko

- 1 śmietana 18 %

- przyprawa kuchni włoskiej ( knora) w torebce

- 1 bazylia w doniczce

- parmezan starty

- serek śmietankowy

- 1 duża cebula

- 1 czosnek "główka"

- ok. 20 dkg. boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

W garnku posolonym i z łyżką oliwy gotujemy makaron na al dente. W tym samym czasie na większej patelni teflonowej smażymy pokrojony w kostkę boczek z cebulą. Do szklanego naczynia wlewamy śmietanę, wyciskamy czosnek, wsypujemy 3-5 łyżeczek przyprawy włoskiej, 3 łyżki startego parmezanu, pokrojoną wymytą świeżą bazylię i pokrojony w kostkę serek śmietankowy, zawartość szklanego naczynia powoli wlewamy na patelnię do smażonego boczku i cebuli, powoli mieszając na wolnym ogniu.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości