VEPRO KNEDLO ZELO
( Pieczeń wieprzowa z knedlami i kiszona gotowaną kapustą )
Składniki:
30- 40 dkg karczku wieprzowego bez kości
2 cebule średnie
sól
kminek
czosnek w proszku
50 dkg kapusty kiszonej
4 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki octu
10 dkg słoniny
10 dkg mąki pszennej
Przygotowanie mięsa :
Plastry karczku wieprzowego , 1 cebulę pokrojona drobno , sól, kminek , czosnek zalać wodą i smażyć ok. 1 godziny w piekarniku w temperaturze ok 180 stC. od czasu do czasu polewać woda , aby nie wyparowała .
Przygotowanie kapusty :
Kapustę zalać wodą , dodać szczyptę kminku i soli i gotować do miękkości ok 20 min. W tym czasie przygotować zasmażkę tj. słoninę pokroić w kostkę , wysmażyć dodać drobno pokrojoną 1 cebule a na koniec dodać mąkę i gotować ok. 1 min . do otrzymania brązowego koloru . Tak przygotowaną zasmażkę zmieszać z kapustą dodając ocet sól i cukier do smaku .
Przygotowanie knedlików :
zagotować ok. 1 litra lekko posolonej wody , w tym czasie przygotować ciasto na knedliki i po uformowaniu ugotować. Mięso, kapusta i knedliki podać razem na talerzu.
Ołomunckie smażone twarożki (serki )
Składniki:
6 kawałków ołomunckiego sera ( zakupione w czechach )
20 dkg mąki pszennej
20 dkg tartej bułki
3 jajka
olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie :
Kawałki sera obtoczyć w mące , jajach , tartej bułce .... potem ponownie w jajach i bułce i układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć nie dłużej niż 2 min.
Spaghetti alla carbonara
Składniki:
- 1 paczka spaghetti
- 1 jajko
- 1 śmietana 18 %
- przyprawa kuchni włoskiej ( knora) w torebce
- 1 bazylia w doniczce
- parmezan starty
- serek śmietankowy
- 1 duża cebula
- 1 czosnek "główka"
- ok. 20 dkg. boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
W garnku posolonym i z łyżką oliwy gotujemy makaron na al dente. W tym samym czasie na większej patelni teflonowej smażymy pokrojony w kostkę boczek z cebulą. Do szklanego naczynia wlewamy śmietanę, wyciskamy czosnek, wsypujemy 3-5 łyżeczek przyprawy włoskiej, 3 łyżki startego parmezanu, pokrojoną wymytą świeżą bazylię i pokrojony w kostkę serek śmietankowy, zawartość szklanego naczynia powoli wlewamy na patelnię do smażonego boczku i cebuli, powoli mieszając na wolnym ogniu.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN