Materiał promocyjny

Coś na ciepło i na zimno

Ostatnie tygodnie to walka ciepłych dni z zimnymi. W naszej kuchni też panuje zmienna temperatura - Joseph Józek Seeletso serwuje coś na zimno i na ciepło.

Fasolka szparagowa z sosem z czosnku i marakui

Składniki:

200 g zblanszowanej zielonej fasolki szparagowej

50 g marakui

20 g ząbków czosnku

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

50 g płatków parmezanu

100 g pomidorków koktajlowych

sól morska, pieprz

Przygotowanie:

W blaszce do pieczenia ułóż pomidory i czosnek. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz w 200 stopniach około 20 minut, aż czosnek będzie miękki. Wyjmij czosnek z blaszki i utłucz z oliwą i marakują w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż fasolkę i pomidory na talerzu, polej dressingiem, posyp płatkami parmezanu.

Sałatka z wędzonym kurczakiem z warzywami na ciepło

Składniki:

200 g pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka

50 g pokrojonego w kostkę selera naciowego

50 g suszonych żurawin

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, wstaw do lodówki.

Warzywa:

50 g rzodkiewek

50 g młodych marchewek

50 g dymki

Przygotowanie:

Zblanszuj warzywa w osolonej wodzie. Podawaj na ciepło z zimną sałatką z kurczaka i sosem bazyliowym.

Sos bazyliowy

Składniki:

1 posiekana szalotka

1 liść laurowy

1 łyżeczki pieprzu ziarnistego

4 łyżki wytrawnego białego wina

175 g sklarowanego masła

3 żółtka

100 g posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Do małego rondelka wrzuć szalotkę, liść laurowy, pieprz, wino i 4 łyżki wody. Gotuj około 2-3 minuty, żeby płyn zredukował się o 1/3. Przecedź przez sitko i ostudź. Przelej chłodny płyn do miski, dodaj jajka i 4 łyżki wody, ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijaj na pianę. Stopniowo dodawaj masło. Uważaj, żeby dno miski nie dotykało wody, bo inaczej powstanie jajecznica. Dodaj bazylię i dopraw.

Muffiny z gruszkami i bananami z lodami truskawkowymi

Składniki:

2 szklanki mąki razowej

2 szklanki mąki

1 szklanka brązowego cukru

2 jajka

150 g jogurtu naturalnego

1 banan, obrany i posiekany

1 gruszka pokrojona w kostkę

1 szklanki maślanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

200 g lodów truskawkowych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Nasmaruj foremki do muffinków olejem, posyp mąką. W misce wymieszaj obie mąki z proszkiem, sodą i cukrem. W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem i maślanką. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Nie mieszaj zbyt dokładnie, masa ma być grudkowata. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, piecz 18-20 minut. Podawaj na ciepło z lodami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości