Fasolka szparagowa z sosem z czosnku i marakui
Składniki:
200 g zblanszowanej zielonej fasolki szparagowej
50 g marakui
20 g ząbków czosnku
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
50 g płatków parmezanu
100 g pomidorków koktajlowych
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
W blaszce do pieczenia ułóż pomidory i czosnek. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz w 200 stopniach około 20 minut, aż czosnek będzie miękki. Wyjmij czosnek z blaszki i utłucz z oliwą i marakują w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż fasolkę i pomidory na talerzu, polej dressingiem, posyp płatkami parmezanu.
Sałatka z wędzonym kurczakiem z warzywami na ciepło
Składniki:
200 g pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka
50 g pokrojonego w kostkę selera naciowego
50 g suszonych żurawin
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, wstaw do lodówki.
Warzywa:
50 g rzodkiewek
50 g młodych marchewek
50 g dymki
Przygotowanie:
Zblanszuj warzywa w osolonej wodzie. Podawaj na ciepło z zimną sałatką z kurczaka i sosem bazyliowym.
Sos bazyliowy
Składniki:
1 posiekana szalotka
1 liść laurowy
1 łyżeczki pieprzu ziarnistego
4 łyżki wytrawnego białego wina
175 g sklarowanego masła
3 żółtka
100 g posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Do małego rondelka wrzuć szalotkę, liść laurowy, pieprz, wino i 4 łyżki wody. Gotuj około 2-3 minuty, żeby płyn zredukował się o 1/3. Przecedź przez sitko i ostudź. Przelej chłodny płyn do miski, dodaj jajka i 4 łyżki wody, ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijaj na pianę. Stopniowo dodawaj masło. Uważaj, żeby dno miski nie dotykało wody, bo inaczej powstanie jajecznica. Dodaj bazylię i dopraw.
Muffiny z gruszkami i bananami z lodami truskawkowymi
Składniki:
2 szklanki mąki razowej
2 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
1 banan, obrany i posiekany
1 gruszka pokrojona w kostkę
1 szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
200 g lodów truskawkowych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Nasmaruj foremki do muffinków olejem, posyp mąką. W misce wymieszaj obie mąki z proszkiem, sodą i cukrem. W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem i maślanką. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Nie mieszaj zbyt dokładnie, masa ma być grudkowata. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, piecz 18-20 minut. Podawaj na ciepło z lodami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN