Materiał promocyjny

Kuchnia czekoladowa

Jedzmy czekoladę - apelują hiszpańscy naukowcy. Wedle ich badań przysmak ten, oprócz rozkoszy dla podniebienia, ma również zbawienne właściwości dla naszej wątroby. Im więcej kakao, a tym samym zawartych w nim przeciwutleniaczy, tym lepiej. W kuchni Dzień Dobry TVN czekoladowe menu swojego autorstwa zaserwował nam sam mistrz Andrzej Polan.

Na chwilę zapominamy o kaloriach i życzymy wszystkim CZEKO- SMACZNEGO!

Domowy makaron tagliatelle z czekoladą, szałwią świeżą i serem

Składniki:

500 g mąki

100 g kakao

4 jaja

szczypta soli

200 g masła

ser mozzarella lub ricotta

świeża szałwia

pieprz czerwony

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto makaronowe. Odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło i rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto przesypujemy mąką i zwijamy w rulon. Kroimy w paski grubości 50mm. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do rozpuszczonego masła dodajemy szałwię. Makaron ugotowany dodajemy do rondla z masłem szałwiowym, dodajemy mozzarellę lub ricottę. Na koniec wszystko posypujemy czerwonym pieprzem.

Wołowina duszona w pikantnym sosie czekoladowym

Składniki:

1 kg wołowiny b/k

1 marchew

1 cebula

1 seler naciowy

2 ząbki czosnku

200 ml czerwonego wina

300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

100 g czekolady

100 ml rumu cachaca

2 łyżki cukru

rodzynki, orzechy włoskie, orzechy pini

1 cytryna

sól, pierz, lisć laurowy, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy aż puszczą lekko kolor. Na patelni podsmażamy mięso oprószone solą oraz pieprzem czarnym. Do warzyw dodajemy wino i odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone mięso w grubszą kostkę, wszystkie przyprawy i bulion. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem rumu cachaca i dodajemy wszystkie bakalie oraz skórkę z cytryny. Czekoladę z dodatkami dokładamy do miękkiego mięsa, pamiętając o dokładnym wymieszaniu. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut aby całość się przegryzła.

Czekoladowe bułeczki z serem kozim i suszoną szynką lub salami

Składniki:

1 kg mąki

60 g drożdży

8 łyżek kakao

200 g czekolady

200 ml mleka

300 ml wody

60 g cukru

100 g masł

szczypta soli

ser, szynka salami

Przygotowanie:

Mleko mieszamy z wodą i lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru i odrobiny mąki. Do mąki wraz z kakao i szczyptą soli dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło rozpuszczone z czekoladą. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto następnie dzielimy na małe kulki i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut. Po upieczeniu przekrawamy na pół i w środek umieszczamy ser oraz plasterek szynki lub salami.

Czekoladowa opera

Składniki:

200 g czekolady ciemnej

400 g śmietany

30 g żelatyny

300 g czekolady białej

300 g śmietany

2 żółtka

30 g żelatyny

biszkopt

kawa naturalna

Przygotowanie:

Czekolady rozpuszczamy osobno. Do ciemnego musu ubijamy śmietanę. Żelatynę rozpuszczoną dodajemy do czekolady i do tego dodajemy bitą śmietanę. Nigdy odwrotnie. Do musu z białej czekolady, żółtka ubijamy na puch, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstaje nam nieciekawy kit, ale dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę i na koniec śmietaną ubitą. Teraz zapewniam wszystko będzie wyglądało o wiele lepiej i będzie bardzo smaczne. W tortownicy wylewamy cienką warstwę musu ciemnego i wstawiamy do lodówki po zastygnięciu wylewamy identyczną warstwę musu z białej czekolady. Czynność powtarzamy do całkowitego wykorzystania musów. Bardzo dobrze smakuje warstwa biszkoptu włożona w połowie naszego ciasta mocno nasączona espresso.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości