Inspiracją do kuchni w dzisiejszym programie jest obraz Francisco Goi „Maja naga”. Wyruszymy w podróż do egzotycznej Hiszpanii, gdzie czas spłynie w zupełnie innym tempie, gotowanie jest pasją, a celebracja posiłku zamienia się w niekończące ucztowanie.
Dziś udało nam się zaprosić dwie wielkie śpiewaczki operowe Małgorzatę Walewską i Aleksandrę Kurzak. W kuchni przygotowały specjalnie dla nas kilka potraw.
To obecnie jeden z najbardziej znanych Czechów w Polsce, a wszystko za sprawą Tańca z Gwiazdami. Tydzień temu odpadł z rywalizacji o kryształowa kulę w XII edycji programu w półfinałowym odcinku. A dziś w Dzień Dobry TVN mógł sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy.
Podstawowym źródłem energii są węglowodany. Organizm rozkłada je na pojedyncze molekuły glukozy, które transportowane są przez krew i przechowywane w wątrobie. Możemy dostarczać naszemu ciału węglowodany proste lub złożone. Te drugie są znakomitym źródłem energii. Do tej grupy produktów zaliczamy wszelkiego rodzaju produkty pełnoziarniste.
Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia.
Patricia Kazadi piecze fantastyczne ciasta, a jej ulubionym jest tzw. murzynek z orzechami. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać, jak poradziła sobie u boku mistarza Roberta Sowy.
Sonia Bohosiewicz na srebrnym ekranie zadebiutowała filmem "Spis cudzołożnic" Jerzego Stuhra. Dziś razem z siostrą Mają wystąpiła w kuchni Roberta Sowy w Dzień Dobry TVN.
Powiedzenie „nie róbcie tego w domu” – idealnie pasuje do kuchni, którą zaprezentowaliśmy Państwu dzisiaj. Czym jednak jest przyrządzanie potraw bez odrobiny szaleństwa, bo gotowanie to pasja, której trudno się oprzeć. Dania, których próbujemy w restauracjach również można przygotować w domu! Egzotycznie i swojsko, bardzo wykwintnie i niepowtarzalnie!
Tajemnicą dobrej figury Ewy Gawryluk jest jedzenie. Dobre jedzenie - jak podkreśla. Aktorka gotuje sama, stara się nie jeść "na mieście". Unika fast foodów. Pomimo, że jest bardzo aktywna zawodowo, gra w serialu Na Wspólnej, ma czas na gotowanie dla rodziny. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć jak sobie radziła u boku Roberta Sowy.
Piotr Kucharski udowodnił że gotować zdrowo nie znaczy nudnie i bez smaku! W kuchni DDTVN króluje maca, wafle ryżowe , crunchella i prażony sezam. To wszystko w towarzystwie równie zdrowych jabłek i truskawek, które będą promować Polskę podczas polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski otworzył niedawno nowy kierunek studiów inżynierskich. Jest on nauką o tym, jak smacznie gotować, a nosi nazwę: gastronomia – sztuka kulinarna. Pod okiem praktyków i teoretyków studenci będą się uczyć trudnej sztuki gotowania. Co mówią o modzie na gotowanie tacy fachowcy, jak Magda Gessler, Karol Okrasa i Dariusz Struciński?
Wojtek Lewandowski jest z wykształcenia PR-owcem, a kucharzem z zamiłowania. Prowadzi także kulinarnego bloga. W Dzień Dobry Wakacje przeniósł nas w świat sezonowej kuchni świata. W przygotowanym przez niego menu znalazły się m.in. sałatka z arbuza z pasterskim serem i młotkowanym pieprzem, sałatka z młodego bobu czy jagnięcina z glinianego garnka.
Tomek Woźniak ma 22 lata i studiuje zarządzanie w języku angielskim. Gotowanie jest jego największą pasją. Prowadzi także kulinarnego bloga. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że oprócz zapachu i smaku w kuchni, niebanalne znaczenie ma również kolor przyrządzanych potraw. Jakie barwy pobudzają nasz apetyt, a jakie zniechęcają do jedzenia?
Kawior z arbuza? Lody musztardowe? Makaron w aerozolu? A może ptasie mleczko z łososia? Brzmi to jak science-fiction, lecz są to standardowe dania kuchni molekularnej. Wykorzystując prawa fizyki i chemii kucharze tworzą prawdziwe cuda. Nasi dzisiejsi goście postanowili nie ograniczać się w niczym. Zobaczcie, do czego to doprowadziło!
Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin oraz pomagają zachować szczupła sylwetkę. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zaprezentował wyjątkowe dania z otrębów. Przekonaj się, jak zrobić chleb z otrębów, dietetyczne batoniki, nugetsy, a nawet lody! Smacznego !
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Weronika Marczuk przybliża nam tajniki jej rodzimej kuchni. Jaka jest kuchnia ukraińska? Jakie są ulubione dania Weroniki? Czy prezeska Towarzystwa Przyjaciół Ukrainy uchyli rąbka tajemnicy odnośnie swojego udziału w "Tańcu z Gwiazdami"? Czy nie boi się powrotu do show biznesu?
Zapraszamy na kolejne rodzinne gotowanie w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy przygotowały: Monika Walecka, blogerka kulinarna oraz jej mama Stanisława Chmielnicka. W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda osoba pełnoletnia, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.
Inspiracją dla Anny Starmach są obrazy 4-letniej Aelita Andre, najmłodszej profesjonalnej malarki na świecie. Obrazy australijskiej artystki można obecnie obejrzeć w galerii Agora na nowojorskim Manhattanie. Jej sztuka cieszy się taką popularnością, że właściciele galerii sprzedali już 9 obrazów dziewczynki. Za jej obraz trzeba zapłacić od 4,5 tys. do nawet 10 tys. dolarów.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Beatę Tadlę z synem Jasiem. Prezenterka Faktów lubi przyrządzać różne sałaty. Woli jeść na zimno niż na ciepło. w pracy często jada sushi. Jej syn uwielbia zaś pierogi przygotowane przez babcię. Co przyrządzili w naszej kuchni?