PESTO Z PIETRUSZKI DO CHLEBA
(podane na bułkach orkiszowych z plastrem pomidora malinowego - na pomidora pesto + odrobina kiełków lucerny dla ozdoby na wierzchu)
PESTO:
5 pęczków pietruszki
oliwa z oliwek
orzeszki pinii
sól, pieprz
czosnek
parmezan
kiełki
bułka orkiszowa
twaróg chudy
pomidorki cherry
rukola
roszponka
kiełki
Przygotowanie:
Pietruszkę zmiksować z oliwą, orzeszkami pinii, solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną parmezanu. Przygotowaną pastę położyć na pieczywo lub na twaróg z pieczywem i udekorować pomidorkami cherry oraz kiełkami.
PIERŚ Z KURCZAKA ZAMIST WĘDLINY DO KANAPEK
Składniki:
Mała pierś
suszone pomidory (w oliwie)
oliwa z zalewy po pomidorach
3 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
kilka umytych liści szpinaku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokroić pomidory. Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę i włożyć do niej pomidory i liście tymianku Olga o patencie na robienie kieszonki Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Wybrać duże liście szpinaku. Owinąć zamarynowaną pierś liśćmi i ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotowe mięso zostawiamy by chwilę odpoczęło. Kroić w plastry i układać na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków.
PASTA Z FASOLI DO KANAPEK
Składniki:
Puszka fasoli czerwonej
Puszka fasoli białej
Kolendra
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Chleb razowy z ziarnami
Przygotowanie:
Fasolę rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną drobno kolendrę, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Powstałą pastę rozsmarować na chlebie razowym.
OMLET
Składniki:
3 jajka od kury zielononóżki
garść świeżego szpinaku
oliwa do smażenia
serek kremowy 4%
garść liści bazylii
sól, pieprz
50 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka roztrzepać dodać sól i pieprz oraz posiekane drobno liście szpinaku. Do masy delikatnie dodać pianę i wymieszać, tak by całość nie straciła puszystości. Na patelni rozgrzać oliwię. Masę wylać na patelnię i przykryć pokrywką. Smażyć na maleńkim ogniu, jak się zezłoci od spodu, przełożyć i smażyć z drugiej strony. Do małego ręcznego blendera wrzucić serek, bazylie, sól i pieprz. Zmiksować na gładką, zieloną masę. Jak omlet się usmaży, posmarować go serkiem bazyliowym i ułożyć na wierzchu plastry łososia.
OWSIANKA
Składniki:
płatki owsiane górskie błyskawiczne
woda
jogurt naturalny
suszone morele
suszone śliwki
suszone figi
żurawina suszona
miód
masło
Przygotowanie:
Płatki zalać wodą, ugotować. Następnie dodać owoce suszone i orzechy.
GRANOLA
Składniki;
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki sezamu
szklanka orzeszków ziemnych nie solonych, koniecznie w brązowych łupinkach
pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika
5 łyżek miodu
pół szklanki brązowego cukru
po pół łyżeczki imbiru, cynamonu, soli
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
150 g migdałów (ja użyłam w płatkach ale mogą być też całe)
100 g orzechów laskowych
200 g rodzynek
jogurt naturalny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 st C. Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN