Muffiny śniadaniowe z musli
Składniki:
2 szklanki mąki (używamy szklanki o pojemności 250 ml)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
1,5 szklanki malin
100 g białej czekolady
Kruszonka musli:
100 g gotowej mieszanki musli o dowolnym smaku
20 g płatków migdałowych
1 łyżka masła (do uprażenia kruszonki)
Przygotowanie:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać maliny i czekoladę i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką. Kruszonka: Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wsypać musli i płatki migdałowe i delikatnie zrumienić. Piec około 25 minut w 190oC. Podawać ostudzone. W trakcie pieczenie można dokonać tzn. „ testu suchego patyczka ”. Kiedy muffiny znajdują się jeszcze w piekarniku delikatnie wbijamy wykałaczkę w ciastko. Jeśli po wyjęciu wykałaczka będzie sucha oznacza to, że ciasto jest już gotowe.
Muffiny marchewkowe z prażonymi migdałami i kremem serowo-waniliowym
Składniki na (12 muffinek):
Szklanka mąki
Szklanka cukru
1 1 szklanki drobno startej marchewki (około 4 średnich marchewek)
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody oczyszczone
Pół łyżeczki przyprawy korzennej
Pół szklanki oleju
2 duże jajka
100 g płatków migdałowych
1 łyżeczka masła (do uprażenia migdałów)
Krem:
300 g gładkiego, białego sera (najlepiej wielokrotnie mielonego)
2 łyżki cukru pudru
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wsypujemy płatki migdałów i prażymy na zloty kolor. Uprażone migdały odstawiamy do ostygnięcia. W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawę korzenną. W drugim, składniki mokre: jajka, marchewkę, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i miksować przez jedną minutę na najniższych obrotach. Do wymieszanej masy dodać wcześniej uprażone migdały i miksować na najwyższych obrotach około 3 minut. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 o C przez 25 minut. W trakcie pieczenia muffinów należy przygotować krem. Ser, cukier puder i ekstrakt waniliowy delikatnie zmiksować do osiągnięcia gładkiej masy. Następnie schłodzić w lodówce ok. 15 minut. Gotowy krem nakładać na ostudzone muffiny. Ciastka można dodatkowo oprószyć cynamonem lub wcześniej uprażonymi płatkami migdałów.
Muffiny jabłkowo – cynamonowe z kremem kajmakowym
Składniki (na 12 muffinek):
Ciasto:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody
100 g cukru pudru
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
1 duże jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
Składniki na krem:
25 g miękkiego, niesolonego masła
Krem kajmakowy
Przygotowanie:
Jabłko, cynamon i miód wymieszać w rondelku a następnie delikatnie poddusić na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, , cukier puder, wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć składniki mokre: mleko, jajko, olej. Następnie wlać mieszankę mokrych składników do suchych. Należy pamiętać by nigdy nie robić tego odwrotnie. Następnie szybko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Do powstałej masy dodać wcześniej przygotowane jabłka i ponownie, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200 oC przez 20 minut. W trakcie pieczenia się muffinek przygotować krem. Za pomocą miksera ucieramy masło aż do uzyskania kremowej, gładkiej masy. Do roztartego masła dodajemy masę kajmakową i miksujemy na średnich obrotach aż krem stanie się gładki. Przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na ok. 15 min, w celu schłodzenia. Gotowy krem nakładamy na ostudzone muffiny.
Muffiny bardzo, bardzo czekoladowe z czekoladowym kremem Genache
Składniki (na 12 muffinek):
Ciasto:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody
2 łyżki kakao dobrej jakości
100 g cukru pudru
150 g posiekanej czekolady (można użyć jednego lub wielu smaków czekolady)
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
Krem:
450 g dobrej jakości czekolady
2 1/3 szklanki tłustej śmietany
1 szklanki syropu kukurydzianego
Sposób przygotowania:
Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier puder, posiekaną czekoladę wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć składniki mokre: mleko, jajko, olej. Następnie wlać mieszankę mokrych składników do suchych. Należy pamiętać by nigdy nie robić tego odwrotnie. Następnie szybko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Bardzo ważne jest to by uzyskanej masy nie mieszać zbyt długo, nie miksować. Proszę nie przejmować się, jeśli w masie pozostaną grudki. Wszystkie znikną w trakcie pieczenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C na środkowej półce piekarnika. W trakcie wypiekania muffinów przygotowujemy czekoladowy krem Genache. Czekoladę siekamy drobno i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę i syrop kukurydziany podgrzewamy na średnim ogniu do momentu połączenia się składników. Należy pamiętać, by nie doprowadzać mieszaniny do wrzenia. Gotową masę z syropu kukurydzianego i śmietany wlewamy do wcześniej posiekanej czekolady. Czekamy chwilę aż czekolada zacznie powoli topnieć. Następnie, zaczynając od środka delikatnie mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę wstawiamy do lodówki. W trakcie chłodzenia, co 5 minut, masę należy ponownie, delikatnie przemieszać. Czynność powtarzać aż do zgęstnienia masy i uzyskania jasnego koloru kremu. Masę nakładać na ostudzone muffiny.
Więcej na stronie: www.so-sweet-project.blogspot.com
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN