Materiał promocyjny

Kuchnia na wakacje

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy kucharzy z restauracji "Skwer". Przekonajcie się sami, jakie smakołyki dla Was przygotowali.

Róże łososiowe otulone serem

Składniki:

łosoś wędzony na zimno 150 g

ser kozi do smarowania 20 g

sałata lodowa 1

rukola 50 g

pomidorki chery 100 g

pomidory suszone 50 g

papryka św. 50 g

truskawki 50 g

cytryna 50 g

Dresing:

musztarda francuska 10 g

musztarda Dijon 10 g

ocet balsamiczny 50 ml

sos sojowy 10 ml

truskawki 50 g

posiekany i ugotowany imbir świeży 10 g

oliwa z oliwek 50 ml

rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania:

Wszystkie sałaty mieszamy ze sobą dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy dresingiem (dobrze jest go przygotować dzień wcześniej). Rozkładamy plastry łososia smarujemy je kozim serem i zawijamy je z cząstkami truskawek. Następnie rozkładamy łososia na sałacie i dekorujemy truskawkami i ziołami.

Rolada drobiowa z boczkiem

Składniki:

pierś z kurczaka

boczek wędzony w plastrach

bazylia świeża

pasta z suszonych pomidorów

pomidory suszone 100 g

oliwki drobno pokrojone 50 g

ząbek czosnku

bazylia św

pieprz

Wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać ze sobą

młoda marchewka 200 g

migdały 10g

cukier 10g

białe wino 50 ml

masło 50 g

kasza kukurydziana 150 g

warzywa do kaszy

Sposób przygotowania:

Rozbijamy pierś z kurczaka na płasko układamy na niej przygotowaną pastę z suszonych pomidorów, liście bazylii i plastry boczku. Delikatnie zwijamy w rulon. Następnie roladkę zawijamy w folię spożywczą oraz aluminiową i wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 min. Można również przygotować roladkę na grillu. Młode marchewki gotujemy około 5 min. Następnie przekładamy na patelnie z masłem. Posypujemy cukrem, płatkami migdałów i zalewamy winem dusimy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Z kaszy kukurydzianej przygotowujemy polentę z warzywami jakie lubimy. Gotową roladkę kroimy w cienkie plastry układamy na polęcie, dekorujemy młodą marchewką oraz ziołami. Do roladek pasuje sos tymiankowy lub bazyliowy.

Pikantna wołowina faszerowana gruszkami

Składniki:

mięso wołowe (polędwica, udziec wołowy) 250 g zamarynować w zalewie około 12 godz.

sok pomarańczowy

oliwa

czosnek

czerwone wino

pieprz młotkowany czarny i kolorowy

papryczka chilli

zioła: tymianek, ziele angielskie, liść laurowy

gruszki w occie 50 g

ziemniaki 150 g

cukinia 50 g

bakłażan 50 g

pomidory 50 g

cebula 30g

cykoria

zielony pieprz 15 g

truskawki 150 g

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

świeże zioła

Sposób przygotowania:

Zamarynowane mięso wyjąć z zalewy cienkim nożykiem naciąć mięso tak aby można było włożyć do niego gruszki. Mięso posypać jeszcze młotkowanym pieprzem. Mięso można podsmażyć na patelni i piec w piekarniku lub grillować. Następnie grillujemy warzywa (możemy je zamarynować w zalewie – sos sojowy, ocet balsamiczny, czosnek, oliwa z oliwek, imbir). Z ziemniaków robimy cieniutkie plasterki następnie kroimy je w cieniutkie pałeczki. Sos do mięsa przesmażamy zielony pieprz zalewamy go czerwonym winem i dodajemy pokrojone truskawki, pod koniec duszenie, dodajemy odrobinę octu balsamicznego.

Składniki:

4 pieczona gruszka z musem orzechowym

gruszka

orzechy włoskie 100 g

rodzynki 20 g

cynamon

miód

truskawka

malina

porzeczka czarna i czerwona

wiśnie

gniazda anyżu

przyprawy korzenne

mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Gruszkę obieramy ze skórki wydrążamy gniazdo i nadziewamy je musem orzechowym (orzech miksujemy dodajemy rodzynki miód i cynamon). Gruszkę zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15 min. Sos owocowy – owoce dusimy z cukrem i przyprawami korzennymi następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Upieczoną gruszką układamy na sosie i dekorujemy listkami mięty.

Przepisy opracowane przez kucharzy restauracji Skwer.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości