Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami
Składniki dla 4 osób:
750 ml zakwas buraczany
300 ml bulionu warzywnego
1 zmiażdżona i posiekana trawa cytrynowa
3 liście kaffir pokrojone w paseczki
pół czerwonej posiekanej papryczki chili
łyżeczka startego imbiru
1/2 pęczka posiekanej kolendry
100 g duży krewetek koktajlowych
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
sok 1 limonkę
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej odrobinę oleju, dodaj trawę cytrynową, chili i imbir. Smaż delikatnie dodaj krewetki i kaffir. Smaż przez chwilę mieszając. Dodaj builonu zagotuj i dodaj zakwas nie doprowadzając do wrzenia bo zakwas straci kolor. Dodaj sok z limonki, spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nalej zupę do kokilki, posyp z wierzchu kolendrą. Bon appetit!
Zupa z truskawki na czerwonym winie
Składniki dla 4 osób:
750 g truskawki
1/2 butelki czerwonego wina
50 g cukru pudru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki kukurydzianej
kilka gałązek mięty
Przygotowanie:
Zagotuj wino w garnku z grubym dnem i odparuj gotując około 10 minut. Umyj truskawki i odsącz je z wody. Do gorącego wina wsyp cukier i dodaj miód. Rozpuść mąkę kukurydzianą w kilku łyżkach zimnej wody i energicznie wymieszaj z winem. Trzymaj na ogniu jednocześnie ubijając ok. minuty, żeby zupa zgęstniała. Dodaj truskawki. Kiedy całość zacznie się ponownie gotować, zdejmij garnek z ognia. Serwuj zupę schłodzoną, z lodówki, w której powinna przebywać co najmniej godzinę. Bon appetit!
Comber z sarniny z kurkami i podgrzybkami podany na placuszkach ziemniaczanych z dodatkiem curry
Składniki dla 4 osób:
Przygotuj 12 małych placuszków ziemniaczanych, tak jak je zwykle przygotowujesz, ale dodaj dziś odrobinę curry i posiekanej kolendry.
4 combry (jeśli są małe) lub 2 duże (combry bez kości z sarny)
250 g podgrzybków mrożonych
250 g kurki mrożone
1 ząbek czosnku posiekany
1 pęczek kolendry posiekany
1 łyżka posiekanego oregano
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 łyżki oliwy
50 g masło
250 ml śmietany
sol, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, jak będzie już gorąca, dodaj odrobinę masła, jak masło się spieni, dodaj czosnek, smaż chwilę na dużym ogniu. Wrzuć grzyby i smaż je cały czas intensywnie mieszając. Dodaj rozmaryn i oregano, a następnie dodaj śmietanę. Zredukuj tak, by otrzymać gęsty sos, dopraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce. Na drugiej patelni dodaj oliwę, jak będzie gorąca, dodaj kawałek masła do środka, combry dopraw solą i pieprzem. Smaż je na patelni z każdej strony, by mięso było ścięte z każdej strony i miało ładny rumiany kolor. Wstaw do piekarnika wg. twojego uznania. Bardzo ważne - nie nakłuwać mięsa w trakcie smażenia, by nie przeciąć włókien mięsa. Czas podawać! Ułóż na talerzu trzy placuszki, na wierzchu połóż grzyby i delikatnie przekrój na ukos nasz comber. Połóż go na górze, udekoruj gałązką rozmarynu.
Przepisy autorstwa Pascala Brodnickiego.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN