Materiał promocyjny

Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharza Pascala Brodnickiego.

Czerwony barszcz po tajsku z krewetkami

Składniki dla 4 osób:

750 ml zakwas buraczany

300 ml bulionu warzywnego

1 zmiażdżona i posiekana trawa cytrynowa

3 liście kaffir pokrojone w paseczki

pół czerwonej posiekanej papryczki chili

łyżeczka startego imbiru

1/2 pęczka posiekanej kolendry

100 g duży krewetek koktajlowych

2 łyżki oleju

3 łyżki cukru

sok 1 limonkę

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej odrobinę oleju, dodaj trawę cytrynową, chili i imbir. Smaż delikatnie dodaj krewetki i kaffir. Smaż przez chwilę mieszając. Dodaj builonu zagotuj i dodaj zakwas nie doprowadzając do wrzenia bo zakwas straci kolor. Dodaj sok z limonki, spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nalej zupę do kokilki, posyp z wierzchu kolendrą. Bon appetit!

Zupa z truskawki na czerwonym winie

Składniki dla 4 osób:

750 g truskawki

1/2 butelki czerwonego wina

50 g cukru pudru

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki kukurydzianej

kilka gałązek mięty

Przygotowanie:

Zagotuj wino w garnku z grubym dnem i odparuj gotując około 10 minut. Umyj truskawki i odsącz je z wody. Do gorącego wina wsyp cukier i dodaj miód. Rozpuść mąkę kukurydzianą w kilku łyżkach zimnej wody i energicznie wymieszaj z winem. Trzymaj na ogniu jednocześnie ubijając ok. minuty, żeby zupa zgęstniała. Dodaj truskawki. Kiedy całość zacznie się ponownie gotować, zdejmij garnek z ognia. Serwuj zupę schłodzoną, z lodówki, w której powinna przebywać co najmniej godzinę. Bon appetit!

Comber z sarniny z kurkami i podgrzybkami podany na placuszkach ziemniaczanych z dodatkiem curry

Składniki dla 4 osób:

Przygotuj 12 małych placuszków ziemniaczanych, tak jak je zwykle przygotowujesz, ale dodaj dziś odrobinę curry i posiekanej kolendry.

4 combry (jeśli są małe) lub 2 duże (combry bez kości z sarny)

250 g podgrzybków mrożonych

250 g kurki mrożone

1 ząbek czosnku posiekany

1 pęczek kolendry posiekany

1 łyżka posiekanego oregano

1 łyżka posiekanego rozmarynu

2 łyżki oliwy

50 g masło

250 ml śmietany

sol, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, jak będzie już gorąca, dodaj odrobinę masła, jak masło się spieni, dodaj czosnek, smaż chwilę na dużym ogniu. Wrzuć grzyby i smaż je cały czas intensywnie mieszając. Dodaj rozmaryn i oregano, a następnie dodaj śmietanę. Zredukuj tak, by otrzymać gęsty sos, dopraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce. Na drugiej patelni dodaj oliwę, jak będzie gorąca, dodaj kawałek masła do środka, combry dopraw solą i pieprzem. Smaż je na patelni z każdej strony, by mięso było ścięte z każdej strony i miało ładny rumiany kolor. Wstaw do piekarnika wg. twojego uznania. Bardzo ważne - nie nakłuwać mięsa w trakcie smażenia, by nie przeciąć włókien mięsa. Czas podawać! Ułóż na talerzu trzy placuszki, na wierzchu połóż grzyby i delikatnie przekrój na ukos nasz comber. Połóż go na górze, udekoruj gałązką rozmarynu.

Przepisy autorstwa Pascala Brodnickiego.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Julia Wieniawa podbija Cannes
Materiał promocyjny

Julia Wieniawa podbija Cannes