Brukselka z sezamem
Składniki:
500 g brukselki
1 średnia marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sezamu
łyżka oleju sezamowego
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy na parze aż będzie miękka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki i dusimy kilka minut na oleju arachidowym, następnie wyjmujemy i na ten sam olej wrzucamy sezam i drobno pokrojony czosnek, po chwili dodajemy brukselkę, marchewkę, zdejmujemy z gazu i dodajemy olej sezamowy i sos sojowy.
Caprese z buraka i oscypka
Składniki:
2 średnie buraki
100 g oscypka (najlepiej okrągły)
2 czubate łyżki orzeszków piniowych
pęczek pietruszki
1/5 szklanki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny
ocet balsamiczny (gęsty)
Przygotowanie:
Buraki ze skórką gotujemy na parze aż staną się miękkie ( minimum 30 minut). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Oscypek kroimy w plasterki. Orzeszki prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Poszatkowaną pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i olej z pestek winogron miksujemy na jednolity sos. Plastry buraka kładziemy na przemian z oscypkiem i całość posypujemy orzeszkami oraz polewamy sosem pietruszkowym i balsamicznym.
Przystawka z kaszy jęczmiennej
Składniki:
1 szklanka średniej kaszy jęczmiennej
2 i 1/2 szklanki wody
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli
1/5 szklanki oliwy z oliwek
3 czerwone papryki
1 bakłażan
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki czarnego sezamu
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy pod pokrywką w wodzie z 1/4 łyżeczki soli, na małym gazie, aż stanie się miękka i wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Po ugotowaniu dodajemy ocet jabłkowy i 1/5 szklanki oliwy. Paprykę pieczemy w całości w piekarniku aż będzie czarna z każdej strony ( musimy ją obracać). Po upieczeniu przekładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i czekamy aż się zaparzy i przestygnie (łatwiej będzie usunąć skórkę). Obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w plastry. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1/2 cm i grillujemy na suchej patelni z dwóch stron pod pokrywką, aż stanie się miękki. Następnie wrzucamy go do miski z marynatą : drobno posiekana pietruszka, zmiażdżony czosnek, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz do smaku. Marynujemy minimum 10 minut. W foremce układamy warstwami kaszę, plastry papryki, znowu kaszę, bakłażana, ponownie kaszę i na wierzch paprykę. Posypujemy zmielonymi, prażonymi na suchej patelni z solą ziarnami sezamu.
Stir fry z shiitake i bulgurem
Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur
2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oleju ryżowego
100 g kiełków na patelnię (cieciorka, fasolka mung, soczewica)
200 g grzybów eryngi (dostępne w dużych supermarketach)
100 g grzybów shiitake (dostępne w dużych super marketach)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w wodzie z 1/4 łyżeczki soli aż stanie się miękka i wchłonie całą wodę. W woku, na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażamy imbir, następnie poszatkowany czosnek i po chwili cienkie plastry grzybów. Całość delikatnie mieszamy. Po ok. 2-3 minutach dodajemy kiełki i podsmażamy jeszcze 3 minuty. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ugotowaną kaszę. Całość mieszamy.
Tabula z komosą ryżową (quinoa)
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
2 szklanki wody
duży pęczek pietruszki
duży pęczek koperku
200 g bobu (np. mrożony)
1 mały zielony ogórek
1 mała czerwona cebula
1 dymka
2 średnie cykorie (najlepiej czerwone)
sok z 1 cytryny
1/5 szklanki oleju lnianego
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy w dwukrotnej ilości wody z odrobiną soli, pod pokrywką na małym gazie ok. 10 minut (aż wchłonie całą wodę). Bób gotujemy w małej ilości lekko osolonej wody ok. 5-7 minut aż stanie się miękki. Po odsączeniu podsmażamy na patelni na łyżce masła kilka minut. Pietruszkę i koperek drobno szatkujemy. Ogórek i cebulę kroimy w drobną kostkę,a dymkę na ukos. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy olej lniany, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Małe porcje tabuli nakładamy na liście cykorii.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN