Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem
Składniki:
1 kg ciecierzycy
5 ogórków kiszonych
20 dkg tuńczyka w oleju
1 papryka czerwona
Koperek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę gotujemy lub kupujemy gotową w puszce, ogórki kiszone i paprykę kroimy na małe kawałki, dodajemy koperek posiekany na drobno , solimy i pieprzymy do smaku, wszystko mieszamy razem w misce delikatnie, żeby nie pognieść grochu na koniec dodając kilka kropel oliwy z oliwek.
Sałatka z czerwonej fasoli
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
1 świeży ogórek
2 kolorowe papryki
10 dkg sera żółtego
2 łyżki majonezu
szczypior
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Ser żółty kroimy w kwadraty, paprykę , ogórka i szczypior siekamy na małe kawałeczki, następnie na koniec dodajemy sól, pieprz i 2 łyżki majonezu wolno i delikatnie mieszając.
Czarna fasola brazylijska (Feijoada)
Składniki:
1 kg czarnej fasoli
wędzona kość z żebrem
kiełbasa swojska 25 dkg
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
magii
3 czuszki marynowane
2 łyżki tabasco
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy wodą, odczekujemy 24 godz. następnie wstawiamy ją na ogień ( nie wylewając tej wody) dodajemy wędzoną kość z żebrem. Kość po uzyskaniu miękkiego mięsa wyjmujemy i obieramy mięso wrzucając je z powrotem do fasoli. Osobno na patelni podsmażamy pokrojoną na małe kawałki kiełbasę, pokrojoną w kostki cebulę z czosnkiem. Wrzucamy do gotującej się fasoli. Doprawiamy solą, pieprzem magii, czuszką marynowaną i 2 łyżeczkami tabasco. Gotujemy do uzyskania miękkości na wolnym ogniu mieszając co 5 min. Fasolę podajemy zawsze z ryżem białym.
Picanha
Składniki:
udziec wołowy bez kości z tłuszczem
(najlepiej zrazowa dolna)
sól morska
Przygotowanie:
Z mięsa usuń błonę, pozostawiając jednak warstwę tłuszczu. Potem opłucz mięso i osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na równe kawałki. Bezpośrednio przed grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy smak, niż sól zwykła). Nie używaj innych przypraw, nie marynuj. Przygotowane mięso połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz, aż z zewnątrz będzie brązowe i chrupiące, a wewnątrz jeszcze różowe. Przed jedzeniem możesz skropić sokiem z cytryny.
Ananas grillowany podawny na ciepło
Składniki:
1 ananas świeży o rozmiarze 5
Przygotowanie:
Ananasa obieramy ze skórki, pozbywając się tzw. małych kępek. Następnie nabijamy owoc na szpadę i wkładamy do grilla. Pieczemy go do uzyskania lekkiego przyrumienienia podajemy ananasa krojąc go wzdłuż.
Pałka z kurczaka
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
sól, pieprz
papryka słodka
kurkuma
jałowiec
ziele angielskie
1 szklanka piwa
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
olej
Przygotowanie:
Marynatę do pałek:
Potrzebujemy blender albo mikser wrzucamy czosnek natkę i 1szklankę oleju wszystko razem miksujemy i zalewamy tym kurczaki następnie dodajemy sól, pieprz, łyżkę stołową czerwonej papryki, łyżkę kurkumy, jałowiec, 2 kulki ziela angielskiego, mieszamy. Na koniec zalewamy kurczaki szklanką piwa. Pozostawiamy w lodówce na dobę. Pieczemy około godziny.
Pierś z kurczaka zawijana w boczku
Składniki:
1 pierś z kurczaka
pieprz
papryka słodka
sok pomidorowy
15 plastrów boczku wędzonego
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką oraz dodajemy odrobinę soku pomidorowego. Następnie bierzemy plaster boczku i zawijamy kawałek piersi w boczek.Pieczemy około 10 min.
Karkówka grillowana
Składniki:
1 karkówka
sól, pieprz
liść laurowy
zioła prowansalskie
cynamon
gałka muszkatołowa
jałowiec
ziele angielskie
natka pietruszki
kieliszek białego wina
olej
Przygotowanie:
Miksujemy w blenderze natka z olejem, wlewamy to do karkówki dodajemy przyprawy do smaku (szczypta cynamonu) na koniec zalewamy to kieliszkiem białego wina. Wkładamy na dobę do lodówki. Karkówkę nabijamy na szpadę i pieczemy około 30 min.
Żebra wieprzowe
Składniki:
6 pasków żeberek cienkich z nie dużą ilością mięsa
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Żeberka sypiemy z obydwu stron pieprzem i nacieramy solą morską. Nabijamy na szpadę kostkę po kostce. Pieczemy około 15 min.
Drink bezalkoholowy ipanema
Składniki:
1 limonka
woda gazowana
łyżka stołowa brązowego cukru
lód kruszony
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na 8 kawałków wrzucamy do szklanki i wygniatamy do uzyskania soku, dodajemy cukier brązowy ,zalewamy woda gazowaną i wrzucamy kruszony lód , mieszamy.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN