Polska zupa z rzeżuchy z delikatnym wiosennym twarożkiem
Składniki:
Przepis na danie dla 4 osób
4 szklanki szpinaku
2 szklanki rzeżuchy
2 kostki rosół z kury Kucharka
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Kucharek
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka sera białego tłustego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
Pęczek natki pietruszki i koperku
Pół szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka przyprawy Kucharek Smak Lata
2 jajka
Pęczek rzodkiewek
2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 cebula i 2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Przygotować wywar z kury. W garnku podsmażyć ziemniaki z cebulą i czosnkiem, zalać wywarem i gotować aż zmiękną. Do zupy wrzucić szpinak i rzeżuchę. Gotować około 2 minuty, a następnie wszystko zmiksować, dodać przyprawę uniwersalną oraz śmietanę. Biały ser rozbić w miseczce, dodać zioła i startą rzodkiewkę oraz pokrojone orzechy i paprykę. Wszystkie składniki wymieszać doprawiając przyprawą „Smak Lata”. Podawać wraz z zupą i gotowanym jajkiem.
Polędwiczka wieprzowa z sałatą po polsku
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 sałaty masłowe
4 jajka
Pół szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Kucharek
4 średnie ziemniaki
Pół kostki masła
Kostka do ziemniaków Kucharek
Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe natrzeć olejem i obsypać przyprawą uniwersalną Kucharek, pozostawić na 15 min. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków , a następnie sporządzić puree z dodatkiem masła i śmietany. Polędwiczki podsmażyć i upiec w piekarniku. Jajka pokroić w kostkę i wymieszać z kwaśną śmietaną. Doprawić do smaku. Sałatę umyć i wymieszać z sosem. Podawać z puree i pokrojoną polędwiczką wieprzową.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN