Żołądki drobiowe
Sposób przygotowania:
Umyć żołądki i pokroić w drobne kawałki.
Ugotować do miękkości w posolonej wodzie.
Uprzednio namoczone suszone grzyby ugotować, potem wyjąć i pokroić w paski.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na sklarowanym maśle.
Dodać żołądki, grzyby, dużo natki pietruszki. Dodać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku.
Można podawać z ziemniakami puree lub ciemnym pieczywem.
Żeberka dla leniwych wg Krystyny Jandy
Sposób przygotowania:
Cienkie paski żeberek natrzeć miodem i czosnkiem bez przypraw.
Zafoliować i zostawić na noc.
Piec bez tłuszczu, obracając do całkowitego zmiękczenia.
Polać łagodnym ketchupem Heinz aż uzyskamy sos.
Podawać z kluskami kładzionymi.
Kluski kładzione do żeberek:
1 szklanka gotowanej, gorącej wody.
W rondelku rozpuścić 4 łyżki stołowe masła.
1/2 małej łyżeczki soli.
1 szklanki mąki
3 jajka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz jajek połączyć i wyrobić jednolitą masę bez grudek. Dodać jajka. Garnek odstawić i podeprzeć na 15 min. Na lekko wrzącą wodę kłaść ostrą łyżką małe kluseczki (podwajają swoją objętość). Gotować do 4 min
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN