Materiał promocyjny

Kuchnia Marleny de Blasi

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy amerykańską pisarkę, dziennikarkę, dawniej krytyka kulinarnego i konsultantkę w zakresie win, Marlenę de Blasi, która od ponad dwudziestu lat mieszka w Włoszech. I właśnie im poświęca swoje książki. W naszym programie gotowała i mówiła o swojej najnowszej książce "Tysiąc dni w Orvieto".

Makaron z porami w aromatycznych przyprawach

Składniki dla 4 osób:

2 łyżki masła

2 łyżeczki oliwy extra virgin

10-12 porów średnich i dużych

2 łyżeczki ciemnobrązowego cukru

2 szklanki wytrawnego białego wina

1 szklanki śmietanki kremówki

40 dkg świeżego makaronu typu wstążki

6 goździków

6 ziarenek ziela angielskiego

laska cynamonu

drobna sól morska

Przygotowanie:

W dużej ciężkiej patelni o grubym dnie na średnim ogniu stop masło z oliwą. Gdy masło się zapieni dodaj pory, posyp je cukrem oraz kilkoma szczyptami soli. Mieszaj dopóki pory nie pokryją się tłuszczem, zmniejsz ogień i smaż dalej pory aż zmiękną i staną się przezroczyste. Cukier pozwoli im się lepiej skarmelizować i przybrać piękny ciemny odcień. Następnie zalej pory 1 szklanki wytrawnej Marsali lub innego białego wina i zwiększ nieco ogień, by zredukować płyn. Kiedy cały płyn zostanie wchłonięty, dolej kolejną ćwiartkę szklanki wina. Powtarzaj tę czynność aż wykorzystasz całe wino. Dodaj przyprawy oraz śmietankę i doprowadź sos do zgęstnienia. W międzyczasie ugotuj makaron al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem i wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu na około pół minuty. Podawaj na podgrzanych talerzach.

Koktajl ze schłodzonego wina z imbirem

Składniki dla 4 osób:

1,5 łyżki świeżego drobno posiekanego imbiru

1 łyżka drobno posiekanego imbiru kandyzowanego w syropie

4 łyżki syropu z kandyzowanego imbiru

1 szklanki wody

4 wąskie kieliszki do szampana

1 łyżka drobno zmielonego cukru

4 gwiazdki anyżu

butelka dobrze schłodzonego wina musującego

Przygotowanie:

W niewielkiej misce lub w szklance wymieszaj świeży i kandyzowany imbir z syropem imbirowym. Wlej wodę na spodek i zamocz w nim brzegi kieliszków. Następnie zanurz je w drobnym cukrze i pozostaw do obeschnięcia. Przed podaniem nałóż łyżkę imbirowej mieszanki na dno ocukrzonych kieliszków, do każdego dodaj gwiazdkę anyżu i powoli zalej schłodzonym winem. Nie mieszaj gdyż bąbelki z wina wstrząsną niepotrzebnie syropem. Gdy nadejdzie czas napełnić od nowa kieliszki, syrop, który w nich pozostanie, wystarczy, by nadać winu przyjemny zapach i smak. Dopiero gdy całe wino zostanie wypite można wypić resztę syropu.

Przepisy autorstwa Marleny de Blasi.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości