Materiał promocyjny

Kuchnia pięciu przemian

Dziś w "Dzień Dobry TVN" skosztowaliśmy kuchni według pięciu przemian, która wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zachowując równowagę energetyczną potraw w sposób naturalny wzmacnia nasz organizm zwiększając naszą odporność.

Kasza jaglana z jabłkami i imbirem

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

słodkie jabłko lub gruszka

2 łyżki wypłukanych rodzynek

Kilka suszonych moreli

Łyżka migdałów

cienki plasterek korzenia imbiru

szczypta cynamonu i kardamonu

Sposób przygotowania:

Upraż kaszę w garnku, następnie wypłucz gorącą wodą.

Zalej czystą gorącą woda, wrzuć pokrojone owoce i migdały. Następnie dodaj imbir, cynamon i kardamon. Gotuj pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.

Pasta z jabłek i cebuli

Składniki:

oliwa

1 cebula

sól

1 jabłko

pół płaskiej łyżeczki suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wlej kilka łyżek oleju i po chwili wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie dodaj

sól i starte na grubej tarce jabłka.

Dodaj majeranek i duś przez kilka minut pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Lekko rozgnieć pastę widelcem. Podawaj na ciepło z razowym pieczywem i naturalnym masłem.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

4-5 łyżek oliwy

1 cebula

Ząbek czosnku

Plasterek świeżego imbiru

Ok. 1 l wody

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

5-cmetrowy pasek kombu

Mały przecier pomidorowy

3 ziemniaki

2 marchewki

1 pietruszka

Kawałek selera

Pół pora

1 plaska łyżeczka mielonej kolendry

1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki

Pól płaskiej łyżeczki kurkumy

Sól morska

Świeżo mielony pieprz

Kilka łyżek amarantusa

Sposób przygotowania:

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę

,

gdy będzie szklista dodaj kolendrę, starty czosnek i imbir oraz pokrojony por, następnie sól, wodę, pokrojony w paski kombu i wypłukaną soczewicę, wlej przecier, gdy zacznie się gotować dodaj kozieradkę i kurkumę, potem amarantus, pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Na talerzu zupę posyp natką pietruszki i uprażonymi pestkami dyni i słonecznika oraz świeżym pieprzem.

Sałata

Składniki:

garść rukoli

1 cukinia– pokrojona w plasterki

1 mały bakłażan pokrojony w plastry

zioła prowansalskie

kilka pieczarek pokrojonych na ćwiartki

1 cebula pokrojona na ćwiartki

Oliwa z oliwek

Słodka gruszka

SOS:

7 łyżek oliwy z oliwek

ząbek czosnku

szczypta soli

3 łyżki stołowe octu balsamicznego

kilka listków świeżej bazylii lub rozmarynu

1-2 łyżki stołowe słodu jęczmiennego lub miodu

Przygotuj sos:

Do lekko rozgrzanego rondelka na małym ogniu, wlej oliwę, po chwili, wrzuć posiekany czosnek, (nie powinien się zarumienić),

sól a następnie, ocet. Chwilę pogotuj i gdy ostygnie, dodaj pokrojoną bazylię lub rozmaryn i

słód lub miód.

Na blasze poukładaj pokrojone warzywa, bakłażana, cukinię, cebulę i pieczarki, polej oliwą i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w piekarniku ok. pół godziny w temperaturze 175 stopni, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika wymieszaj z sosem. Ma talerzu ułóż rukolę i warzywa, pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, posyp uprażonymi ziarnami sezamu.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości