Materiał promocyjny

Tańcząca z garami

Iwona Pavlović, jurorka "Tańca z gwiazdami", wspólnie z mistrzem Robertem Sową przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańską zupę jesienną oraz rostbef z patelni z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.

Hiszpańska zupa jesienna

Składniki dla 4 osób:

100 g pokrojonego w paseczki chudego boczku

100 g kiełbasy chorizo

200 g ciecierzycy (ugotowana lub z puszki)

2 cebule dymki wraz ze szczypiorem

2 ziemniaki

100 g pomidorów pelati

1 litr bulionu Kucharek

1 marchewka

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanej pietruszki

4 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony, liść laurowy, szafran, pikantna czerwona paprykat

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę, boczek, kiełbasę chorizo, marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie wszystko wraz z ciecierzycą dodać do gotującego się bulionu z ziemniakami. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory ze szczypiorem, a następnie doprawić zupę do smaku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i świeżo siekaną pietruszką.

Rostbef z patelni z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Składniki dla 4 osób:

4 x 250 g sezonowanego rostbefu

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie przyprawy do steków Prymat

3 łyżki musztardy Dijon

4 gałązki świeżego rozmarynu

4 pokrojone w ćwiartki surowe ziemniaki

10 oczyszczonych i pokrojonych w cząstki pieczarek

1 szklanki oliwy z oliwek

4 łyżki jogurtu bałkańskiego

1 główka czosnku w łupinie

Do smaku: sól czosnkowa, słodka papryka węgierska, przyprawa do ziemniaków Prymat

Przygotowanie:

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Ćwiartki ziemniaków i ząbki czosnku w łupinach ułożyć na wyłożonej pergaminem do pieczenia blasze. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków i słodką papryką węgierską, skropić oliwą z oliwek i piec na złoty kolor przez około 40 minut w temperaturze 200 o C. Pieczarki podsmażyć na patelni z solą czosnkową i przed końcem pieczenia dodać do ziemniaków. Steki z rostbefu wyjąć z marynaty i grillować 10 minut na patelni ryflowanej, wielokrotnie przewracając na drugą stronę. Mięso powinno być lekko różowe w środku. Steki podawać z aromatycznymi pieczonymi ziemniakami i pieczarkami, czosnkiem i jogurtem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości