Hiszpańska zupa jesienna
Składniki dla 4 osób:
100 g pokrojonego w paseczki chudego boczku
100 g kiełbasy chorizo
200 g ciecierzycy (ugotowana lub z puszki)
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
2 ziemniaki
100 g pomidorów pelati
1 litr bulionu Kucharek
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony, liść laurowy, szafran, pikantna czerwona paprykat
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę, boczek, kiełbasę chorizo, marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie wszystko wraz z ciecierzycą dodać do gotującego się bulionu z ziemniakami. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory ze szczypiorem, a następnie doprawić zupę do smaku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i świeżo siekaną pietruszką.
Rostbef z patelni z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami
Składniki dla 4 osób:
4 x 250 g sezonowanego rostbefu
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie przyprawy do steków Prymat
3 łyżki musztardy Dijon
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 pokrojone w ćwiartki surowe ziemniaki
10 oczyszczonych i pokrojonych w cząstki pieczarek
1 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki jogurtu bałkańskiego
1 główka czosnku w łupinie
Do smaku: sól czosnkowa, słodka papryka węgierska, przyprawa do ziemniaków Prymat
Przygotowanie:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Ćwiartki ziemniaków i ząbki czosnku w łupinach ułożyć na wyłożonej pergaminem do pieczenia blasze. Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków i słodką papryką węgierską, skropić oliwą z oliwek i piec na złoty kolor przez około 40 minut w temperaturze 200 o C. Pieczarki podsmażyć na patelni z solą czosnkową i przed końcem pieczenia dodać do ziemniaków. Steki z rostbefu wyjąć z marynaty i grillować 10 minut na patelni ryflowanej, wielokrotnie przewracając na drugą stronę. Mięso powinno być lekko różowe w środku. Steki podawać z aromatycznymi pieczonymi ziemniakami i pieczarkami, czosnkiem i jogurtem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN