Materiał promocyjny

Drugie śniadanie

Nie tylko pierwsze, ale także drugie śniadanie powinno dziecku dostarczyć wszelkich składników odżywczych. Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przedstawiają swoje pyszne pomysły na drugie śniadanie. Smacznego!

Pasta z migdałów i fety

Składniki:

1/2 szklanki migdałów

70 g miękkiej fety

1/3 szklanki oliwy

sok z jednej dużej cytryny

duża garść listków bazylii

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pesto z migdałów: Migdały gotujemy 2 minuty w małej ilości wody i obieramy ze skórki. Mielimy w blenderze na proszek, dodajemy oliwę z oliwek, rozkruszoną fetę, sok z cytryny, bazylię i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

Pasztet do smarowania

Składniki:

1 kostka tofu

300 g pieczarek

1/3 szklanki oleju

1 cebula

garstka suszonych grzybów

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki lubczyku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki imbiru

5 ziarenek jałowca

5 ziarenek czarnego pieprzu

sól do smaku

Przygotowanie:

Drobno pokrojona cebulę i starte pieczarki z odrobiną soli dusimy na oleju słonecznikowym, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy pokruszone tofu oraz zmielone z grzybami w młynku do kawy przyprawy i dusimy pod pokrywką 10 minut. Na końcu dodajemy sos sojowy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę.

Pasta z bakłażana i sezamu

Składniki:

2 bakłażany

½ szklanki sezamu

pęczek koperku

1 ząbek czosnku

sok z cytryny do smaku

1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni kminu rzymskiego

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem, aż bakłażany będą miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i przy użyciu łyżki oddzielamy miękki miąższ od skórki. Sezam mielimy w młynku do kawy i łączymy z upieczonym bakłażanem. Całość mielimy w blenderze z poszatkowanym koperkiem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, zmielonym kminem, olejem sezamowym, solą i pieprzem do smaku. Pastę przekładamy do miseczki i polewamy oliwą z oliwek.

Pasta z grochu

Składniki:

1/2 szklanki grochu

5 łyżek oliwy z oliwek

1 cebula

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groch moczymy przez noc w 1 ½ szklanki wody. Płuczemy, zalewamy 1 ½ szklanki świeżej wody i gotujemy na małym gazie, aż ziarenka będą miękkie, a woda wyparuje. Jeśli groch nie jest miękki, dolewamy trochę wrzątku i gotujemy dalej. Cebulę dusimy na oliwie z oliwek, aż się delikatnie przyrumieni. Właśnie smak delikatnie zrumienionej cebuli bardzo dobrze podkreśla smak pasty. Groch, uduszoną cebulę razem z oliwą sok z cytryny, sól i pieprz do smaku miksujemy na jednolitą pastę.

Twarożek z kiełkami

Składniki:

200 g tłustego twarogu

3 łyżki jogurtu

50 g kiełków (lucerny, rzodkiewki, brokuła )

1/3 szklanki czarnych oliwek

1/2 zielonego ogórka

sok z jednej cytryny

skórka z połowy cytryny

garść listków bazylii

wyciśnięty ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem. Kiełki, czarne oliwki i bazylię bardzo drobno szatkujemy. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.

Krem czekoladowy

Składniki:

1/2 szklanki nerkowców

4 łyżki wody

2 łyżki miodu

1łyżka kakao

Przygotowanie:

Nerkowce mielimy w blenderze. Dodajemy 4 łyżki wody, miód i kakao. Całość dokładnie miksujemy na jednolity krem.

Pasta z twarogu z olejem lnianym

Składniki:

kostka chudego twarogu (200g)

pęczek świeżej bazylii

1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno (tzw. budwigowy)

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Karolina uwielbia tą pastę, zawiera ona bardzo dużo omegi 3, czyli nienasyconego kwasu tłuszczowego niezbędnego w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Bazylię szatkujemy i razem z pozostałymi składnikami dokładnie miksujemy w blenderze. Tak powstałą pastę wykorzystujemy jako dodatek do kanapek, bruschetty, panini, naleśników itp.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości