Materiał promocyjny

Dolewamy oliwy do ognia

Czosnkowo-rozmarynowa, tymiankowo-jałowcowo-kminkowa, cytrynowa czy grzybowa... Oliwę smakową można łatwo przygotować w domu. Posmaruj nią grzanki, dodaj do gazpacho. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan pokazał, jak smacznie wykorzystać oliwę w kuchni.

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Grzanki na dwa sposoby: z pomidorami i serem Manchego oraz kurkami

Składniki:

4 szt. chrupiącej bułki

100 ml oliwy z oliwek

6 szt pomidory

100 g seru machego

1 szt cebuli

2 ząbki czosnku

150 g świeżych kurek

Sól, pieprz czarny,

Rozmaryn świeży, oregano,

Przygotowanie:

Bułkę kroimy na solidne pajdy. Opiekamy z obu stron w piekarniku lub na patelni. Wierzch możemy natrzeć ząbkiem czosnku ale nie musimy. Pomidory ścieramy na tarce robiąc w ten sposób szybki przecier. Ser kroimy w kostkę. Pomidory łączymy z oliwą z oliwek, dodajemy troszkę octu winnego, świeży pognieciony rozmaryn. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy pokrojony ser. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę szklimy, dodajemy stado(porcję) umytych kurek. Chwilę smażymy doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy oregano. Podpieczone ciepłe pajdy chrupiącej bułki pokrywamy serem w pomidorach oraz kurkami. Skrapiamy wszystkie kanapki kroplami pysznej oliwy.

Gazpacho chłodne w sam raz na lato

Składniki:

2 kg pomidorów polskich

4 ogórki zielone polskie

2 szt. papryki czerwonej

2 szt. Zielonej papryki

3 ząbki czosnku

Ok. 300ml oliwy z oliwek

20 szt. oliwek zielonych

6 łyżek octu winnego

kromek pieczywa tostowego

Natka pietruszki, tymianek,

Sól, biały pieprz, cukier,

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, mała lub dużą – jaką potrafimy. Zalewamy oliwą z oliwek wymieszaną ze szklanką wody, i octem. Posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy na noc do lodówki. Rano po porannej kawie zabieramy się do sporządzenia naszego dzieła. Wystarczy do naszych zamarynowanych warzyw dodać kromki chleba bez skórek, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dla bardziej cierpliwych, proponuję wszystko przetrzeć przez sitko. Jeszcze dosmakować, wylać na talerz. A co dalej? Wystarczy wierzch zupy posypać oliwkami, pokrojonym pomidorkiem, ogórkiem i papryką.

Kurcze z ryżem w sosie sofrito

Składniki:

1 szt. całego kurczaka

1 szklanka ryżu arborio

4 szklanki bulionu drobiowego

2 szt. papryki zielonej

6 sztuk pomidorów

4 sztuki cebuli

2 ząbki czosnku

100 ml oliwa z oliwek

Tymianek świeży,

Sól, pieprz czarny, liść laurowy,

Przygotowanie:

Kurczaka biedaka ćwiartujemy na małe części i pozbywamy skóry. Na niej i włoszczyźnie przygotowujemy bulion. Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem i przesmażamy na złoty kolor na oliwie rozgrzanej na patelni. Zdejmujemy rumianego kurczaka i wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory. Sos delikatnie zacznie odparowywać ,dodajemy ponownie naszego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. chwilę gotujemy, kiedy tylko kurczak będzie prawie miękki dodajemy ryż. Patelnię przykrywamy pokrywką i cierpliwie czekamy aż ryż nam dojdzie. Danie gotowe, jeszcze tylko po wierzchu posypujemy świeżym tymiankiem, czarnym pieprzem i dużą łyżką do zupy zajadamy się.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości