Stroganow z polędwiczek wieprzowych na kołaczu
Składniki:
900 g maki
500 ml wody
25 g soli
15 g drożdży
Przygotowanie:
Z w/w składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy śmiało na 2 godziny. Zabieramy się za farsz.
Składniki:
4 polędwiczki wieprzowe
40 ml oliwy z oliwek
20 g mąki
3 białe cebule
200 g pieczarek
2 ogórki kiszone
150 ml śmietany
30 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Polędwiczkę czyścimy i kroimy najpierw w plastry, a następnie paski. Ogórki obieramy ze skóry, cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w paski. Na oliwie przesmażamy mięso, dodajemy pieczarki oraz cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy ogórki kiszone. Oprószamy delikatnie mąką, dodajemy śmietanę oraz koncentrat. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem czarnym. Ciasto rozwałkowujemy na blaszce kwadratowej. Smarujemy wierzch oliwą z oliwek i wykładamy stroganowa na wierzch. Plastry oscypka jeszcze po całości i wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temp. 200 stopni.
Polędwiczka wieprzowa w podgrzybkach i szynce wiejskiej
Składniki:
360 g polędwiczek wieprzowych
80 g szynki wiejskiej
80 g podgrzybków mrożonych
2 jaja
20 g masło
1 cebula
Sól, pieprz czarny
tymianek świeży
podgrzybki przesmażamy na maśle z cebulką
Przygotowanie:
Z polędwiczek odcinamy cieńszą część, tak aby powstały równe walce mięsa. Odcięte kawałki mielimy w maszynce z przesmażonymi podgrzybkami, cebulką. Dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, tymianek i wyrabiamy na jednolitą masę. Na plastry szynki wykładamy masę mięsno-grzybową, kładziemy polędwiczkę wieprzową i zawijamy rulony. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 10-12 minut. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową z rozmarynem. A na słodko kuzyn comber ale czekoladowy.
Składniki:
9 jaj
200 g cukru
300 g margaryny
350 g mąki
50 g (orzechy i rodzynki)
15 proszku do pieczenia
15 kakao
10 g karmelu
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy kakao, karmel i połowę cukru. Lekko studzimy i dodajemy po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Na koniec dodajemy białka ubite z drugą połową cukru. Lekko ale dokładnie mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika nasączamy ponczem.
Składniki:
2 sztuki czarnej herbaty
4 łyżki cukru
20 ml rumu
300 ml wody
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN