Materiał promocyjny

Polędwiczki wieprzowe

Mistrz Andrzej Polan przyrządził dziś w kuchni Dzień Dobry TVN polędwiczki wieprzowe.

Stroganow z polędwiczek wieprzowych na kołaczu

Składniki:

900 g maki

500 ml wody

25 g soli

15 g drożdży

Przygotowanie:

Z w/w składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy śmiało na 2 godziny. Zabieramy się za farsz.

Składniki:

4 polędwiczki wieprzowe

40 ml oliwy z oliwek

20 g mąki

3 białe cebule

200 g pieczarek

2 ogórki kiszone

150 ml śmietany

30 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Polędwiczkę czyścimy i kroimy najpierw w plastry, a następnie paski. Ogórki obieramy ze skóry, cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w paski. Na oliwie przesmażamy mięso, dodajemy pieczarki oraz cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy ogórki kiszone. Oprószamy delikatnie mąką, dodajemy śmietanę oraz koncentrat. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem czarnym. Ciasto rozwałkowujemy na blaszce kwadratowej. Smarujemy wierzch oliwą z oliwek i wykładamy stroganowa na wierzch. Plastry oscypka jeszcze po całości i wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temp. 200 stopni.

Polędwiczka wieprzowa w podgrzybkach i szynce wiejskiej

Składniki:

360 g polędwiczek wieprzowych

80 g szynki wiejskiej

80 g podgrzybków mrożonych

2 jaja

20 g masło

1 cebula

Sól, pieprz czarny

tymianek świeży

podgrzybki przesmażamy na maśle z cebulką

Przygotowanie:

Z polędwiczek odcinamy cieńszą część, tak aby powstały równe walce mięsa. Odcięte kawałki mielimy w maszynce z przesmażonymi podgrzybkami, cebulką. Dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, tymianek i wyrabiamy na jednolitą masę. Na plastry szynki wykładamy masę mięsno-grzybową, kładziemy polędwiczkę wieprzową i zawijamy rulony. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 10-12 minut. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową z rozmarynem. A na słodko kuzyn comber ale czekoladowy.

Składniki:

9 jaj

200 g cukru

300 g margaryny

350 g mąki

50 g (orzechy i rodzynki)

15 proszku do pieczenia

15 kakao

10 g karmelu

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy kakao, karmel i połowę cukru. Lekko studzimy i dodajemy po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Na koniec dodajemy białka ubite z drugą połową cukru. Lekko ale dokładnie mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika nasączamy ponczem.

Składniki:

2 sztuki czarnej herbaty

4 łyżki cukru

20 ml rumu

300 ml wody

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości