Materiał promocyjny

GardiaSowa kuchnia

Dorota bardzo lubi gotować, a jej ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. Nie zawsze trzyma się ściśle przepisu, wprowadza swoje własne innowacje. Jak poradziła sobie dzisiaj w kuchni z Robertem Sową? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".

Duszona jagnięcina z figami, daktylami i morelami

Składniki dla 4 osób:

600 g mięsa z udźca jagnięcego

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cynamonu indonezyjskiego

1 opakowanie przyprawy kebab-gyros Prymat

1 łyżka soku z cytryny

1 żółta cebula

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki syropu klonowego

6 suszonych fig

6 suszonych daktyli

4 suszone morele

1 pęczek świeżej mięty

4 łyżki prażonych płatków migdałów

500 ml bulionu mięsnego Kucharek

200 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Pokrojone w dużą kostkę mięso połączyć z marynatą i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowaną jagnięcinę obsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, syrop klonowy, wino, bulion oraz przyprawy i dusić przez godzinę. Następnie dodać pokrojone suszone owoce i 1 pęczka posiekanej mięty i całość gotować, aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowaną jagnięcinę z owocami doprawić do smaku, przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów i posiekaną świeżą miętą.

Nadziewany serem kozim z ciemnym kremem balsamico szynka hiszpańska z pieczonymi figami

Składniki dla 4 osób:

400 g pokrojonej w plastry hiszpańskiej szynki Joselito Gran Reserva

8 świeżych fig

500 g sera koziego

4 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 pęczek rukoli

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki ciemnego kremu balsamico

8 suszonych pomidorów

Pieprz indyjski grubo mielony Prymat

Papryka słodka węgierska

Sposób przygotowania:

Świeże figi naciąć, nadziać serem kozim, oprószyć słodką papryką węgierską i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Figi posypać orzeszkami piniowymi i piec 5-10 minut w temperaturze 180oC. Szynkę hiszpańską ułożyć na talerzach, dodać rukolę, suszone pomidory i pieczone figi z serem kozim. Całość skropić ciemnym kremem balsamico i oliwą z oliwek, przed podaniem posypać grubo mielonym pieprzem indyjskim.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości