Materiał promocyjny

Francuskie tarty na słodko i na wytrawnie. Przepisy Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN, Ania Starmach przedstawiła francuską wersje obiadu, która nie jest skomplikowana w wykonaniu i można zrobić ją na słodko lub na słono!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Tarta z malinami

Składniki:

garść płatków migdałowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

400 g mrożonych malin

1-2 łyżki zimnej wody

50 g cukru pudru

150 g masła

250 g mąki

70 g cukru

1 jajko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i przełóż do formy na tartę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Maliny razem z cukrem umieść na patelni, gdy owoce puszczą sok odlej go do szklanki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie z powrotem przelej na patelnię. Podgrzewaj aż owocowa masa zgęstnieje. Na podpieczony spód (już bez warstwy grochu) wysyp migdały, przykryj je malinami. Z wierzchu tartę możesz udekorować resztkami ciasta pociętymi w cienkie paski (chodzi nam o uzyskanie efektownej kratownicy). Zapiekaj około 20-25 minut, podawaj z cukrem pudrem i bitą śmietaną.

Tarta z bananami

Składniki:

1-2 łyżki zimnej wody

150 g brązowego cukru

500 ml śmietanki 36%

100 ml mascarpone

50g cukru pudru

sok z cytryny

150 g masła

250 g mąki

5 bananów

1 jajko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i wstaw na min 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i przełóż do formy na tartę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Po tym czasie ściągnij warstwę grochu i papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Cukier wrzuć na rozgrzaną patelnie gdy zacznie się karmelizować dodaj połowę śmietanki i podgrzewaj aż te dwa składniki się połączą a masa będzie idealnie gładka. Banany pokrój w plasterki, skrop je sokiem z cytryny a następnie ułóż je na spodzie tarty. Owoce zalej przestudzoną masą karmelową. Tartę przechowuj w lodówce, tuż przed podaniem udekoruj ją resztą śmietanki ubitą z mascarpone.

Tarta z łososiem i z mozarellą

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g filetu z łososia bez skóry

100 g suszonych pomidorów

150 ml śmietanki 30%

150 g mozarelli

sól, pieprz

2 jaja

Przygotowanie:

Ciasto przełóż do foremki (może być prostokątna) ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Pomidory posiekaj, mozarellą pokrój w plasterki a łososia w kostkę. Na podpieczone ciasto nałóż te trzy składniki. Zalej je śmietanką wymieszaną z jajkami i doprawioną do smaku. Piecz przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Tarta z żółtym serem i szynką

Składniki:

150 g żółtego sera gruyere/gouda

200 g szynki gotowanej

1-2 łyżki zimnej wody

300 ml śmietanki 30%

szczypta soli

120 g masła

250 g mąki

sól i pieprz

4 jaja

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i wstaw na min 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i przełóż do formy na tartę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 15 minuty do piekarnika nastawionego na 180 stopni. W misce wymieszaj jaja ze śmietanką, dopraw je do smaku. Ser zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w paseczki. Na podpieczony spód ciasta wysyp kawałki szynki i połowę żółtego ser, wylej masę śmietanową i posyp wierzch resztą sera. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. (jeśli ciasto bardzo się na górze zarumieni a obawiasz się że spód nadal jest surowy, przykryj je srebrna folią aluminiową).

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości