Materiał promocyjny

Dania z warzyw strączkowych

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który specjalnie dla Was, przyrządził kilka potraw z warzyw strączkowych. Znacie te przepisy?

Sałatka z soczewicy

Składniki:

500 g marchewki

250 g ugotowanej zielonej soczewicy

100 g sera feta

3 jajka ugotowane na miękko

3 łyżki oliwy

2 łyżeczki kminu

1 czerwona cebula

1 łyżka miodu

sok wyciśnięty z połowy cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewkę pokroić w podłużne kawałki (około 4 cm). Ułożyć na blaszce do pieczenia, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kminem i połową pokrojonej w piórka cebuli. Piec około 25 minut kilka razy mieszając. Po tym czasie dodać miód, wymieszać i piec kolejne 10 minut.

W tym czasie podgrzać soczewicę z drugą połówką cebuli i sokiem z cytryny. Upieczoną marchewkę wymieszać z soczewicą. Na wierzchu pokruszyć fetę i ułożyć przekrojone na połówki ugotowane jajka.

Humus w trzech smakach

Skadniki:

400 g ciecierzycy z puszki

3 łyżki oliwy

2 łyżki pasty tahini

1 ząbek czosnku

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Dodatki:

5 suszonych pomidorów

4 czarne oliwki

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do malaksera i zmiksować. Następnie podzielić na trzy części.

Do pierwszej dodać 5 suszonych pomidorów i ponownie zmiksować. Do drugiej części dodać oliwki i ponownie zmiksować. Trzecią cześć zostawić o naturalnym smaku.

Podawać z chlebkami pita.

Pasta tahini

Składniki:

10 łyżek sezamu

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Sezam podprażyć na patelni, często mieszając żeby się ogrzał, a nie przyrumienił. Przełożyć do malaksera zmiksować dodając stopniowo oliwę i olej sezamowy.

Kotlety z grochu z boczniakami

Składniki:

500 g boczniaków

150 g grochu

10 szt. krakersów

3 łyżki masła

2 szczypty mielonego kminku

2 łyżeczki majeranku

1 cebula

1 jajko

gałązka tymianku do smaku

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Groch namoczyć na noc. Odlać wodę, przepłukać groch i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie podsmażyć cebulę. I rozdrobnić krakersy. Groch odcedzić i wystudzić. Następnie zmiksować z cebulą, jajkiem i 3-4 łyżkami pokruszonych krakersów i przyprawami.

Formować kotleciki obtoczyć w pozostałych krakersach i smażyć na oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor.

W tym czasie pokroić boczniaki na paski i podsmażyć na oliwie z oliwek z masłem. Doprawić solą i pieprzem oraz listkami tymianku. Smażyć około 10 minut. Kotleciki z fasoli podawać z boczniakami.

Pita

Składniki:

300 g mąki pszennej

300 ml letniej wody

150 g mąki pszennej razowej

20 g drożdży

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Drożdże i cukier wymieszać w wodzie. Dodać oba rodzaje mąki, sól i oliwę, następnie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na lekko obsypaną stolnicę i wyrobić rękami na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do dużej miski, posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. - 1 godz. 30 min. lub do momentu, aż podwoi objętość. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, zagnieść i podzielić na 8 części, z każdej uformować kulę. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 240°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 15 cm i grubości ok. 5 mm. Układać po 4 placki na blaszce, piec partiami 8 - 9 min (240°C).

Gulasz trzy fasole

Składniki:

300 g ugotowanej fasoli jaś

300 g łopatki wieprzowej

200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej

4 ząbki czosnku

3 ziarenka ziela angielskiego

2 puszki krojonych pomidorów

2 liście laurowe

2 marchewki

2 cebule

1 puszka czerwonej fasoli

0,5 łyżeczki sosu tabasco

olej do smażenia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Łopatkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę i całe ząbki czosnku. Smażyć razem przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w talarki marchewki, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić całość około 20 minut. Dodać wszystkie rodzaje fasoli i pomidory z puszki. Dusić całość aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić tabasco, solą i pieprzem.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości