Sałatka z soczewicy
Składniki:
500 g marchewki
250 g ugotowanej zielonej soczewicy
100 g sera feta
3 jajka ugotowane na miękko
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki kminu
1 czerwona cebula
1 łyżka miodu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewkę pokroić w podłużne kawałki (około 4 cm). Ułożyć na blaszce do pieczenia, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kminem i połową pokrojonej w piórka cebuli. Piec około 25 minut kilka razy mieszając. Po tym czasie dodać miód, wymieszać i piec kolejne 10 minut.
W tym czasie podgrzać soczewicę z drugą połówką cebuli i sokiem z cytryny. Upieczoną marchewkę wymieszać z soczewicą. Na wierzchu pokruszyć fetę i ułożyć przekrojone na połówki ugotowane jajka.
Humus w trzech smakach
Skadniki:
400 g ciecierzycy z puszki
3 łyżki oliwy
2 łyżki pasty tahini
1 ząbek czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodatki:
5 suszonych pomidorów
4 czarne oliwki
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do malaksera i zmiksować. Następnie podzielić na trzy części.
Do pierwszej dodać 5 suszonych pomidorów i ponownie zmiksować. Do drugiej części dodać oliwki i ponownie zmiksować. Trzecią cześć zostawić o naturalnym smaku.
Podawać z chlebkami pita.
Pasta tahini
Składniki:
10 łyżek sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sezam podprażyć na patelni, często mieszając żeby się ogrzał, a nie przyrumienił. Przełożyć do malaksera zmiksować dodając stopniowo oliwę i olej sezamowy.
Kotlety z grochu z boczniakami
Składniki:
500 g boczniaków
150 g grochu
10 szt. krakersów
3 łyżki masła
2 szczypty mielonego kminku
2 łyżeczki majeranku
1 cebula
1 jajko
gałązka tymianku do smaku
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Groch namoczyć na noc. Odlać wodę, przepłukać groch i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie podsmażyć cebulę. I rozdrobnić krakersy. Groch odcedzić i wystudzić. Następnie zmiksować z cebulą, jajkiem i 3-4 łyżkami pokruszonych krakersów i przyprawami.
Formować kotleciki obtoczyć w pozostałych krakersach i smażyć na oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor.
W tym czasie pokroić boczniaki na paski i podsmażyć na oliwie z oliwek z masłem. Doprawić solą i pieprzem oraz listkami tymianku. Smażyć około 10 minut. Kotleciki z fasoli podawać z boczniakami.
Pita
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
150 g mąki pszennej razowej
20 g drożdży
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wymieszać w wodzie. Dodać oba rodzaje mąki, sól i oliwę, następnie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na lekko obsypaną stolnicę i wyrobić rękami na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do dużej miski, posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. - 1 godz. 30 min. lub do momentu, aż podwoi objętość. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, zagnieść i podzielić na 8 części, z każdej uformować kulę. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 240°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 15 cm i grubości ok. 5 mm. Układać po 4 placki na blaszce, piec partiami 8 - 9 min (240°C).
Gulasz trzy fasole
Składniki:
300 g ugotowanej fasoli jaś
300 g łopatki wieprzowej
200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 puszki krojonych pomidorów
2 liście laurowe
2 marchewki
2 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
0,5 łyżeczki sosu tabasco
olej do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Łopatkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę i całe ząbki czosnku. Smażyć razem przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w talarki marchewki, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić całość około 20 minut. Dodać wszystkie rodzaje fasoli i pomidory z puszki. Dusić całość aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić tabasco, solą i pieprzem.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN