Lubicie knedle?

Dziś Piotr Kucharski przygotował prawdziwą gratkę dla wielbicieli pampuchów, bułek na parze, parzaków i knedli.

Knedle z boczkiem

Składniki:

6 czerstwych bułek

120 g wędzonego boczku

1 mała cebula

1 łyżka posiekanej pietruszki

50 g masła

250 ml mleka

2 jajka

mąka pszenna jeśli potrzeba

sól i pieprz do smaku

kiszona kapusta do podania

Sposób przygotowania:

Bułki pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z jajkami i solą i zalać bułki. Odstawić aż bułki nasiąkną. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę razem z drobno posiekanym boczkiem i pietruszką i pieprzem dodać do bułek. Wymieszać, jeśli potrzeba dodać mąki pszennej aby powstało nie za miękki ciasto. Uformować około 10 okrągłych knedli. Gotować przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną kiszoną kapustą.

Knedle z sosem jagodowym

Składniki:

250 ml mleka

20 g drożdży

500 g mąki pszennej

2 jajka

50 g masła

szczypta soli

Sos jagodowy:

300-400 mrożonych jagód

200 ml wody

3 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Knedle ze szpinakiem w bulionie z królika

Składniki:

Bulion

1 królik

1 pęczek włoszczyzny

pęczek natki pietruszki

przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Knedle

4-5 czerstwych bułek

200 ml mleka

1 małą cebula

50 g masła

100 g mrożonego szpinaku w liściach

2 jajka

1 szczypta pieprzu

1 szczypta gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Bułki pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i zalać bułki. Odstawić aż bułki nasiąkną. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę razem z drobno posiekaną pietruszką, rozmrożonym i pokrojonym szpinakiem dodać do bułek. Wymieszać, wyrobić (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki) i formować okrągłe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Gotować w bulionie, podawać w miseczkach zalane bulionem.

Sposób przygotowania:

Królika umyć i podzielić na porcje. Zalać 5 litrami wody i gotować. Dodać włoszczyznę i przyprawy. Gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Przecedzić i doprawić.

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, jajka i sól. Wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto dodając po łyżce miękkiego masła. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.

Z ciasta uformować około 6-8 okrągłych, równych klusek. Odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż podrosną i podwoją swoją objętość.

W tym czasie podgrzewamy jagody z wodą i cukrami.

Podrośnięte knedle gotujemy na parze przez około 8-12 minut. Podajemy ciepłe z sosem jagodowym.

Pieczone knedle

Składniki:

120 ml letniego mleka

10 g drożdży

1 łyżka cukru

350 g mąki pszennej

1 jajko

skórka otarta z jednej cytryny

2 szczypty soli

120 ml mleka

2 łyżki cukru

1 laska wanilii

2 łyżki rozpuszczonego masła

Sos waniliowy:

500 ml mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, jajko, skórkę z cytryny i sól. Wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.

Z ciasta uformować 9 okrągłych, równych klusek i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na tyle dużym aby miały odstęp od siebie około 3 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.

Mleko wymieszać z cukrem, nasionami wanilii i masłem. Zalać knedle. Przykryć naczynie do zapiekania folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC przez 20 minut. Odkryć i piec kolejne 15-20 minut aż zrobią się złote z wierzchu.

Sos waniliowy

Odlać szklankę mleka i rozprowadzić w niej mąkę. Pozostałe mleko podgrzać. Dodać wydrążone nasiona wanilii z całą laskę, gotować na wolnym ogniu kilka minut. Dodać mleko z mąką, zagotować i gotować chwilę ciągle mieszając.

Knedle podawać z sosem waniliowym.

Wejdź także na: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości