Knedle z boczkiem
Składniki:
6 czerstwych bułek
120 g wędzonego boczku
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
50 g masła
250 ml mleka
2 jajka
mąka pszenna jeśli potrzeba
sól i pieprz do smaku
kiszona kapusta do podania
Sposób przygotowania:
Bułki pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z jajkami i solą i zalać bułki. Odstawić aż bułki nasiąkną. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę razem z drobno posiekanym boczkiem i pietruszką i pieprzem dodać do bułek. Wymieszać, jeśli potrzeba dodać mąki pszennej aby powstało nie za miękki ciasto. Uformować około 10 okrągłych knedli. Gotować przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną kiszoną kapustą.
Knedle z sosem jagodowym
Składniki:
250 ml mleka
20 g drożdży
500 g mąki pszennej
2 jajka
50 g masła
szczypta soli
Sos jagodowy:
300-400 mrożonych jagód
200 ml wody
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Knedle ze szpinakiem w bulionie z królika
Składniki:
Bulion
1 królik
1 pęczek włoszczyzny
pęczek natki pietruszki
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Knedle
4-5 czerstwych bułek
200 ml mleka
1 małą cebula
50 g masła
100 g mrożonego szpinaku w liściach
2 jajka
1 szczypta pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Bułki pokroić w kostkę. Mleko wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i zalać bułki. Odstawić aż bułki nasiąkną. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę razem z drobno posiekaną pietruszką, rozmrożonym i pokrojonym szpinakiem dodać do bułek. Wymieszać, wyrobić (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki) i formować okrągłe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Gotować w bulionie, podawać w miseczkach zalane bulionem.
Sposób przygotowania:
Królika umyć i podzielić na porcje. Zalać 5 litrami wody i gotować. Dodać włoszczyznę i przyprawy. Gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Przecedzić i doprawić.
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, jajka i sól. Wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto dodając po łyżce miękkiego masła. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować około 6-8 okrągłych, równych klusek. Odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż podrosną i podwoją swoją objętość.
W tym czasie podgrzewamy jagody z wodą i cukrami.
Podrośnięte knedle gotujemy na parze przez około 8-12 minut. Podajemy ciepłe z sosem jagodowym.
Pieczone knedle
Składniki:
120 ml letniego mleka
10 g drożdży
1 łyżka cukru
350 g mąki pszennej
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
2 szczypty soli
120 ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 łyżki rozpuszczonego masła
Sos waniliowy:
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, jajko, skórkę z cytryny i sól. Wymieszać a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować 9 okrągłych, równych klusek i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na tyle dużym aby miały odstęp od siebie około 3 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.
Mleko wymieszać z cukrem, nasionami wanilii i masłem. Zalać knedle. Przykryć naczynie do zapiekania folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC przez 20 minut. Odkryć i piec kolejne 15-20 minut aż zrobią się złote z wierzchu.
Sos waniliowy
Odlać szklankę mleka i rozprowadzić w niej mąkę. Pozostałe mleko podgrzać. Dodać wydrążone nasiona wanilii z całą laskę, gotować na wolnym ogniu kilka minut. Dodać mleko z mąką, zagotować i gotować chwilę ciągle mieszając.
Knedle podawać z sosem waniliowym.
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN