Ryby na Wielki Piątek

Dziś w naszej kuchni Artur Moroz i Paweł Chomentowski zaproponowali kilka przepisów na dania z ryb.

Tatar z dorsza z rzeżuchą i wątróbką

Składniki:

1 filet świeżego dorsza najlepiej bałtyckiego

rzeżucha

rzodkiewka

1 puszka ( 125 g )wątróbki z dorsza

czerwona cebula

oliwa z oliwek

sól morska

Sposób przygotowania

Dorsza filetujemy, pozbywamy się ości, kroimy w kostkę, doprawiamy solą morską, oliwą.

Tak przygotowanego tatara podajemy z rzeżuchą, rzodkiewką, czerwoną cebulą i wątróbką z dorsza. Najlepiej smakuje na świeżym, pszennym pieczywie.

Matias z borowikami

Składniki:

250 g matiasa ( roczny śledź mleczny)

100 g borowik piccolo

1 cebula

1 pęczek rucoli

100 ml oliwy

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Borowika kroimy w cienkie plasterki, smażymy wraz z cebulą, mieszamy ze śledziem .

Serwujemy z rucolą i świeżo mielonym pieprzem.

Śledzie w cieście piwnym serwowane na włoskiej kapuście

Składniki:

500 g świeżego śledzia

Ciasto piwne :

200 ml ciemnego piwa typu Koźlak

1 jajko

8 łyżeczek mąki pszennej

Kapusta włoska inaczej

Składniki:

pół kapusty włoskiej

100 g masła

1 pęczek kopru

5 ząbków czosnku

250 g mięsa z małży

100 ml białego wina

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ze śledzia usuwamy ości tak. aby pozostał jeden płat. Solimy.

Z piwa, jajka i mąki przygotowujemy ciasto, w którym kładziemy śledzia od strony brzucha, skóra pozostaje czysta. Smażymy na patelni. Tak przygotowanego śledzia serwujemy na włoskiej kapuście.

Kapustę szatkujemy nie za drobno, smażymy na maśle, dodajemy mięso z małż , podlewamy winem, doprawiamy solą, dodajemy czosnek, a na końcu koper .

Turnedo z polędwicy z dorsza

Składniki:

750 g polędwicy z dorsza

200 g łososia wędzonego, najlepiej w plastrach

Sos holenderski

4 żółtka

200 g masła

100 ml wina białego

1 pęczek szczypiorku

sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę z dorsza kroimy na około 4 centymetrowe walce. Tak pokrojonego dorsza owijamy wędzonym łososiem. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, po ok 4 min.

Sos holenderski:

Masło klarujemy , żółtka razem z winem ubijamy na parze, dodajemy sklarowane masło cały czas ubijając. Nie należy za szybko wlać masła ani mieć za gorących żółtek, ponieważ sos nam się zważy.

Wejdź także na: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości