Tatar z dorsza z rzeżuchą i wątróbką
Składniki:
1 filet świeżego dorsza najlepiej bałtyckiego
rzeżucha
rzodkiewka
1 puszka ( 125 g )wątróbki z dorsza
czerwona cebula
oliwa z oliwek
sól morska
Sposób przygotowania
Dorsza filetujemy, pozbywamy się ości, kroimy w kostkę, doprawiamy solą morską, oliwą.
Tak przygotowanego tatara podajemy z rzeżuchą, rzodkiewką, czerwoną cebulą i wątróbką z dorsza. Najlepiej smakuje na świeżym, pszennym pieczywie.
Matias z borowikami
Składniki:
250 g matiasa ( roczny śledź mleczny)
100 g borowik piccolo
1 cebula
1 pęczek rucoli
100 ml oliwy
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Borowika kroimy w cienkie plasterki, smażymy wraz z cebulą, mieszamy ze śledziem .
Serwujemy z rucolą i świeżo mielonym pieprzem.
Śledzie w cieście piwnym serwowane na włoskiej kapuście
Składniki:
500 g świeżego śledzia
Ciasto piwne :
200 ml ciemnego piwa typu Koźlak
1 jajko
8 łyżeczek mąki pszennej
Kapusta włoska inaczej
Składniki:
pół kapusty włoskiej
100 g masła
1 pęczek kopru
5 ząbków czosnku
250 g mięsa z małży
100 ml białego wina
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ze śledzia usuwamy ości tak. aby pozostał jeden płat. Solimy.
Z piwa, jajka i mąki przygotowujemy ciasto, w którym kładziemy śledzia od strony brzucha, skóra pozostaje czysta. Smażymy na patelni. Tak przygotowanego śledzia serwujemy na włoskiej kapuście.
Kapustę szatkujemy nie za drobno, smażymy na maśle, dodajemy mięso z małż , podlewamy winem, doprawiamy solą, dodajemy czosnek, a na końcu koper .
Turnedo z polędwicy z dorsza
Składniki:
750 g polędwicy z dorsza
200 g łososia wędzonego, najlepiej w plastrach
Sos holenderski
4 żółtka
200 g masła
100 ml wina białego
1 pęczek szczypiorku
sól, cukier, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę z dorsza kroimy na około 4 centymetrowe walce. Tak pokrojonego dorsza owijamy wędzonym łososiem. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, po ok 4 min.
Sos holenderski:
Masło klarujemy , żółtka razem z winem ubijamy na parze, dodajemy sklarowane masło cały czas ubijając. Nie należy za szybko wlać masła ani mieć za gorących żółtek, ponieważ sos nam się zważy.
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN