Łosoś z porami w cieście francuskimSkładniki:
600 g filetu z łososia bez skóry
400 g ciasta francuskiego (1 opak.)
3 średniej wielkości pory
1,5 łyżki masła
1 jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Od porów odetnij ciemne zielone części, resztę natnij na krzyż (nie do końca, powinny pozostać w całości) i umyj pod bieżącą zimną wodą. Następnie pokrój je drobno. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej 1 łyżkę masła, dodaj pory i smaż ok. 3 minut. Dopraw do smaku. Upewnij się, że łosoś nie ma ości. Jeśli wyczujesz je, dotykając ryby palcem, pozbądź się ich, używając pęsety lub nożyczek. Pokrój fileta na 4 węższe paski, obsyp je solą i pieprzem. Pory zdejmij z patelni. Wytrzyj ją kawałkiem papierowego ręcznika i rozgrzej ponownie z resztą masła. Przysmaż na maśle kawałki łososia – dosłownie po kilka sekund z każdej strony, tak aby ryba tylko lekko zmieniła kolor. Ciasto rozwiń i podziel na 3 lub 4 części. Na środku każdej z nich połóż 2 łyżki porów, a na nich kawałek łososia. Uformuj z ciasta zgrabne pakunki (tak, by brzeg ciasta znajdował się na dole, inaczej może się rozkleić) i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Używając pędzla, posmaruj wierzch ciasta rozbełtanym jajem i natnij je nożem w kilku miejscach. Piecz ok. 18 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zarumieni.
Chili con carne
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
100 ml wody
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 puszka pomidorów bez skórki
kmin rzymski mielony (kumin)
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
słodka papryka
oliwa z oliwek
oregano
chili
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj czosnek i cebulę, a po 2 minutach dodaj 1/2 łyżeczki chili, słodkiej papryki, oregano i kminu rzymskiego. Całość smaż przez minutę, ciągle mieszając. Do cebuli z przyprawami dołóż mięso i smaż kilka minut. Gdy zmieni kolor na jaśniejszy, dodaj pomidory i wodę. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut. Paprykę, po wycięciu gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Następnie dodaj ją do mięsa. Całość gotuj dalej ok. 5 minut. Do garnka dodaj czerwoną fasolę. Gotuj nadal ok. 5 minut. Po tym czasie dopraw do smaku i sprawdź, czy mięso jest odpowiednio miękkie (jeśli nie, pogotuj jeszcze przez kilka minut).
Ciasteczka w piegi
Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
100 g kolorowych cukierków czekoladowych
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika (choć ja uwielbiam jej jeść, gdy są jeszcze gorące).
Torcik orzechowy babci Romy
Składniki:
500 g herbatników maślanych
450 g drobnego cukru
350 g miękkiego masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
5 łyżek gorzkiego kakao
4 łyżki mleka
3 okrągłe wafle
2 żółtka
Przygotowanie:
Herbatniki drobno pokrusz w robocie kuchennym (możesz też je umieścić na ściereczce, złożyć ją i rozgnieść wałkiem lub pokruszyć zwykłym widelcem). W dużej misce utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj herbatniki, wymieszaj łyżką lub lepiej rękoma. Jeśli masa jest za sucha i składniki nie chcą się połączyć, dodaj 2 łyżki mleka. Kakao rozmieszaj z pozostałymi 2 łyżkami mleka. Masę podziel na 3 części: do jednej dodaj kakao z mlekiem i wymieszaj, do drugiej dodaj orzechy i wymieszaj, do trzeciej nic nie dodawaj. Na okrągłym płaskim talerzu połóż wafel, pokryj go równomiernie częścią masy bez dodatków. Przykryj ją drugim waflem, dociskając, by masa równomiernie się rozłożyła. Teraz czas na kolejną warstwę, tym razem kakaową. Wyrównaj ją łyżką, a potem dociśnij kolejnym waflem. Wierzch wyłóż masą z orzechami i wyrównaj. Na koniec udekoruj torcik połówkami orzechów włoskich. Torcik przechowuj w lodówce, choć jestem pewna, że nie będzie tam długo leżał.
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN