Zdjęcie:Tomasz Urbanek / East News
Batoniki owsiane z orzechami i czekoladą
Składniki:
400 g płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka rozdrobnionych orzechów
100 g masła
4 jajka
6 łyżek płynnego miodu
200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady dokładnie ze sobą wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (około 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. W tym czasie rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada się rozpuści polać po wierzchu upieczonego ciasta. Odstawić w chłodne miejsce aż czekolada zastygnie, następnie pokroić na batoniki.
Placek czekoladowy na zimno
Składniki:
200 g ciastek digestive
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
3 białka
30 g cukru
kakao do obsypania
Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozdrobnić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przesypać do tortownicy (około Ø 22 cm), równomiernie rozłożyć i docisnąć.
Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić. Ubić białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszać z bitą śmietaną i ubitymi białkami, następnie przelać to do formy i wstawić do lodówki aby masa stężała. Po wyjęciu z formy obsypać kakao.
Łosoś ze szpinakiem i sosem tatarskim
Składniki:
1 łyżka oleju do smażenia
2 filety z łososia (około 150 g/szt)
250 g szpinaku w liściach (mrożonego)
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać i usmażyć łososia z każdej strony na złoty kolor. Odstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Na rozgrzaną patelnie wrzucić szpinak i dusić przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć łososia. Na patelnię wlać śmietanę dodać sok z cytryny, kapary i pietruszkę. Podgrzewać przez chwilę (należy uważać żeby nie zagotować sosu), doprawić sola i pieprzem. Sosem polać łososia i szpinak.
Bułeczki ze szpinakiem, orzechami i parmezanem
Składniki:
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml letniej wody
350 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
300 g mrożonego szpinaku w liściach
100 g orzechów nerkowca
sól i pieprz
100 g parmezanu
1 białko
Sposób przygotowania:
Drożdże, cukier rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, pszenną razową i sól, wymieszać ze sobą w dużej misce. Następnie połączyć suche i mokre składniki na ciasto. Wymieszać drewnianą łyżką następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie podsmażyć szpinak, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z orzechami nerkowca. Ciasto podzielić na 6-8 równych części i uformować kulki. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 20 min. Kulki ciasta rozwałkować na cienkie placki, na środku nałożyć szpinak. Wierzch posypać tartym parmezanem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 min aż się zarumienią na złoto.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzie Dobry TVN