Zdjęcie: Jan Kucharzyk/East News
Ruloniki z ciasta filo z miodem i orzechami
Składniki:
100 g orzechów laskowych
100 g orzechów nerkowca
100 g roztopionego masła
100 g orzechów włoskich
100 ml miodu
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
ciasto filo (około 8-10 arkuszy)
Przygotowanie:
Orzechy pokrój drobno lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru. Ciasto przekrój w poprzek na połowę a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Z podanej ilości składników powinno powstać około 20-26 ruloników. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować w małym garnku, podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.
Bułeczki drożdżowe z miodem
Składniki:
500 g mąki
80 g rozpuszczonego masła
80 ml miodu
50 ml ciepłego mleka
14 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka cukru
1 żółtko
0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka. W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, miód, dodaj jajka i żółtko, cynamon, cukier waniliowy, powoli dodawaj masło i mąkę. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni (możesz sobie pomóc używają robota kuchennego). Z wyrobionego ciasta lep małe bułeczki i układaj je na blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia, a gdy podwoją swą objętość wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20-25 minut. Najlepsze są jeszcze gorące!
Jabłka zapiekane z migdałami, rodzynkami i miodem
Składniki:
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki konfitury malinowej
4 jabłka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
0,5 szklanki czerwonego wina
0,5 łyżeczki cynamonu
garść rodzynków
Przygotowanie:
W małym garnku podgrzej wino, dodaj do niego rodzynki, cynamon, cukier waniliowy i zwykły cukier. Gdy wino odparuje, a rodzynki napęcznieją, ściągnij garnek z ognia, dodaj miód, migdały i konfiturę malinową. Od jabłek odkrój czubek, wydrąż środek. Owoce nafaszeruj. Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 45 minut.
Kurczak marynowany w miodzie
Składniki:
8 pałek z kurczaka
70 ml sosu sojowego
50 ml miodu
2 łyżki octu winnego
1 łyżka pokrojonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Pałki kurczaka umieść w misce, wymieszaj je z marynatą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw na 1,5 godziny do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN