Feta, moussaka i souvlaki

Z okazji Dnia Niepodległości Grecji, w naszej kuchni, Ania Starmach przygotowała kilka dań kuchni greckiej. Smacznego!

Ruloniki z ciasta filo z fetą i oliwkami

Składniki:

4 arkusze ciasta filo

200 g sera feta

200 g sera ricotta

1 ząbek czosnku

garść czarnych oliwek

świeże oregano

ostra papryka

oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Dwa rodzaje sera wymieszaj ze sobą w misce, dodaj świeże oregano, posiekany czosnek, wymieszaj. Oliwki pokrój w plasterki dodaj do sera. Arkusz ciasta filo posmaruj oliwą z oliwek, przykryj kolejnym arkuszem ciasta, posmaruj go oliwą przykryj ciastem. Ciasto przekrój na połowę. Farsz serowy nałóż na ciasto, zwiń je w rulon a następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Ruloniki połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 25 minut.

Moussaka

Składniki:

2 duże bakłażany

600 g mielonego mięsa wołowego

1 puszka pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

oregano

tymianek

sól, pieprz

oliwa z oliwek

świeżo tarty parmezan

Sos beszamelowy:

50 g masła

50 g mąki

500 ml mleka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w plastry, przełóż na blachę do pieczenia polej oliwą, posól, dodaj odrobinę tymianku, oregano iw staw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Czosnek i cebulę drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj mięso, smaż przez kilka minut, dodaj koncentrat, wymieszaj, dodaj pomidory, wymieszaj, gotuj na małym ogniu około1 godziny.

Sos beszamelowy: Masło rozpuść w małym rondelku, dodaj mąkę, wymieszaj, wolnym strumieniem wlewaj mleko, sos cały czas mieszaj rózgą aż się zagotuje, dopraw do smaku. Na dnie foremki ułóż warstwę bakłażanów, połóż na nich połowę sosu mięsnego, przykryj bakłażanami, pokryj resztą sosu, przykryj bakłażanami, polej sosem posyp tartym parmezanem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 40-45 minut.

Souvlaki z wieprzowiny

Składniki:

500 g polędwiczek wieprzowych

oliwa z oliwek

sok z cytryny

świeża mięta

świeże oregano

rozgniecione nasiona kolendry

sól, pieprz

Tzatziki:

300 g gęstego jogurtu greckiego

1 ogórek

2 żabki czosnku

świeży koperek

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, włóż je do miski, dodaj rozgniecioną kolendrę, posiekane świeże zioła, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość wymieszaj i wstaw do lodówki na min 2 godziny.

Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki do szaszłyków i smaż na patelni grillowej około 10 minut.

Ogórka zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj go z jogurtem, dodaj zmiażdżony, czosnek, koperek, odrobinę oliwy oraz sól i pieprz, wymieszaj i podawaj razem z szaszłykami.

Papryka faszerowana bakłażanem i serem feta

Składniki:

4 papryki

300 g sera feta

2 bakłażany

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

sok z cytryny

mielony kmin

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana przekrój w poprzek natnij nożem w „kratownicę” wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 25 minut aż skórka się pomarszczy a miąższ zmięknie. Z upieczonego bakłażana wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Wymieszaj go z rozdrobnionym czosnkiem, posiekaną natka pietruszki, oliwą z oliwek i kminem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Papryki przekrój na połówki, pozbądź się gniazd nasiennych, na dnie nałóż pastę z bakłażana, na wierzchu posyp ją pokruszonym serem feta i polej oliwa z oliwek. Zapieka około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wejdź także na: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości