Sernik mój pewniak
Przepis podstawowy
Składniki:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym, a następnie dodajemy jajka i ser. Na koniec dodajemy mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.
Sernik ze śliwkami w czekoladzie
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy
Likier amaretto - 40ml
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym. Dodajemy jajka, ser, mąkę, a na sam koniec likier amaretto. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.
Składniki spodu:
Śliwki w czekoladzie - 200g + 100g do dekoracji
Masło- 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Mąka - 100g
Migdały płatki - 50g
Żółtka – 2 szt.
Przygotowanie:
Śliwki w czekoladzie (200g), masło oraz cukier drobny trzcinowy mieszamy, a następnie rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie wszystko miksujemy na puree. Masę dodajemy do mąki i uzupełniamy migdałami i żółtkami. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wypiekamy spód w temperaturze 180 stopni. Wierzch dekorujemy śliwkami w czekoladzie.
Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Śmietana 36% - 100ml
Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
Esencja waniliowa
Składniki spodu orzechowego:
Mąka - 100g
Orzechy laskowe - 100g
Masło - 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Składniki łączymy robiąc kruszonkę, którą wysypujemy dno tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. W trakcie pieczenia spodu zabieramy się za masę serową. Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy jajka, ser, a na koniec mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód orzechowy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.
Sernik z kaszą manną i kruszonką owsianą
Składniki spodu:
Otręby owsiane - 200g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 200g
Mąka - 125g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy. Powstałą kruszonkę dzielimy na pół - jedną część wykładamy na dno tortownicy. Wypiekamy kruchy spód w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Składniki masy serowej:
Mleko - 750ml
Kasza manna - 150g
Masło - 2 łyżki
Ser ricotta - 750g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 350g
Jajka – 8 szt.
Pomarańcze – 2 szt.
Cytryna – 2 szt.
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z masłem i 50g cukru drobnego białego. Dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z 300g cukru drobnego białego. Dodajemy ser ricotta na przemian z masą grysikową. Na koniec dodajemy sok z owoców i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką i wstawiamy wszystko do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni. Sernik dekorujemy cukrem pudrem w młynku.
Pascha inna forma sernika
Składniki:
Ser biały tłusty - 1kg
Żółtka – 8 szt.
Cukier puder - 300g
Masło - 200g
Śmietana 36% - 200ml
Skórka cytrynowa kandyzowana
Pigwa kandyzowana
Limonka kandyzowana
Laska wanilii
Orzechy włoskie - 100g
Rodzynki - 200g
Rum - 100ml
Napar z herbaty - 100ml
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy herbatą i rumem, zagotowujemy i odstawiamy, aby napęczniały. Ser miksujemy na krem. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser. Ważne, aby ser był w tej samej temperaturze co masło. Dzięki temu masa się nie zważy. Masę przekładamy do garnka, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Następnie dodajemy wszystkie bakalie (orzechy, limonkę, pigwę). Jeżeli nie mamy pigwy ani limonki, śmiało możemy je zastąpić pomarańczą i cytryną. Masę przekładamy do gazy, układamy na sitku i z góry obciążamy talerzem z miseczką wody. Całość owijamy folią spożywczą. Dzięki temu pascha nie przejdzie zapachami wędlin, których na pewno będzie w Święta Wielkanocne bardzo dużo. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie paschę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z gazy i dekorujemy bakaliami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN