Materiał promocyjny

Przepis Małgorzaty Potockiej na sernik idealny

W najbliższym odcinku „Ugotowanych” zobaczymy stolicę w nowej odsłonie. Warszawa to tygiel show biznesu. A już teraz Małgorzata Potocka, w kuchni Dzień Dobry TVN, zdradziła swój tajemny przepis na sernik idealny! W sam raz na Wielkanoc!

Sernik mój pewniak

Przepis podstawowy

Składniki:

Ser biały - 1kg

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g

Masło - 120g

Jajka – 4 szt.

Mąka - 70g

Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym, a następnie dodajemy jajka i ser. Na koniec dodajemy mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

Sernik ze śliwkami w czekoladzie

Składniki masy serowej:

Ser biały - 1kg

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g

Masło - 120g

Jajka – 4 szt.

Mąka - 70g

Cukier wanilinowy

Likier amaretto - 40ml

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym. Dodajemy jajka, ser, mąkę, a na sam koniec likier amaretto. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

Składniki spodu:

Śliwki w czekoladzie - 200g + 100g do dekoracji

Masło- 100g

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g

Mąka - 100g

Migdały płatki - 50g

Żółtka – 2 szt.

Przygotowanie:

Śliwki w czekoladzie (200g), masło oraz cukier drobny trzcinowy mieszamy, a następnie rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie wszystko miksujemy na puree. Masę dodajemy do mąki i uzupełniamy migdałami i żółtkami. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wypiekamy spód w temperaturze 180 stopni. Wierzch dekorujemy śliwkami w czekoladzie.

Sernik z orzechami laskowymi o smaku cappuccino

Składniki masy serowej:

Ser biały - 1kg

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g

Masło - 120g

Jajka – 4 szt.

Mąka - 70g

Śmietana 36% - 100ml

Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki

Esencja waniliowa

Składniki spodu orzechowego:

Mąka - 100g

Orzechy laskowe - 100g

Masło - 100g

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Składniki łączymy robiąc kruszonkę, którą wysypujemy dno tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. W trakcie pieczenia spodu zabieramy się za masę serową. Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy jajka, ser, a na koniec mąkę. Masę wykładamy na podpieczony spód orzechowy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

Sernik z kaszą manną i kruszonką owsianą

Składniki spodu:

Otręby owsiane - 200g

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g

Masło - 200g

Mąka - 125g

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy. Powstałą kruszonkę dzielimy na pół - jedną część wykładamy na dno tortownicy. Wypiekamy kruchy spód w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Składniki masy serowej:

Mleko - 750ml

Kasza manna - 150g

Masło - 2 łyżki

Ser ricotta - 750g

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 350g

Jajka – 8 szt.

Pomarańcze – 2 szt.

Cytryna – 2 szt.

Do dekoracji:

Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z masłem i 50g cukru drobnego białego. Dodajemy kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z 300g cukru drobnego białego. Dodajemy ser ricotta na przemian z masą grysikową. Na koniec dodajemy sok z owoców i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką i wstawiamy wszystko do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni. Sernik dekorujemy cukrem pudrem w młynku.

Pascha inna forma sernika

Składniki:

Ser biały tłusty - 1kg

Żółtka – 8 szt.

Cukier puder - 300g

Masło - 200g

Śmietana 36% - 200ml

Skórka cytrynowa kandyzowana

Pigwa kandyzowana

Limonka kandyzowana

Laska wanilii

Orzechy włoskie - 100g

Rodzynki - 200g

Rum - 100ml

Napar z herbaty - 100ml

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy herbatą i rumem, zagotowujemy i odstawiamy, aby napęczniały. Ser miksujemy na krem. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser. Ważne, aby ser był w tej samej temperaturze co masło. Dzięki temu masa się nie zważy. Masę przekładamy do garnka, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Następnie dodajemy wszystkie bakalie (orzechy, limonkę, pigwę). Jeżeli nie mamy pigwy ani limonki, śmiało możemy je zastąpić pomarańczą i cytryną. Masę przekładamy do gazy, układamy na sitku i z góry obciążamy talerzem z miseczką wody. Całość owijamy folią spożywczą. Dzięki temu pascha nie przejdzie zapachami wędlin, których na pewno będzie w Święta Wielkanocne bardzo dużo. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie paschę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z gazy i dekorujemy bakaliami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana