Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Zapiekane jabłka w papilotach
Składniki:
6 dużych jabłek
1 seler
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
200 g sera pleśniowego
6 arkuszy papieru do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte jabłka wydrążamy i napełniamy tartym selerem wymieszanym z pokruszonym serem pleśniowym, rodzynkami i orzechami. Faszerowane jabłka zawijamy w pergamin do pieczenia i zawijamy górę papieru w papilota. Jabłka pieczemy w piekarniku 30 min. w temp. 180 st C. Podajemy w rozwiniętym papilocie.
Ser brie zapiekany z gruszkami
Składniki:
300 g sera typu brie
3 gruszki
bagietka
Przygotowanie:
Kokilki napełniamy kawałkami sera brie i cząstkami gruszki. Zapiekamy przez 20 min. w temp. 180 st.C. Po zapieczeniu ser powinien się częściowo rozpuścić. Zjadamy maczając w rozpuszczonym serze chrupiącą bagietkę. Znakomita przystawka do wina!
Pieczone buraki z kozią rurą
Składniki:
5 dużych buraków
rozmaryn
tymianek
5 ząbków czosnku
serek kozi typu „kozia rura“
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy i nieobrane kroimy na ćwiartki. Układamy w formie do zapiekamia. Solomy sola morską, pieprzymy, dodajemy zioła: rozmaryn i tymianek oraz ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą. Tak doprawione burki szczelnie zamykamy papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st.C przez 45-50 min. Gotowe buraki poznamy po tym, że zsuną się swobodnie z wbitego w nie noża. Na przestudzone buraki nakładamy cząstki świeżego serka koziego, skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Risotto z pęczaku z kozim serem
Składniki:
400 g kaszy pęczak kujawski
2 duże marchewki
2 cebulki szlotki
3 ząbki czosnku
kawałek selera
1 pęczek natki pietruszki
łyżka czarnuszki
1 l bulionu warzywnego
serek kozi typu „kozia rura“
4 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w słupki marchewkę i seler. Dodajemy opłukaną kaszę i chwilę podsmażamy, aż kasza obtoczy się w oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza wchłonie płyn dodajemy czarnuszkę i pokrojoną natkę pietruszki. Na wierzchu układamy grudki serka koziego.
Grzyby pieczone z ziołami
Składniki:
500 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) mrożonych
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
rozmaryn i tymianek
5 arkuszy papieru do pieczenia
Przygotowanie:
Rozmrożone grzyby wkładamy do papilotów z pergaminu do pieczenia skropione oliwą z dodatkiem ziół: rozmarynu i tymianku. Do grzybów wkładamy przekrojone ząbki czosnku. Szczelnie zawijamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C ok 25 min. Upieczone grzyby wykładamy na grzanki z ciemnego chleba.
Kanapki z jajkiem przepiórczym i pietruszkowym pesto
Składniki:
6 jajek przepiórczych
chleb żytni na zakwasie
masło
pęczek natki pietruszki
garść nasion słonecznika
150 g twardego sera dojrzewającego
1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
konfitura z czerwonej cebuli
Pesto
Do malaksera wrzuacamy: natkę, czosnek, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy aż składniki połączą się tworząc sos a’la pesto. Jajka przepiórcze smażymy na maśle na sadzone i wykładamy na kromkach ze świeżego chleba żytniego. Dekorujemy pesto i konfiturą z cebuli. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem.
Tostowana chałka z jogurtem cytrynowym
Składniki:
6 kromek chałki warszawskiej
300 ml jogurtu cytrynowo-miodowego
słoiczek miodu z poziomkami
Przygotowanie:
Robimy tosty z chałki. Jourt przekładamy do szklanek/miseczek i wkruszamy w niego kawałki tostów z chałki. Wszystko polewamy miodem z poziomkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN