Materiał promocyjny

Slow Food

Czym jest i na czym polega Slow Food? W kuchni dzień dobry gościliśmy eko mamę Reni Jusis i Beatę Boratyn ze stowarzyszenia Slow Food Warszawa.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Zapiekane jabłka w papilotach

Składniki:

6 dużych jabłek

1 seler

100 g rodzynek

100 g orzechów włoskich

200 g sera pleśniowego

6 arkuszy papieru do pieczenia

Przygotowanie:

Umyte jabłka wydrążamy i napełniamy tartym selerem wymieszanym z pokruszonym serem pleśniowym, rodzynkami i orzechami. Faszerowane jabłka zawijamy w pergamin do pieczenia i zawijamy górę papieru w papilota. Jabłka pieczemy w piekarniku 30 min. w temp. 180 st C. Podajemy w rozwiniętym papilocie.

Ser brie zapiekany z gruszkami

Składniki:

300 g sera typu brie

3 gruszki

bagietka

Przygotowanie:

Kokilki napełniamy kawałkami sera brie i cząstkami gruszki. Zapiekamy przez 20 min. w temp. 180 st.C. Po zapieczeniu ser powinien się częściowo rozpuścić. Zjadamy maczając w rozpuszczonym serze chrupiącą bagietkę. Znakomita przystawka do wina!

Pieczone buraki z kozią rurą

Składniki:

5 dużych buraków

rozmaryn

tymianek

5 ząbków czosnku

serek kozi typu „kozia rura“

oliwa z oliwek

sól morska

pieprz

Przygotowanie:

Buraki myjemy i nieobrane kroimy na ćwiartki. Układamy w formie do zapiekamia. Solomy sola morską, pieprzymy, dodajemy zioła: rozmaryn i tymianek oraz ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą. Tak doprawione burki szczelnie zamykamy papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st.C przez 45-50 min. Gotowe buraki poznamy po tym, że zsuną się swobodnie z wbitego w nie noża. Na przestudzone buraki nakładamy cząstki świeżego serka koziego, skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Risotto z pęczaku z kozim serem

Składniki:

400 g kaszy pęczak kujawski

2 duże marchewki

2 cebulki szlotki

3 ząbki czosnku

kawałek selera

1 pęczek natki pietruszki

łyżka czarnuszki

1 l bulionu warzywnego

serek kozi typu „kozia rura“

4 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie:

W dużym garnku o grubym dnie podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w słupki marchewkę i seler. Dodajemy opłukaną kaszę i chwilę podsmażamy, aż kasza obtoczy się w oliwie. Zalewamy bulionem i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza wchłonie płyn dodajemy czarnuszkę i pokrojoną natkę pietruszki. Na wierzchu układamy grudki serka koziego.

Grzyby pieczone z ziołami

Składniki:

500 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) mrożonych

5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

rozmaryn i tymianek

5 arkuszy papieru do pieczenia

Przygotowanie:

Rozmrożone grzyby wkładamy do papilotów z pergaminu do pieczenia skropione oliwą z dodatkiem ziół: rozmarynu i tymianku. Do grzybów wkładamy przekrojone ząbki czosnku. Szczelnie zawijamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C ok 25 min. Upieczone grzyby wykładamy na grzanki z ciemnego chleba.

Kanapki z jajkiem przepiórczym i pietruszkowym pesto

Składniki:

6 jajek przepiórczych

chleb żytni na zakwasie

masło

pęczek natki pietruszki

garść nasion słonecznika

150 g twardego sera dojrzewającego

1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

konfitura z czerwonej cebuli

Pesto

Do malaksera wrzuacamy: natkę, czosnek, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy aż składniki połączą się tworząc sos a’la pesto. Jajka przepiórcze smażymy na maśle na sadzone i wykładamy na kromkach ze świeżego chleba żytniego. Dekorujemy pesto i konfiturą z cebuli. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem.

Tostowana chałka z jogurtem cytrynowym

Składniki:

6 kromek chałki warszawskiej

300 ml jogurtu cytrynowo-miodowego

słoiczek miodu z poziomkami

Przygotowanie:

Robimy tosty z chałki. Jourt przekładamy do szklanek/miseczek i wkruszamy w niego kawałki tostów z chałki. Wszystko polewamy miodem z poziomkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości