Materiał promocyjny

Diabelnie dobra kuchnia

Niedawno wrócili z dwutygodniowego wypoczynku na malowniczej wyspie Bali. W kuchni Dzień Dobry TVN podzielili się z nami nie tylko wspomnieniami z wyjazdu, ale także przyrządzli zainspirowane tą podróżą potrawy. Smacznego!

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Szaszłyki drobiowe z ostrą pastą z orzechów nerkowca

Składniki:

2 łyżeczki oleju arachidowego

4 papryczki chili

4 ząbki czosnku

garść bazylii

1 łyżeczka soli morskiej

200 g orzechów nerkowca

1/3 kubka brązowego cukru

1 kubek gorącej wody

6 sznyclów z indyka/kurczaka

patyki bambusowe

Sposób przygotowania:

Olej arachidowy, chili, czosnek, sól, orzechy, cukier i gorącą wodę umieść w

mikserze. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Mięso pokrój na paski. 1/3 sosu

odstaw na później. Resztę użyj do zamarynowania mięsa i odstaw do lodówki na

około godzinę. Po tym czasie, paski drobiowe nabij na patyki bambusowe. Rozgrzej

patelnię/płytę grillową. Następnie zmniejsz temperaturę o połowę, skrop patelnię

olejem arachidowym i smaż szaszłyki z obu stron ok 3-4 minut. Uważaj, żeby pasta

na szaszłykach się nie spaliła. Podawaj z sosem z orzechów nerkowca i cząstkami

limonki.

Gulasz z ryb i owoców morza z azjatycką nutą

Składniki:

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 duża szalotka

2 ząbki czosnku

1 fenkułu

2-3 papryczki chili

1 małego pora

1 duża marchewka

1 mała pietruszka

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 puszki pulpy pomidorowej

1 litr bulionu (rybnego lub drobiowego)

sól, pieprz, łyżeczka cukru

skórka otarta z 1 cytryny

0,5 kg filetów z ulubionych ryb (sandacz, dorsz, łosoś)

worek muli/przegrzebków

12 krewetek

pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło. Szalotkę, czosnek, fenkuł, chili i por

pokrój w drobne plastry. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi

oczkami. Do garnka dodawaj kolejno warzywa, przesmażaj, od czasu do czasu

mieszając. Po około 5 minutach smażenia, dolej wino, poczekaj, aż odparuje, ok 2

minuty. Następnie dodaj pulpę pomidorową i gorący bulion. Gotuj wszystko przez

około 20 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną. Ryby pokrój w kostkę, mule

oczyść. Dodaj ryby, krewetki, mule i skórkę z cytryny, przykryj garnek i gotuj

przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Grubo posiekaj kolendrę, dodaj do

gulaszu.

Sałatka z cytrusów z sosem z imbiru i trawy cytrynowej

Składniki:

3 grejpfruty (biały, różowy)

3 pomarańcze (pomarańczowe, czerwone)

1 limonka

3 cm kawałek imbiru

1 laska trawy cytrynowej

2 łyżki brązowego cukru

listki mięty

Sposób przygotowania:

Na tarce zetrzyj skórkę z limonki. Wyciśnij sok z 1 grejpfruta i limonki. Imbir

zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do soku. Trawę cytrynową posiekaj w plasterki i

dodaj do soku razem z cukrem. Wszystkie te składniki przelej do garnuszka i

podgrzewaj na małym gazie, aż cukier się roztopi (około 2 minut), a smaki

połączą. Odstaw do ostygnięcia. Resztę cytrusów okrój nożem dokładnie ze skórki,

pokrój w poprzek na plastry. Ułóż plastry owoców na talerzu, polej sosem i posyp

listkami mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości