Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
Szaszłyki drobiowe z ostrą pastą z orzechów nerkowca
Składniki:
2 łyżeczki oleju arachidowego
4 papryczki chili
4 ząbki czosnku
garść bazylii
1 łyżeczka soli morskiej
200 g orzechów nerkowca
1/3 kubka brązowego cukru
1 kubek gorącej wody
6 sznyclów z indyka/kurczaka
patyki bambusowe
Sposób przygotowania:
Olej arachidowy, chili, czosnek, sól, orzechy, cukier i gorącą wodę umieść w
mikserze. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Mięso pokrój na paski. 1/3 sosu
odstaw na później. Resztę użyj do zamarynowania mięsa i odstaw do lodówki na
około godzinę. Po tym czasie, paski drobiowe nabij na patyki bambusowe. Rozgrzej
patelnię/płytę grillową. Następnie zmniejsz temperaturę o połowę, skrop patelnię
olejem arachidowym i smaż szaszłyki z obu stron ok 3-4 minut. Uważaj, żeby pasta
na szaszłykach się nie spaliła. Podawaj z sosem z orzechów nerkowca i cząstkami
limonki.
Gulasz z ryb i owoców morza z azjatycką nutą
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 duża szalotka
2 ząbki czosnku
1 fenkułu
2-3 papryczki chili
1 małego pora
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 puszki pulpy pomidorowej
1 litr bulionu (rybnego lub drobiowego)
sól, pieprz, łyżeczka cukru
skórka otarta z 1 cytryny
0,5 kg filetów z ulubionych ryb (sandacz, dorsz, łosoś)
worek muli/przegrzebków
12 krewetek
pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło. Szalotkę, czosnek, fenkuł, chili i por
pokrój w drobne plastry. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi
oczkami. Do garnka dodawaj kolejno warzywa, przesmażaj, od czasu do czasu
mieszając. Po około 5 minutach smażenia, dolej wino, poczekaj, aż odparuje, ok 2
minuty. Następnie dodaj pulpę pomidorową i gorący bulion. Gotuj wszystko przez
około 20 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną. Ryby pokrój w kostkę, mule
oczyść. Dodaj ryby, krewetki, mule i skórkę z cytryny, przykryj garnek i gotuj
przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Grubo posiekaj kolendrę, dodaj do
gulaszu.
Sałatka z cytrusów z sosem z imbiru i trawy cytrynowej
Składniki:
3 grejpfruty (biały, różowy)
3 pomarańcze (pomarańczowe, czerwone)
1 limonka
3 cm kawałek imbiru
1 laska trawy cytrynowej
2 łyżki brązowego cukru
listki mięty
Sposób przygotowania:
Na tarce zetrzyj skórkę z limonki. Wyciśnij sok z 1 grejpfruta i limonki. Imbir
zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do soku. Trawę cytrynową posiekaj w plasterki i
dodaj do soku razem z cukrem. Wszystkie te składniki przelej do garnuszka i
podgrzewaj na małym gazie, aż cukier się roztopi (około 2 minut), a smaki
połączą. Odstaw do ostygnięcia. Resztę cytrusów okrój nożem dokładnie ze skórki,
pokrój w poprzek na plastry. Ułóż plastry owoców na talerzu, polej sosem i posyp
listkami mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN