Sznycel czy schabowy? Oto jest pytanie!

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną, schabowego, pikantne nugetsy i bajgle. Skorzystajcie z jego przepisów i przekonajcie się, jak smakują Wam proponowane przez Piotra Kucharskiego dania. Co wolicie - sznycla czy schabowego?

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Składniki:

4 kotlety z cielęce

sól i pieprz

mąka pszenna

2 jajka

2 łyżki mleka

bułka tarta

klarowane masło do smażenia

cytryna dopodania

Przygotowanie:

Kotlety rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, następnie w roztrzepanych jajkach z mlekiem, a później w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor. Podawać z sałatką ziemniaczaną i cząstkami cytryny.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

800 g małych ziemniaków

1 czerwona cebula

0,5 litra bulionu mięsnego

2-3 łyżki białego octu winnego

3-4 łyżki oleju

2 ogórki kiszone

1 pęczek pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, tak bby były delikatnie niedogotowane. Następnie, jeszcze ciepłe, obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski, by nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Bulion podgrzać, wymieszać z octem winnym i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłym bulionem zalać ziemniaki, odstawić na około 15 min. Ogórki poszatkować na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką. Podawać na ciepło ze sznyclami.

Klarowane masło

Składniki:

2-3 kostki masła

Przygotowanie:

Masło przełożyć do rondelka o grubym dnie i powoli podgrzewać (nie mieszać), aż masło się rozpuści. Na wierzchu zacznie tworzyć się „pianka”, którą należy zebrać delikatnie łyżką i wyrzucić. Masło jeszcze jakiś czas podgrzewać, a następnie delikatnie zlać do np. słoika, zostawiając na dnie zanieczyszczenia.

Składniki:

1 kg schabu z kością

sól i pieprz

3 jajka

3 łyżki mleka

smakowe bułki tarte

klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Schab przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90ºC na 3 godziny. Następnie pokroić na kawałki grubości 1 cm. Ponownie przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, opanierować w smakowych bułkach tartych. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Pietruszkowa:

2 świeże bułki

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić. Można użyć świeżej lub przełożyć na blachę do pieczenia i podsuszyć w piekarniku. Suchą można przełożyć do słoika i przechowywać. Świeżą należy zużyć od razu.

Parmezanowa

Składniki:

50 g parmezanu

200 g bułki tartej

Przygotowanie:

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z bułką tartą. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce.

Składniki:

garstka orzechów włoskich

100 g bułki tartej

2 szczypty suszonego tymianku

Przygotowanie:

Orzechy lekko przyprażyć na patelni, następnie bardzo drobno posiekać. Wymieszać z bułką tartą i tymiankiem.

Pikantne nugetsy

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

sól i pieprz

mąka do panierowania

2 świeże bułki

1 ostra papryczka

2 jajka

1 łyżka mleka

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Filety przekroić na połowę. Przyprawić solą i pieprzem i ugotować na parze. Bułkę zmiksować z papryczką chilli w malakserze. Ugotowane filety opanierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku, następnie w bułce. Smażyć na głębokim oleju, aż bułka się zarumieni. Podawać na bajglach z mieszanką sałat i plasterkiem podsmażonego pomidora.

Bajgle

Składniki:

20 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 szklanka letniej wody

3 szklanki mąki (około 500 g)

1,5 łyżeczki soli

Woda do gotowania:

2 litry wody

4 łyżki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie: 

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, wymieszać i wyrobić. Jeśli ciasto będzie mokre, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i uformować z nich podłużne wałki o średnicy około 1,5 cm. Odcinać 10 cm kawałki, owijać wokół palców i zrolować w miejscu łączenia ciasta. Odstawić na około 20 minut do wyrośniecia. Wodę zagotować w dużym płaskim garnku. Zmniejszyć temperaturę, by się woda nie gotowała. Dodać cukier i sodę. Wkładać bajgle do wody po kilka sztuk i gotować około 2 minuty. Wyjąc łyżka cedzakową. Posypać nasionami i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości