Materiał promocyjny

Smaczne dania wegetariańskie

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja Szaciłło, który pokazał jak można przygotować pyszne dania wegetariańskie.

Przepisy:

Szaszłyki z tofu:

Składniki:

marynata:

sok z połowy cytryny

¼ szklanki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 ostra czerwona papryczka drobno poszatkowana

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki skruszonych liści laurowych

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

szaszłyki:

szpikulce do szaszłyków

300 g wędzonego tofu pokrojonego w grubą kostkę

3 cebule pokrojone na kawałki

2 małe cukinie pokrojone na kawałki

1 czerwona papryka pokrojona na kawałki

1 zielona papryka pokrojona na kawałki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Tofu i warzywa nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Smarujemy marynatą. Najlepiej jest przygotować szaszłyki wcześniej, tak aby lepiej się zamarynowały. Szaszłyki pieczemy w piekarniku z funkcją grill w temp 230 stopni, smarując marynatą i przekręcając co jakiś czas tak aby równomiernie się upiekły. Możemy też upiec je na grillu lub na patelni do grillowania. Podajemy z dodatkami, np. z sałatką z rukoli i czosnkowymi grzankami.

Burgery z czerwonej soczewicy i oliwek

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

½ szklanki pestek słonecznika

3 ząbki czosnku drobno poszatkowane

½ szklanki drobno poszatkowanych zielonych oliwek

1 średnia cebula drobno poszatkowana

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy gorącą wodą i moczymy minimum przez dwie godziny. Odcedzamy, miksujemy w blenderze z 1 szklanką wody na jednolitą masę. Przekładamy na patelnię i dusimy , aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Dodajemy pozostałe składniki. Całość przekładamy do płaskiego nasmarowanego olejem pojemnika. Po ostygnięciu kroimy na kwadraty. Smażymy na oleju ryżowym na złoty kolor. Podajemy w podpieczonej bułce, z dodatkami takimi jak podaje się standardowe hamburgery: ogórek kwaszony, świeży, papryka, ostra papryczka, cebula, pomidor, ketchup, musztarda, sałata itp.

Kotlety z razowego seitanu

Składniki:

¾ kg mąki pszennej razowej graham

woda

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

3 łyżki sosu sojowego

sól do smaku

bułka tarta

Przygotowanie:

Seitan jest czystym białkiem pszenicznym, które można z powodzeniem wykonać samemu w domu ze zwykłej mąki. Seitan można piec, dusić, gotować i smażyć. Stosując mąkę z pełnego przemiału uzyskamy lepszą konsystencję, i lepszy smak. Z mąki i wody zagniatamy ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Kulę ciasta przekładamy do dużej miski z zimną wodą i płuczemy, tak aby pozbyć się skrobi. Podczas płukania musimy ostrożnie zmieniać wodę, tak aby jeszcze nieoczyszczone kawałki ciasta nie wydostały się razem z nią. Seitan jest gotowy kiedy woda nie będzie się zabarwiać na biało od skrobi, tylko będzie przezroczysta. Ciasto, które się rozpadło na małe kawałeczki podczas płukania zacznie się sklejać i uzyskamy kulkę czystego białka z dużą ilością błonnika w postaci otrąb. Do seitanu dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz ziołowy, i sos sojowy. Mały kawałek masy smażymy na patelni najlepiej na oleju ryżowym (najmniej się pali w wysokich temperaturach) i sprawdzamy smak i jeśli jest taka potrzeba dodajemy do masy trochę soli. Z masy białkowej formujemy cienkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron. Podajemy tak jak zwykłe kotlety, jako część obiadu.

Naturalny wysoko proteinowy koktajl

Składniki:

1 szklanka wody

1/2 szklanki zmielonych w młynku do kawy migdałów

2 banany

2 czubate łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze

Pieczony tempeh z jamajską marynatą

Składniki:

Tempeh jest znany w Indonezji od 2000 lat. Zawiera dużo białka i można nim zastąpić mięso. Soja zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które są jednak trudno przyswajalne. Fermentacja soi, która następuje przy produkcji tempeh powoduje że cenne aminokwasy z których powstaje białko stają się łatwo i w pełni dostępne dla naszego organizmu.

200-400 g tempeh (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością, lub przez internet)

marynata:

1 poszatkowana dymka

1 poszatkowana cebula

2 poszatkowane ząbki czosnku

1 doniczka świeżego tymianku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu

1 łyżka ciemnego brązowego cukru

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cynamonu

1-2 ostre czerwone świeże chili

1/3 szklanki sosu sojowego

2 łyżki oleju

¼ szklanki octu winnego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze. Marynatę możemy przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Tempeh kroimy w plastry, przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę. Podajemy z dodatkami, np. z ryżem i sałatką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości