Przepisy:
Szaszłyki z tofu:
Składniki:
marynata:
sok z połowy cytryny
¼ szklanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 ostra czerwona papryczka drobno poszatkowana
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki skruszonych liści laurowych
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
szaszłyki:
szpikulce do szaszłyków
300 g wędzonego tofu pokrojonego w grubą kostkę
3 cebule pokrojone na kawałki
2 małe cukinie pokrojone na kawałki
1 czerwona papryka pokrojona na kawałki
1 zielona papryka pokrojona na kawałki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Tofu i warzywa nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Smarujemy marynatą. Najlepiej jest przygotować szaszłyki wcześniej, tak aby lepiej się zamarynowały. Szaszłyki pieczemy w piekarniku z funkcją grill w temp 230 stopni, smarując marynatą i przekręcając co jakiś czas tak aby równomiernie się upiekły. Możemy też upiec je na grillu lub na patelni do grillowania. Podajemy z dodatkami, np. z sałatką z rukoli i czosnkowymi grzankami.
Burgery z czerwonej soczewicy i oliwek
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
½ szklanki pestek słonecznika
3 ząbki czosnku drobno poszatkowane
½ szklanki drobno poszatkowanych zielonych oliwek
1 średnia cebula drobno poszatkowana
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy gorącą wodą i moczymy minimum przez dwie godziny. Odcedzamy, miksujemy w blenderze z 1 szklanką wody na jednolitą masę. Przekładamy na patelnię i dusimy , aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Dodajemy pozostałe składniki. Całość przekładamy do płaskiego nasmarowanego olejem pojemnika. Po ostygnięciu kroimy na kwadraty. Smażymy na oleju ryżowym na złoty kolor. Podajemy w podpieczonej bułce, z dodatkami takimi jak podaje się standardowe hamburgery: ogórek kwaszony, świeży, papryka, ostra papryczka, cebula, pomidor, ketchup, musztarda, sałata itp.
Kotlety z razowego seitanu
Składniki:
¾ kg mąki pszennej razowej graham
woda
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
bułka tarta
Przygotowanie:
Seitan jest czystym białkiem pszenicznym, które można z powodzeniem wykonać samemu w domu ze zwykłej mąki. Seitan można piec, dusić, gotować i smażyć. Stosując mąkę z pełnego przemiału uzyskamy lepszą konsystencję, i lepszy smak. Z mąki i wody zagniatamy ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Kulę ciasta przekładamy do dużej miski z zimną wodą i płuczemy, tak aby pozbyć się skrobi. Podczas płukania musimy ostrożnie zmieniać wodę, tak aby jeszcze nieoczyszczone kawałki ciasta nie wydostały się razem z nią. Seitan jest gotowy kiedy woda nie będzie się zabarwiać na biało od skrobi, tylko będzie przezroczysta. Ciasto, które się rozpadło na małe kawałeczki podczas płukania zacznie się sklejać i uzyskamy kulkę czystego białka z dużą ilością błonnika w postaci otrąb. Do seitanu dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz ziołowy, i sos sojowy. Mały kawałek masy smażymy na patelni najlepiej na oleju ryżowym (najmniej się pali w wysokich temperaturach) i sprawdzamy smak i jeśli jest taka potrzeba dodajemy do masy trochę soli. Z masy białkowej formujemy cienkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron. Podajemy tak jak zwykłe kotlety, jako część obiadu.
Naturalny wysoko proteinowy koktajl
Składniki:
1 szklanka wody
1/2 szklanki zmielonych w młynku do kawy migdałów
2 banany
2 czubate łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze
Pieczony tempeh z jamajską marynatą
Składniki:
Tempeh jest znany w Indonezji od 2000 lat. Zawiera dużo białka i można nim zastąpić mięso. Soja zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które są jednak trudno przyswajalne. Fermentacja soi, która następuje przy produkcji tempeh powoduje że cenne aminokwasy z których powstaje białko stają się łatwo i w pełni dostępne dla naszego organizmu.
200-400 g tempeh (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością, lub przez internet)
marynata:
1 poszatkowana dymka
1 poszatkowana cebula
2 poszatkowane ząbki czosnku
1 doniczka świeżego tymianku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1-2 ostre czerwone świeże chili
1/3 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oleju
¼ szklanki octu winnego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze. Marynatę możemy przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Tempeh kroimy w plastry, przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę. Podajemy z dodatkami, np. z ryżem i sałatką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN