Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Klasyczny hamburger
Składniki:
200 g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu Worcestershire
Do smaku: sól, pieprz, pieprz Cayenne
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
Do smaku: sos Worcestershire
Dodatki:
Bułka do hamburgerów
bekon
Liście sałaty
Czerwona cebula
Ogórek konserwowy
Pomidor
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękoma uformuj z mięsa kotlety. Smaż je na patelni grillowej lub zwykłej (na niewielkiej ilości tłuszczu). Na patelni usmaż na chrupko plastry bekonu. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu, przypraw do smaku. Bułeczki przekrój, podgrzej na patelni. Ułóż na jednej z połówek usmażony kotlet, warzywa i polej sosem. Przykryj drugą połową bułki.
Hamburger w śródziemnomorskim stylu
Składniki:
200 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
1 mała cebula
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka sera pleśniowego np. Gorgonzola
Do smaku: sól, pieprz, pieprz Cayenne
Do podania:
Bułka
Suszone pomidory w zalewie
Liście bazylii
Wiórki parmezanu
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękoma uformuj z mięsa kotlety, w środek każdego włóż ser, otocz go mięsem. Smaż na patelni grillowej lub zwykłej (na niewielkiej ilości tłuszczu). Bułeczki przekrój, podgrzej na patelni. Ułóż na jednej z połówek usmażony kotlet, na nim wiórki parmezanu oraz pomidory i liście bazylii. Przykryj drugą połową bułki.
Burgery z łososia
Składniki:
200 g filet z łososia
1 szklanka mleka
1 mała cebula
2 łyżki natki z pietruszki
½ szklanki bułki tartej+ 2 łyżki
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
Do smaku: sól, pieprz
Olej do smażenia
Do podania:
Bułka
Sałata
Świeży zielony ogórek
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka siekanego koperku
Sok z cytryny
Do smaku- sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia ugotuj w mleku, odcedź i ostudź. W misce wymieszaj jego mięso z drobno pokrojoną cebulą, natką pietruszki i bułką tartą oraz jajkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, każdy obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.Wymieszaj składniki sosu, dopraw do smaku. Bułeczki przekrój, podgrzej na patelni. Ułóż na jednej z połówek sałatę, usmażony kotlet z łososia, na nim ogórek. Polej sosem. Przykryj drugą połową bułki.
Burger z ciecierzycy
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki siekanej natki kolendry
Do smaku: sól, pieprz
Olej do smażenia
Sos:
1 awokado
2 łyżki jogurtu greckiego
Sok z 1 limonki
1 ząbek czosnku
Kilka listków kolendry
Do smaku: sól, pieprz
Dodatki:
Pomidor
Czerwona cebula
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz z zalewy na sitku, następnie rozłóż na papierowym ręczniku i usuń całą wilgoć. Zmiksuj na gładką pastę, dodaj przyprawy, posiekaną kolendrę, zmiażdżony czosnek i mąkę. Z masy formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na ciemno brązowy kolor. Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz listkami kolendry.
Dodatki:
Pieczone talarki z ziemniaków
3 duże ziemniaki
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. W misce polej je oliwą, przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w temp. 200 oC do zbrązowania.
Sałatka Coleslaw
Składniki:
½ główki małej białej kapusty
2 marchewki
1 por
3 łyżki majonezu
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy Dijon
Do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj pokrojony w cienkie talarki por i startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj majonez, musztardę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Przed podaniem ostaw na ok. 30 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN