Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Napój z zielonej herbaty z owocami
Składniki:
2 szklanki zielonej herbaty
2 banany
2 kiwi
2 ananasy
Herbatę schładzamy dodajemy owoce obrane, miksujemy.
Jajko w koszulce, krem z karczocha, suszone pomidory
Składniki:
6 jajek
4 karczochy
200 ml mleka
100 ml wody
Puder z zielonej herbaty
1opakowania anchois
150g pomidorów suszonych
50g orzechów pini
Sól, pieprz czarny
Ocet do zakwaszenia wody
Przygotowanie:
Karczocha obieramy i gotujemy w wodzie i mleku, lekko doprawiając solą oraz szczyptą cukru. Ugotowany miksujemy do postaci kremu. Pomidory suszone siekamy razem z orzeszkami pini, dodajemy anchois. W rondlu gotujemy wodę, dodajemy puder z zielonej herbaty, ocet, sól. Wbijamy jajko i gotujemy jajko w tzw. koszulce.
Smażona wołowina, sałatka z grapefruita, szpinaku, ogórka i cebuli czerwonej
Składniki:
300g antrykotu wołowego
2 łyżki musztardy rosyjskiej
gorczyca, kolendra, kminek, gałka muszkatołowa,
sól, pieprz czarny
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Olej mieszamy razem z musztardą i zmielonymi przyprawami. Powstałym miksem dokładnie smarujemy nasze mięso i odstawiamy aby nabrało charakteru. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z każdej strony po 5 minut, a tak naprawdę wszystko zależy jaki chcemy stopień wypieczenia. Usmażone odstawiamy na bok, niech odpoczywa a następnie kroimy w plastry i podajemy z sałatką.
Marynowana polędwica, tatar z jaj, marynat i zieleniny.
Składniki:
250g polędwicy wołowej
5 łyżek oliwy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
pieprz czarny
Przygotowanie:
Polędwicę kroimy w cienkie plastry, oliwę mieszamy z sosem sojowym, octem winnym i czarnym pieprzem, dodajemy do pokrojonej polędwicy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN