Materiał promocyjny

Kuchnia Moniki i Roberta Gawlińskich

W kuchni państwa Gawlińskich wakacje trwają cały rok. Swoje kulinarne inspiracje czerpią głównie z podróży. W naszej kuchni przygotowali potrawy śródziemnomorskie.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Sałata "Kreteńska"

Składniki:

mix sałat

gruszka

avocado

ogórek

pomidorki koktajlowe

czarne suszone oliwki

świeża mięta

świeże oregano

Dip:

jogurt grecki

cytryny

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Obieramy gruszkę, avocado i ogórka. Kroimy w kawałki jednakowej wielkości. Mieszamy z sałatą. Polewamy dipem, posypujemy ziołami. Dekorujemy pomidorkami i oliwkami

Mule z makaronem

Składniki:

oliwa z oliwek

0,5 kg świeżych muli

por

czosnek

świeża papryczka chilli

pęczek świeżej kolendry

pęczek natki pietruszki

białe wino (półwytrawne lub półsłodkie)

makaron spaghetti barwiony atramentem z kałamarnicy

parmezan ( w kawałku)

Sposób wykonania:

Zagotować i posolić wodę na makaron. Wrzucić makaron i niech się gotuje :) W tym czasie posiekać czosnek i białą część pora. Zeszklić na oliwie. Opłukać mule, wybrać tylko te zamknięte. W otwarte - postukać, jeśli się nie zamkną - wyrzucić. Odwrotnie z ugotowanymi - jemy tylko te otwarte! Wrzucić mule na gorącą patelnię. Wlać kieliszek wina, przykryć pokrywką. Dusić około 5 minut. Odlać makaron. Wymieszać go z małżami, dolać kilka łyżek wody z gotowania. Posypać natką, kolendrą, papryczką chilli i parmezanem.

Tradycyjny grecki deser

Składniki:

jogurt grecki

miód (najchętniej grecki )

łuskane orzechy laskowe

brzoskwinie z puszki

cynamon

Sposób wykonania:

Łyżką do lodów nakładamy jogurt na talerzyk, dekorujemy brzoskwinią i orzechami, polewamy miodem.

Zobacz także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!