Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Sałata "Kreteńska"
Składniki:
mix sałat
gruszka
avocado
ogórek
pomidorki koktajlowe
czarne suszone oliwki
świeża mięta
świeże oregano
Dip:
jogurt grecki
cytryny
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Obieramy gruszkę, avocado i ogórka. Kroimy w kawałki jednakowej wielkości. Mieszamy z sałatą. Polewamy dipem, posypujemy ziołami. Dekorujemy pomidorkami i oliwkami
Mule z makaronem
Składniki:
oliwa z oliwek
0,5 kg świeżych muli
por
czosnek
świeża papryczka chilli
pęczek świeżej kolendry
pęczek natki pietruszki
białe wino (półwytrawne lub półsłodkie)
makaron spaghetti barwiony atramentem z kałamarnicy
parmezan ( w kawałku)
Sposób wykonania:
Zagotować i posolić wodę na makaron. Wrzucić makaron i niech się gotuje :) W tym czasie posiekać czosnek i białą część pora. Zeszklić na oliwie. Opłukać mule, wybrać tylko te zamknięte. W otwarte - postukać, jeśli się nie zamkną - wyrzucić. Odwrotnie z ugotowanymi - jemy tylko te otwarte! Wrzucić mule na gorącą patelnię. Wlać kieliszek wina, przykryć pokrywką. Dusić około 5 minut. Odlać makaron. Wymieszać go z małżami, dolać kilka łyżek wody z gotowania. Posypać natką, kolendrą, papryczką chilli i parmezanem.
Tradycyjny grecki deser
Składniki:
jogurt grecki
miód (najchętniej grecki )
łuskane orzechy laskowe
brzoskwinie z puszki
cynamon
Sposób wykonania:
Łyżką do lodów nakładamy jogurt na talerzyk, dekorujemy brzoskwinią i orzechami, polewamy miodem.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN