Materiał promocyjny

Kuchnia selerowa. Na zdrowie!

Uprawiany jest od ponad 2 tysięcy lat. W kuchni wykorzystuje się jego korzeń i liście jako warzywo i przyprawę. Seler jest bogatym źródlem witamin. Zawiera dwa razy więcej wiatminy C niż cytrusy. Jest mało kaloryczny i często stosuje się go w dietach odchudzających. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN poleca potrawy z selera: krem z selara, frytki selerowe, sałatkę z selerem naciowym oraz muffinki z selerem i orzechami. Skorzystajcie z przepisów Anny!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Krem z selera

Skladniki:

1 średni seler

2 małe ziemniaki

2 pory

1 cebula

szklanka śmietanki kremówki

2 szklanki bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

garść pokrojonego selera naciowego

grzanki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, od pora odetnij zielone liście, a białe części pokrój w talarki, czosnek posiekaj. Te trzy składniki przysmaż na odrobinie oliwy. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, smaż przez chwilę, po czym dodaj bulion. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wtedy użyj blendera i zmiksuj całość na gładką masę, dodaj śmietankę, zupę zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj z selerem naciowym i grzankami.

Frytki selerowe

Składniki:

1 seler

olej słonecznikowy lub rzepakowy

sól, pieprz

100 g majonezu

świeży estragon

sok z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w równe, cienkie paski. Wrzuć je do garnka z gorącą woda i gotuj około 5 minut. W osobnym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego selerowe frytki i smaż aż się zarumienią i w środku będą miękkie. Frytki podawaj z majonezem wymieszanym z estragonem i sokiem z cytryny.

Klopsiki i seler

Składniki - klopsiki:

500g mielonego mięsa wołowego

1 jajko

natka pietruszki

3 łyżki bułki tartej

2 pokrojone drobno ząbki czosnku

1 posiekana drobno cebula

garśc posiekanych orzechów włoskich

Sól, pieprz

Purée

1 duży seler

2 ziemniaki

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

mleko

2 łyżki masła

2 łyżki śmietanki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj dokładnie, lep małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smaż ja na odrobinie oliwy z oliwek. Osobno przygotuj purée: selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, gotuj w mleku aż warzywa zmiękną. Wtedy odcedź je i zmiksuj za pomocą blendera, dodaj przyprawy, masło, śmietankę i wymieszaj. Usmażone klopsiki podawaj z purée selerowym i natką pietruszki.

Sałatka z selerem naciowym

Składniki:

400g selera naciowego

2 jabłka

150 g sera z niebieską pleśnią

2 garść orzechów włoskich

100 g wędzonego boczku

grzanki

majonez

sok z cytryny

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, selera umyj i pokrój w plasterki. Orzechy przypraż na patelni, ser pokrusz, a winogrona pokrój na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce dodaj majonez, sok z cytryny i grzanki.

Muffinki z selerem i orzechami

Składniki:

450 g mąki

100 g cukru

pół łyżeczki cynamonu

skórka otarta z 1/2 cytryny

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g roztopionego masła

2 jajka

150 ml maślanki

100 ml mleka

garść orzechów włoskich

0,25 selera

1 jabłko

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i solą. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem, maślanką i jajkami. Zawartości obu misek wymieszaj. Dodaj selera startego na tarce, jabłko i posiekane orzechy, wymieszaj. Ciasto przelej do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut.

Zobacz także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości