Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Krem z selera
Skladniki:
1 średni seler
2 małe ziemniaki
2 pory
1 cebula
szklanka śmietanki kremówki
2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
garść pokrojonego selera naciowego
grzanki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, od pora odetnij zielone liście, a białe części pokrój w talarki, czosnek posiekaj. Te trzy składniki przysmaż na odrobinie oliwy. Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, smaż przez chwilę, po czym dodaj bulion. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wtedy użyj blendera i zmiksuj całość na gładką masę, dodaj śmietankę, zupę zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj z selerem naciowym i grzankami.
Frytki selerowe
Składniki:
1 seler
olej słonecznikowy lub rzepakowy
sól, pieprz
100 g majonezu
świeży estragon
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Seler obierz i pokrój w równe, cienkie paski. Wrzuć je do garnka z gorącą woda i gotuj około 5 minut. W osobnym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego selerowe frytki i smaż aż się zarumienią i w środku będą miękkie. Frytki podawaj z majonezem wymieszanym z estragonem i sokiem z cytryny.
Klopsiki i seler
Składniki - klopsiki:
500g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
natka pietruszki
3 łyżki bułki tartej
2 pokrojone drobno ząbki czosnku
1 posiekana drobno cebula
garśc posiekanych orzechów włoskich
Sól, pieprz
Purée
1 duży seler
2 ziemniaki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
mleko
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj dokładnie, lep małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smaż ja na odrobinie oliwy z oliwek. Osobno przygotuj purée: selera i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, gotuj w mleku aż warzywa zmiękną. Wtedy odcedź je i zmiksuj za pomocą blendera, dodaj przyprawy, masło, śmietankę i wymieszaj. Usmażone klopsiki podawaj z purée selerowym i natką pietruszki.
Sałatka z selerem naciowym
Składniki:
400g selera naciowego
2 jabłka
150 g sera z niebieską pleśnią
2 garść orzechów włoskich
100 g wędzonego boczku
grzanki
majonez
sok z cytryny
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, selera umyj i pokrój w plasterki. Orzechy przypraż na patelni, ser pokrusz, a winogrona pokrój na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce dodaj majonez, sok z cytryny i grzanki.
Muffinki z selerem i orzechami
Składniki:
450 g mąki
100 g cukru
pół łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
2 jajka
150 ml maślanki
100 ml mleka
garść orzechów włoskich
0,25 selera
1 jabłko
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i solą. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem, maślanką i jajkami. Zawartości obu misek wymieszaj. Dodaj selera startego na tarce, jabłko i posiekane orzechy, wymieszaj. Ciasto przelej do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN